Clicky

DIABETUL. TIPURI, FACTORI DE RISC, PREVENIRE

Diabetul zaharat este o boală cu o incidență tot mai mare în ultimii ani, care ne afectează pe noi sau pe persoanele dragi din jurul nostru.
Totodată, diabetul este o boală care obligă la adoptarea unui stil de viață cu o anumită alimentație, cu tratament strict și cu nevoia de mișcare fizică, toate acestea implicând voință din partea persoanei cu diabet pentru a le respecta.
„Campion în sănătate” a prezentat mai multe articole și înregistrări video în care medicii au oferit informații importante despre această boală. Vom continua să vă oferim cât mai multe informații pe acest subiect, încercând totodată să răspundem întrebărilor primite de la dumneavoastră.
O astfel de întrebare se referă la riscul de complicații în cazul în care pacienții cu diabet nu respectă tratamentul și regimul alimentar și cum ajunge, de exemplu, o persoană cu diabet tip 2 să aibă nevoie de insulină.
Dar, mai întâi, să vedem, în linii mari, în ce constă această boală.
Diabetul zaharat este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina așa cum trebuie. Există mai multe tipuri de diabet, cu simptome, tratamente și cauze specifice, respectiv diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestațional.
Iată, pe scurt, prin ce se caracterizează aceste tipuri de diabet:
1. Diabetul de tip 1 este numit și insulino-dependent, diabet juvenil sau auto-imun. Persoanele care au diabet de tip 1 nu produc sau produc foarte puțină insulină.
Boala poate afecta persoane de toate vârstele, dar cel mai frecvent apare la copii și tineri. Persoanele care dezvoltă acest tip de diabet au nevoie de injecții, în fiecare zi, cu insulină pentru a putea controla nivelul de glucoză din sânge.
Statistic, persoanele cu diabet de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din numărul total al persoanelor cu diabet.
2. Diabetul de tip 2 este numit adesea insulino-independent și afectează aproximativ 90% din totalul persoanelor cu diabet. Boala este caracterizată printr-o rezistență crescută la insulină sau de o relativă deficiență în producerea de insulină.
Acest tip de diabet apare cu precădere la persoane de peste 40 de ani, dar în ultimii ani se depistează tot mai multe cazuri de copii și tineri cu diabet de tip 2, mai ales când aceștia fac parte din grupuri cu risc ridicat de dezvoltare a diabetului.
3. Diabetul gestațional este o formă de diabet care poate apărea pe timpul sarcinii. Frecvența de apariție a acestei forme de diabet este în medie de un caz la 25 și poate fi asociat cu complicații în perioadele de înainte sau imediat după naștere. Această formă de diabet poate să dispară după terminarea sarcinii, dar persoanele care fac această formă de diabet și copiii lor au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Factori de risc și prevenire:
Factorii de risc pentru diabetul de tip 1 nu sunt încă determinaţi. Mai mult, diabetul zaharat tip 1 nu poate să fie prevenit.
Pentru diabetul de tip 2 au fost identificaţi mai mulţi factori de risc, respectiv factorii genetici, existența cazurilor de diabet în familie, și factori precum obezitatea, dietă neadecvată sau inactivitate fizică, vârsta înaintată.
Rezultatele unor studii de specialitate au indicat că menţinerea unei greutăți optime şi a unui regim de viaţă activ pot conduce la prevenirea instalării diabetului de tip 2. S-a demonstrat că practicarea de activitate fizică moderată cel puţin 30 de minute în fiecare zi poate reduce riscul de instalare a diabetului de tip 2 cu cel puţin 35-40%.
Atenție la complicații!
Deși diabetul de tip 1 apare de regulă la copii și la adolescenți, iar diabetul de tip 2 la adulții cu vârsta de peste 45 de ani, în ultimii ani s-a constatat că din ce în ce mai mulți tineri și copii sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. Această realitate este cauzată de viața sedentară și de obezitate.
Pe urmă, în cazul diabetului de tip 2, la început boala poate să fie gestionată cu ajutorul pastilelor, dar, în timp, pacientul poate să ajungă să aibă nevoie de insulină, exact ce spuneam la începutul articolului.
Pentru a amâna cât mai mult sau pentru a anula nevoia de insulină, persoana care are diabet de tip 2 trebuie să-și asume conștient un stil de viață sănătos, adică să facă mișcare zilnic, să urmeze cu strictețe tratamentul medicamentos și, mai ales, să respecte regimul alimentar.

Distribuie
post-img
Prev post

Invidia, printre cele 7 elemente care scurtează viața

Next post

PROPOLISUL, CEL MAI PUTERNIC ANTIINFECȚIOS NATURAL

post-img