Clicky

Dopul de ceară din ureche: cauze, simptome și tratament

Ai senzația de ureche înfundată și parcă nu mai auzi bine? Este foarte probabil să ai un dop de ceară în ureche și nu este indicat să încerci acasă să-l scoți.
Dar să vedem ce este cu acest dop de ceară, cerumen în termeni medicali. Ceara din urechi este o substanță pe care corpul o produce în mod natural cu scopul de a curăța și proteja urechile.
O ureche care produce cerumen este considerată o ureche sănatoasă, de aceea urechea nu trebuie curățată cu bețișoare de urechi. Atunci când urechea este prea curată, fără cerumen care să o protejeze, apare senzația de mâncărime în interiorul acesteia, avertizează dr. Ana-Alexandra Petcu, medic specialist ORL, potrivit CDT „Dr. Victor Babeș”.
Dopul de ceară apare atunci când substanța se acumulează în exces la nivelul conductului auditiv extern și împiedică transmiterea sunetului către urechea medie. Principala cauză a formării dopurilor de cerumen este folosirea betișoarelor de urechi care împing ceara către timpan, nelasând-o să se elimine în mod natural în afara urechii.
Simptome:
ureche înfundată;
durere și mâncărime;
senzatia de corp străin în ureche;
zgomote în ureche (tinitus);
vertij.
Medicii avertizează! Nu încercați singuri acasă extracția dopului de ceară din ureche, vă puteți răni timpanul!
Extragerea dopului de ceară din ureche se face de medicul ORL. Cea mai utiliazată modalitate de extragere a dopului este prin aspirația auriculară. Dacă este un dop de ceară dur, acesta se poate extrage prin aplicarea unui jet călduț de apă cu o seringă. Aceasta modalitate se recomandă numai în cazul dopurilor vechi, dure, la pacienți care nu au avut niciodată o perforație la nivelul membranei timpanului.

Distribuie
post-img
Prev post

Problemele din timpul sarcinii

Next post

VREAU SA STII!

post-img