Clicky

DIABETUL, BOALA TACUTA DE CARE NU-I PUTEM FERI PE COPII

Dr. Adrian Vlad: „Imaginaţi-vă un echilibrist care merge pe sârmă şi care trebuie să menţină acest echilibru!”

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă, dar și îngrijorătoare, de 31% a incidenței cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copii, în 2021 față de 2019.
În general, cazurile diagnosticate în România la copil sunt de diabet zaharat de tip 1, ceea ce înseamnă diabet zaharat insulino-dependent, a explicat, pentru News.ro, prof. dr. Adrian Vlad de la UMF „Victor Babeş” Timişoara.
Diabetul de tip 1 se diagnostichează mai frecvent iarna decât vara, pentru că este perioada în care circulă infecţiile comune sezonului rece, iar aceste infecţii joacă un rol în apariţia acestui tip de diabet.  
„Diabetul zaharat este o boală autoimună şi declanşarea acestor mecanisme autoimune care duc la distrugerea celulelor pancreatice care produc insulină şi fac în final acest diabet zaharat de tip 1, această activare imună este favorizată de o serie de factori de mediu între care diverse infecţii comune sezonului rece, spun acest lucru pentru că diabetul de tip 1 se diagnostichează mai frecvent iarna decât vara, s-a şi demonstrat de fapt că diverse infecţii ar juca un rol în această patogenie. 
Se vorbeşte despre agresorii alimentari, diverse substanţe chimice pe care le consumăm, pe care probabil, de la an la an, le consumăm mai mult, felul în care ne alimentăm, care fac această incidenţă să crească. 
În ultimii doi ani, creşterea a fost însă spectaculoasă, de peste 30 la sută, mai mare faţă de 2019, şi foarte probabil acest lucru este cauzat de covid. Este o discuţie întreagă legată de legătura care poate să existe între covid şi diabetul zaharat de tip 1, existând diverse mecanisme ipotetice, lucrul acesta se discută în lume, nu îl spun eu, dar am constatat şi noi”, a mai spus dr. Vlad.
Variantele luate în calcul de lumea medicală: virusul poate activa direct mecanismele imune sau poate distruge direct celulele pancreatice. Altă variantă: întregul context pandemic să fi influenţat favorizarea îmbolnăvirii cu această afecţiune. Sistemul imunitar nu a mai fost antrenat să reacţioneze adecvat, pe perioada izolării: „Stresul generat de covid, faptul că cei mici nu au mai mers în colectivitate”.
Care sunt simptomele la care trebuie să fie foarte atenţi părinţii
Copilul urinează mai mult, că are o senzaţie de sete exagerată, pentru copiii mai mici poate devin incontinenţi, scapă urină pe ei, ceea ce înainte nu se întâmpla. 
Scad în greutate.
Copilul începe să verse, poate să aibă dureri abdominale, respiră mai greu.

Copiii trebuie să aibă un stil de viață sănător, să facă mișcare, să aibă greutate normală. Astfel, este posibil să se prevină diabetul zaharat de tip 2.

Distribuie
post-img
Prev post

RESTURILE DE MANCARE, DUPĂ CÂT TIMP AR TREBUI ARUNCATE DIN FRIGIDER

Next post

CEA MAI BUNA ARMA IN LUPTA CU DURERILE DE DINTI

post-img