Clicky

DIETA ÎN TRADIȚIA INDIANĂ

Medicina tradițională indiană este cunoscută sub denumirea de ayurveda, adică „știința de a trăi cât mai mult”. Un rol esențial pentru realizarea acestui deziderat revenea alimentației.

Dieta în concepția indiană tradițională indiană pune accent pe combinarea gusturilor, în număr de șase, anume: dulce, acru, sărat, amar, picant (iute) și astringent.

În plus, explică prof. Ovidiu Bojor, la baza medicinei indiene se află teoria potrivit căreia organismul uman este caracterizat prin cinci elemente fundamentale, respectiv: apă, pământ, foc, vânt și cer.

1.Apa include sângele, limfa, țesutul adipos, secrețiile, bila.

2.Pământul este reprezentat de oase, dinți, unghii și păr, tendoane, tegumente și nervi.

3.Focul este căldura corporală.

4.Vântul este simbolizat de respirație.

5.Cerul este simbolizat prin dimensiunile corporale.

Se consideră că alimentele dulci mențin apa în organism, iar alimentele acre cuprind elementele foc și pământ, alimentele sărate rețin apa și focul, în timp ce alimentele picante înglobează vântul și cerul, alimentele astringente conțin vântul și pământul.

Alimentele dulci. Ayurveda stabiște că dulci sunt nu numai zahărul, mierea și fructoza din fucte, ci și glicogenul din carne, precum și glucidele din fasole, grâu, lapte și derivatele sale. De asemenea, sunt considerate alimente dulci și orezul, porumbul, meiul, ovăzul și cartoful.

Se recomandă ca aceste alimente să reprezinte 90% din volumul meselor zilnice.

Alimentele cu gust acru măresc apetitul, ajutând organismul în digestia alimentelor. Ele sunt importante pentru stimularea proceselor metabolice și în special activității cardiace. Ajută la creșterea greutății corporale și a forței fizice.

Sunt considerate alimentele acre lămâile și tomatele. Dulce-acrișoare sunt portocalele, ananasul, perele, prunele și piersicile. Alimentele acre ar trebui să reprezinte 3,5% din dieta zilnică.

Alimente sărate. Gustul sărat al alimentelor provine din sare. Sarea din organism este necesară, însă nu trebuie să depășească o pătrime din 1% al cantității fiecărei mese, deci o cantitate foarte mică.

Alimente picante. Condimentele conferă gustul picant, care are tot un rol stimulator în creșterea apetitului. În grupa condimentelor sunt incluse: ardeiul iute, piperul negru, coriandrul, unsturoiul și ghimbirul.

Alimentele amare stimulează pofta de mâncare și au rol favorizant asupra secreției glandelor endocrine. Reglează temperatura corpului și mențin plasticitatea tegumentară.

În această grupă se pot include atât condimentele amare, cum sunt turmericul, schinduful, semințele de chimion, nucșoara, precum și alemente amare propriu-zise, ca sparanhelul, castravetele amar, pătrunjelul și menta. Ponderea optimă a acestor alimente în alimentație ar trebuo să fie în jur de 1% din dieta zilnică.

Alimentele astringente au rol important în refacerea țesuturilor și au rol stimulator asupra formării hematiilor și a secreției biliare.

Gustul astringent este de regulă asociat cu alte gusturi: astringent-dulce, astringent-acru, astringent-amar. Anumite soiuri de fasole, linte, portocale, mazăre, soia, banane sunt considerate combinații de dulce- astringent, iar majoritatea fructelor necoapte sunt acre-astrigente.

 

Distribuie
post-img
Prev post

3 REMEDII NATURISTE PENTRU CURĂȚAREA SÂNGELUI LA ÎNCEPUT DE PRIMĂVARĂ

Next post

FLOAREA PASIUNII, PLANTA CARE TE CALMEAZĂ

post-img