Clicky

DIETE DE CARE SA FUGIM MANCAND PAMANTUL

In prezent, dietele care sunt foarte la modă implică excluderea din alimentație a anumitor ingrediente și a grupelor întregi de alimente care, indiferent de motiv, nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia unei persoane.

Nutritionistii nu le recomanda si chiar spun ca sunt recunoscute ca fiind dăunătoare si nu ar trebui sa le urmam fara un consult de specialitate. “Promisiunea” unei vieți sănătoase și restricțiile stricte atrag oamenii predispuși la ortorexie (am vorbit despre aceasta, ca fiind o obsesie a unei persoane care tinde sa excluda multe alimente, pentru a se hrani, chipurile sanatos).

De aceea, vom descompune cele mai populare diete, explicând de ce ar trebui tratate cu prudență.

Diete de care nu ai nevoie cu adevărat

Dieta saraca in carbohidrati. Baza unor astfel de diete este reducerea carbohidraților la minim (cel mai adesea până la 50 g) și înlocuirea acestora cu alimente bogate în grăsimi (dieta keto) sau proteine ​​(dieta cu proteine). Pe termen scurt, în urma unei astfel de diete, se observă stabilizarea glicemiei și scăderea în greutate la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Dar, se știe, de asemenea, că lipsa carbohidraților din organism duce la distrugerea creierului (din cauza lipsei de glucoză) și a altor țesuturi care încep să folosească proteinele și mușchii ca principal „combustibil”, precum și la un sistem imunitar slăbit, letargie, lipsa menstruației (la femei) și dificultăți de concentrare.

Dieta fara gluten. Evitarea glutenului poate fi benefică și necesară pentru sănătate, dar numai la persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiacă, boală în care glutenul, odată ingerat, face ca sistemul imunitar să atace mucoasa intestinului subțire, dăunându-l atât de mult, încât nu pot absorbi substanţe nutritive benefice importante. Iar corpul unei persoane sănătoase face față cu succes digestiei glutenului, asimilându-l în cantitatea potrivită. Mai mult decât atât, deficiența de gluten face ca organismul să „uite” cum să-l digere, iar reîntoarcerea acestor alimente în dietă după o pauză lungă poate fi dificilă.

Dieta fara lactate. Evitarea produselor lactate poate duce la un deficit de calciu în organism, ceea ce inseamna oase slabe, risc crescut de fracturi și chiar osteoporoză (sindromul oaselor fragile).

Dieta fara zahar. Renunțarea in totalitate la zahăr este cam acelasi licri ca si dietă săracă în carbohidrați. O încercare de a scăpa de zahar pentru totdeauna presupune renuntarea la majoritatea produselor pentru ca zahărul se găsește aproape in toate alimentele. Acest lucru va duce la o deficiență a tuturor nutrienților, oboseală crescută, probleme de concentrare etc. Cu toate acestea, ar trebui sa limitam cantitatea de zahăr adăugat (de preferință până la 5% din aportul caloric zilnic al unui adult). De asemenea, sa nu uitam ca nici cei mai populari înlocuitorii ai zaharului (siropul de arțar, mierea, melasa, siropul de agave etc.) nu sunt mai buni sau mai sănătoși.

Dieta vegetariana. O dietă pe bază de plante necesită anumite cunoștințe și o planificare atentă a meniurilor săptămânale obligatorii și liste de cumpărături, astfel încât organismul să primească proteine, fier, calciu și vitamina B12 în cantitatea potrivită, deoarece aceste substanțe sunt practic absente din alimentele vegetale. Dacă acest lucru nu se face, atunci vă puteți îngrășa înlocuind nereușit produsele de origine animală și vă puteți afectaa foarte mult sănătatea cu lipsa substanțelor de care organismul are nevoie.

Dietele de detoxifiere. Acestea promoveaza curățarea organismului de toxine acumulate și alte substanțe nocive prin post, consumând sucul în loc de mâncare și evitând alimentele „poluante”. De fapt, ficatul și sistemul digestiv fac o treabă excelentă în această sarcină, iar detoxificările populare ar putea duce la niveluri crescute de stres, lipsă de energie, dureri de stomac și afectarea organismului cu alimente care nu sunt intotdeauna cele mai sănătoase.

Echilibrul este cea mai bună soluție!

Alimentația sănătoasă nu necesită în niciun caz restricții și reguli stricte. Indiferent de varsta și stil de viață, niciun aliment nu poate fi demonizat. Este mai bine să includeți alimente din toate grupele de alimente în dieta dumneavoastră, dar pastrand cu sfintenie un echilibru. Echilibrul este baza unei alimentatii sanatoase.

În dieta unei persoane sănătoase, carbohidrații, proteinele, legumele cu verdeață și grăsimile sănătoase, precum și gustările, ar trebui să fie prezente zilnic.

Nu este nimic în neregulă în a te răsfăța ocazional cu o pizza alaturi de prieteni sau cu o prăjitură la o ceașcă de ceai. Principalul lucru este să stabilești contactul cu tine însuți, să nu-ți mai reproșezi imperfecțiunea și să-ți permiți să trăiești o viață fericită și gustoasă. Obsesia pentru o alimentație adecvată poate duce la consecințe negative care iti poate afecta serios viata.

Distribuie
post-img
Prev post

DESCOPERIRE UIMITOARE! PLANTELE EMIT SUNETE ATUNCI CÂND SUNT STRESATE

Next post

RESVERATROL, CE BENEFICII ARE PENTRU SĂNĂTATE ȘI ÎN CE ALIMENTE SE GĂSEȘTE

post-img