Clicky

Din secretele bucătăriei româneşti. Plachia de crap

Din secretele bucătăriei româneşti. Plachia de crap


În multe țări, crapul se regăsește în meniul traditional pentru masa de Crăciun sau pentru Anul Nou. În România, preparatele din crap nu fac partea neapărat un meniul traditional pentru sărbătorile de iarnă, însă sunt o alternativă de hrană sănătoasă în perioada postului.
Plachia de crap
Pentru prepararea plachiei avem nevoie de 2-3 kg de crap, unul sau mai multe exemplare. După curăţarea de solzi şi eviscerare, crapului i se îndepărtează capul şi este tăiat pe lungime, în două jumătăţi. După spălare, pe carne este presărată sare. Avem nevoie, de asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi tăiată solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind stinsă, cum se spune, cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu.
Atenție! Unii specialişti în gastronomie susţin însă că adăugarea vinului ar da un gust uşor amărui.
Ceapa călită este întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate foi de dafin, piper şi felii de lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca, peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Puteţi adăuga, din când în când, puţin vin.
Când este gata, peştele a căpătat o culoare galben arămie. Acest fel de mâncare poate fi servit şi rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur, împreună cu un pahar de vin alb sec sau demisec.
Poftă bună!
Sursa: Radio România Internațional

Distribuie
post-img
Prev post

Dr. Ovidiu Peneș: Cinci sfaturi care te întineresc

Next post

AFLAȚI CARE ESTE CEL MAI BUN MEDICAMENT GRATIS

post-img