Clicky

Diabetul în sezonul rece. Cum controlați simptomele

Persoanele care au diabet trebuie să aibă grijă de fluctuațiile glicemiei indiferent de anotimp, însă în sezonul rece acest lucru capătă o importanță aparte.
Temperaturile pot afecta atât calitatea medicamentelor și a echipamentelor de testare a glicemiei (glucometrul), cât și capacitatea organismului de a produce si utiliza insulina.
Cel mai important lucru este ca, indiferent de temperatură, să stiți anumite trucuri legate de modul prin care puteți ține sub control diabetul, recomandă dr. Roxana Mateescu.
Păstrați medicamentele departe de temperatura scăzută. La fel ca temperatura crescută, și temperatura scăzută afectează cantitatea și calitatea insulinei, precum poate afecta și funcționarea glucometrului. Nu lasăți medicamentele în mașină sau în locuri reci atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Încercați, pe cât posibil, să nu vă îmbolnăviți. Toamna și iarna sunt anotimpurile cu cea mai mare frecvență de răceală și gripă. Atunci când vă îmbolnăviți sau sunteți stresat, poate crește nivelul glicemiei. În plus, în aceste situații, tindeți să nu aveți o dietă corespunzatoare. Spălați-vă des pe mâini cu apă caldă și săpun, pentru a evita răspândirea bacteriilor și a virusurilor.
Evitați acumularea kilogramelor. Gestionarea diabetului de tip 2 în sezonul rece poate fi dificilă. Alimentele consumate în această perioadă tind să fie bogate în carbohidrați, ce au ca rezultat creșterea nivelului glicemiei. Planificți-vă cu atenție mesele și adoptați o dietă echilibrată, pentru a nu acumula kilograme. Chiar și două kilograme în plus pot face mai greu de controlat nivelul zahărului din sânge.
Nu uitați de sănătatea picioarelor. Diabetul are capacitatea de a va face să vă pierdeți sensibilitatea la nivelul picioarelor și al degetelor. Protejați-le cu încăltăminte adecvată, în special atunci când este zăpadă, pentru a evita umezeala. Aplicați creme hidratante pentru a menține sănătatea pielii la acest nivel. Dacă sesizați o leziune care nu se vindecă, mergeti imediat la medic.
Incălziți-vă mâinile. Dacă aveți mâinile reci, este necesar să le încălziți cu ajutorul unor mănuși și al băuturilor calde, pentru a stabiliza nivelul zahărului din circulatia sangvină. Spalați-vă pe maini cu apă caldă înainte de a verifica glicemia cu ajutorul glucometrului. Acest aparat functionează în parametri optimi atunci când este păstrat într-o cameră cu temperaturi între 10 si 40 grade Celsius.
Nu săriți peste programul de exerciții fizice. Este dificil, într-adevar, să vă motivați să faceți exercitii fizice în sezonul rece. Insă, acestea sunt foarte importante pentru a menține în limite normale nivelul zahărului din sânge. Un ajutor real ar fi să vă îmbrăcați „în straturi” (mai multe haine subtiri, nu doar un pulover gros), atunci când faceți exercitii fizice afară și temperaturile nu sunt prea prietenoase.
Sursa: Farmacia ta

 

Distribuie
post-img
Prev post

Ceaiuri care ajută digestia

Next post

Țările cu cea mai bună mâncare din lume în 2022. Pe ce loc se clasează România

post-img