Clicky

DORSOPATIA

Dorsopatia este numele unui grup de boli ale coloanei vertebrale și ale țesuturilor moi adiacente, care se caracterizează prin dureri de spate, care iradiază către membrele inferioare și superioare. Patologia este diagnosticată la 80% din populația adultă și este lider în rândul bolilor sistemului musculo-scheletic.

În medicina modernă, dorsopatiile sunt asociate cu osteocondroza coloanei vertebrale – modificări degenerative ale țesutului osos și cartilaginos. Aceasta este o boală cronică progresivă în care are loc o deformare a formei și uzura prematură a discului cartilajului. Aceste modificări implică leziuni ale vertebrelor, ligamentelor, articulațiilor. Practic, are loc o încălcare a aportului de sânge radicular și o deteriorarea a nutriției vertebrelor, ceea ce duce la o scădere a conținutului de oligoelemente, enzime și vitamine. Ca urmare, apar modificări distrofice, uneori ireversibile. De aceea, este important să diagnosticăm și să tratăm în timp util tulburările microcirculatorii.

Cauzele dorsopatiilor

Principalul motiv pentru creșterea cazurilor de dorsopatii în ultimii ani este schimbarea stilului de viață al unei persoane moderne. Acest lucru se datorează în primul rând automatizării proceselor și scăderii gradului de activitate fizică a majorității oamenilor. Următorii factori contribuie la dezvoltarea dorsopatiei:

 • inactivitatea fizică;

 • munca sau studiul asociat cu o poziție incomodă șezând pe termen lung, care duce la o sarcină in plus asupra vertebrelor;

 • ședere lungă în condiții naturale nefavorabile, în care se combină temperatura scăzută și umiditatea ridicată;

 • alimentație de calitate scăzută, cu o deficiență de vitamine și minerale utile necesare pentru alimentația normală a organismului;

 • activitati care provoacă o sarcină forțată pe termen lung asupra coloanei vertebrale (statul la volan, la tejghea, la computer);

 • excesul de greutate, care crește sarcina asupra vertebrelor;

 • ereditatea – patologii ale sistemului musculo-scheletic și ale țesuturilor sale, care sunt moștenite;

 • picioare plate – încalcă fiziologia corectă;

 • metastaze în boli oncologice;

 • leziune traumatică.

Și totuși, modificările coloanei vertebrale asociate cu vârsta rămân cauza principală a dorsopatiilor – ele sunt cel mai adesea întâlnite la oameni după vârsta de 45 de ani (cu cât o persoană devine mai în vârstă, cu atât are mai multe modificări patologice la nivelul vertebrelor) și, de asemenea, mai devreme, în caz de leziuni, de natura infectioasa si metabolica.

Tipuri de dorsopatie și simptome

În funcție de localizarea stărilor patologice ale țesuturilor osoase, dorsopatia poate afecta regiunile cervicale, toracice și lombare.

Manifestări generale ale bolii:

 • durere persistentă în spate cu iradiere a durerii la nivelul membrului;

 • senzație de amorțeală, dureri în picioare;

 • durere acută la schimbarea bruscă a poziției corpului, în timpul tusei sau strănutului, în timpul efortului;

 • modificare vizibilă a volumului mișcărilor efectuate;

 • spasme musculare;

 • în situații severe – slăbiciune și atrofie a mușchilor membrelor.

Dorsopatia coloanei vertebrale cervicale (dorsopatia cervicală) este însoțită de dureri cronice la nivelul umerilor și brâului scapular, mâinilor. Dacă există compresie a arterei spinale, se alătură dureri de cap dureroase sau intense, amețeli frecvente, „muște” și pete în ochi.

In dorsopatia regiunii toracice, pacienții vorbesc despre durere severă în piept si poate aparea disconfort în regiunea inimii.

In cazul dorsopatiei lombare și dorsopatiei extremităților inferioare durerea poate fi intermitentă sau continuă, se accentuează la statul pe scaun, la aplecare sau răsucire și se ameliorează la mers, la statul în picioare sau la schimbarea poziției. Durerile radiază adesea către picioare, în cazuri rare – organele pelvine, pot apărea crampe în mușchii gambei.

Cea mai frecventă este dorsopatia polisegmentară și răspândită, care afectează întreaga coloană.

Diagnosticare

Diagnosticul primar al acestei patologii este efectuat de neurologi. Dacă se suspectează dorsopatia și se pune un diagnostic precis, este prescrisă o examinare cuprinzătoare – un neurochirurg, un traumatolog ortoped, precum și alți specialiști sunt implicați în ea dacă pacientul are boli cronice.

Complexul diagnostic de măsuri include:

 • examenul neuroortopedic al pacientului, conversația și aflearea tuturor nemultumirilor lui, analiza istoricului medical;

 • examinarea cu raze X a coloanei vertebrale;

 • CT sau RMN al coloanei vertebrale;

 • metode neurofiziologice: electromiografie, electroneurografie;

 • densitometrie.

Dacă este necesar, conform prescripției medicului, se pot efectua examene cu ultrasunete, examen vascular, analize de sânge, analize de urină etc.

Tratament

Rezultatele obținute în timpul examinarii permit să se aleaga metode eficiente de tratament.

Primul pas este terapia medicamentoasă pentru a calma durerea. În acest scop, se folosesc analgezice nesteroidiene și relaxante musculare. În caz de durere acută, pacientului i se recomandă repaus la pat și fixarea coloanei vertebrale cu un corset special. Este important să limitați activitatea fizică excesivă, să dormiți doar pe o saltea ortopedică. Tensiunea nervoasă cauzată de durerea constantă este ameliorată cu sedative. Pentru a stimula repararea, îmbunătățirea proceselor biochimice în țesuturile nervoase, osoase și cartilajului, sunt prescrise complexe de vitamine cu calciu, vitaminele D și grupa B, preparate cu condroitină și acid hialuronic.

Sarcina principală a terapiei în această etapă este de a preveni tranziția bolii într-o formă cronică și de a face tot posibilul pentru a exclude recidiva. În acest scop, la complexul de măsuri se adaugă metode fizioterapeutice – kinetoterapie, masaj terapeutic și exerciții fizice, terapie manuală.

Se recurge la metoda chirurgicală în cazul unei forme avansate a bolii, când metodele traditionale de tratament nu funcționează. Se efectuează operații în cazuri de distrugere severă a discurilor intervertebrale, spondiloză post-traumatică a diferitelor părți ale coloanei vertebrale, pareză progresivă, paralizie, cu sindrom dureros foarte puternic. Perioada postoperatorie prevede măsuri de reabilitare – medicație și fizioterapie, terapie cu exerciții fizice, limitarea activității fizice

În fiecare zi, neurologii și neurochirurgii se confruntă cu forme acute și cronice ale bolii, ajutându-și pacienții non-stop. Ei efectuează diagnostice complexe si oferă un tratament adecvat. Dorsopatia în stadiile inițiale este vindecabilă, iar în cazuri avansate poate fi adusă în remisie și poate trece cu un disconfort minim. Principalul lucru este să încredințați soluția problemei unor medici cu experiență, care vor face tot posibilul pentru a va îmbunătăți calitatea vieții.

Distribuie
post-img
Prev post

LICHENUL DE PIATRĂ, ELIXIR PENTRU SISTEMUL RESPIRATOR

Next post

ULEIURI ESENȚIALE BIBLICE EPISODUL 1

post-img