Clicky

Deshidratarea: cum să identifici și ce să faci

Corpul uman este 2/3 apă și nu poate funcționa corect dacă această cifră este redusă. Apa este prezentă în sânge, moleculele sale sunt prezente în spațiul intercelular și în fiecare celulă a oricărui organ sau țesut. Dacă există o pierdere crescută de apă în organism, atunci această afecțiune se numește deshidratare. Disconfortul și tulburările patologice încep să se simtă și să se manifeste deja cu pierderea a 1% din apă, iar pierderea acesteia în cantitate de 20-25% duce la moarte rapidă.
Potrivit experților putem supraviețui până la 3 săptămâni fără să consumăm alimente, însa când vine vorba de apă, organismul nostru nu poate rezista mai mult de 10 zile, pentru cei antrenați, și doar 3-4 zile pentru marea majoritate dintre noi.
In conditii de temperaturi rdicate, deshidratarea se poate instala in timp de o ora; aflati intr-un mediu cu temperaturi ridicate si fara posibilitatea hidratarii (consumului de lichide), un copil blocat intr-un spatiu sau o persoana extenuata fizic, pot deceda intr-o perioada de cateva ore.
Deshidratarea este deosebit de periculoasă si în rândul seniorilor, fiind asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi şi, în cazurile grave, chiar la insuficienţă renală. Când organismul suferă din cauza lipsei de apă, apar probleme precum: digestie lentă, acumularea de grăsimi pe artere, puls slab, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, dureri abdominale sau pierderea conştienţei.
Este suficient să spunem că apa este necesară pentru o termoreglare adecvată, pentru funcționarea deplină a organelor digestive și pentru curățarea organismului, pentru asigurarea activității motorii, a respirației și a vederii. Când nu este suficientă apă, organismul folosește mai întâi lichidul extracelular mobil, apoi intră lichidul intracelular, ceea ce perturbă funcționarea normală a organismului.
Gradul de deshidratare
Gradul de deshidratare se apreciază după lipsa apei în funcție de greutatea corporală:
Gradul I: pierderea de apă nu depășește 5% din greutatea corporală;
Gradul 2: pierderea de apă este de la 5 la 10% din greutatea corporală;
Gradul 3: pierderea de apă de peste 10-15% din greutatea corporală, deficiența de lichide de peste 20% duce la moarte.
Cum se identifică deshidratarea la adulți
În stadiul inițial, o persoană experimentează sete intensă, se secretă puțină salivă, devine vascoasă și gura se usucă. Activitatea motrică și tonusul muscular scad, apare somnolența și slăbiciunea, apetitul dispare. Pielea devine roșie, cearcănele apar sub ochi. Dacă organismul nu primește apă în această etapă de deshidratare, starea se înrăutățește: sunt posibile palpitații ale inimii și o creștere a tensiunii arteriale, termoreglarea corpului este perturbată și, prin urmare, temperatura poate crește. Respirația devine dificilă – apar tuse și dificultăți de respirație. Există și schimbări în starea mentală: o persoană devine mai iritabilă sau letargică și apatică, se poate dezvolta chiar și depresia.
A doua etapă se caracterizează printr-o tulburare gravă a stomacului și intestinelor: dureri abdominale cu greață și vărsături, diaree. Există amețeli și dureri de cap, amorțeală a extremităților.
Ultima etapă duce la o deteriorare patologică a stării: saliva încetează să curgă, membrana mucoasă a buzelor devine albastră, articulația este atât de perturbată încât nu mai este posibil să înțelegem persoana. Deteriorarea ulterioară a stării se manifestă în imposibilitatea completă a mișcării independente, limba se umflă și crește, încep spasmele musculare, convulsiile. O persoană nu mai poate înghiți, auzul și vederea se deteriorează semnificativ, iar temperatura corpului scade sub 36 de grade.
Deshidratarea la copii
Datorită greutății corporale scăzute la copii, deshidratarea apare și se dezvoltă mai rapid, simptomele și semnele sunt mai pronunțate, iar consecințele sunt mai severe:
Buzele și cavitatea bucală se usucă, membrana mucoasă devine gri. Saliva se îngroașă, devine vâscoasă. Copilul nu este activ, devine somnoros sau, dimpotrivă, capricios și neliniştit.
Copilul urinează puțin, urina se întunecă și are un miros neplăcut. Fontanela de pe capul copilului se accentueaza, bătăile inimii se accelerează.
Dacă nu se hidrateaza in acest moment, starea se înrăutățește: copilul plânge, încetează să se orienteze în spațiu, devine confuză. Înghițirea devine imposibilă, isi poate pierde cunoștința.
Agravarea în continuare a situației duce la spasme musculare, tremur și zvâcniri ale brațelor și picioarelor. Pielea devine rece, mâinile și picioarele se umflă.
Ceea ce este destul de alarmant
Uneori, semnele de deshidratare nu sunt atât de evidente, așa că aveți grijă la următoarele condiții:
diaree prelungită, vărsături și greață care durează mai mult de 12 ore;
convulsii epileptice, pierderea cunoștinței;
respirație intermitentă;
dureri de stomac;
lipsa urinarii și a nevoii de a urina timp de o jumătate de zi;
căldură
Astfel de afecțiuni patologice cu deshidratare necesită asistență medicală imediată.
Primul ajutor pentru deshidratare
Dacă observați semne de deshidratare, trebuie luate imediat următoarele măsuri:
așezați o persoană pe un pat într-o cameră răcoroasă;
pregătiți urgent un „cocktail”: pentru un litru de apă călduță, o lingură de zahăr, ¾ de linguriță de sare și o jumătate de pahar de suc de portocale (ajuta să vă potoliți mai bine setea și să compensați deficitul de săruri, potasiu și sodiu );
dați-i de băut printr-un pai cu înghițituri mici;
înfășurați-i capul și corpul cu un cearșaf umed.
Cauze și factori de risc
Uneori este nevoie de mai multă apă pentru a preveni deshidratarea. În primul rând, acest lucru se aplică persoanelor care transpira mult. Și nu contează ce cauzeaza asta: vremea caldă, un antrenament sporit sau tulburări hormonale.
Cine ar trebui să bea mai multe lichide:
femei gravide;
cele care alăptează;
sportivii;
după otrăvire, însoțită de diaree sau vărsături;
după insolație;
în perioada de urinare frecventă.
Se recomandă să beți mai mult si atunci cand tineti o dietă. O persoană care slăbește nu primește nutrienți în cantitatea obișnuită.
Deshidratarea poate fi rezultatul utilizării necontrolate a diureticelor. Sunt prescrise pacienților cu hipertensiune arterială, dar unele femei folosesc diuretice pentru a reduce greutatea corporală. Odată cu consumul constant de tablete, organismul pierde mult lichid și electroliți, apar tulburări severe în activitatea inimii.
De câtă apă are nevoie organismul
Există multe păreri pe această temă. În același timp, multe sunt mituri care pot fi dăunătoare sănătății. Atunci când se stabilește norma individuală, ar trebui să se bazeze pe greutatea corporală și pe vârstă.
copii cu greutatea de până la 10 kg – 4 ml apă pe oră;
copii cu greutatea de până la 20 kg – 1000-1500 ml pe zi;
adulți și adolescenți cu greutatea mai mare de 20 kg – 1500 ml pe zi pentru primele 20 kg + 20 ml pentru fiecare kilogram următor.
Calculul este simplu. Dacă o persoană cântărește 50 kg, atunci are nevoie de 1500 ml + 20 ml * 30 kg = 2100 ml de lichid pe zi. Dar nu te limita și nu te forța. Daca ti-e sete – bea, daca nu mai poți – uită de cifre. Organismul știe cel mai bine când are nevoie de apă.

Distribuie
post-img
Prev post

11 BENEFICII ȘI UTILIZĂRI ALE ULEIULUI DE COCOS PENTRU SĂNĂTATE

Next post

GLICINA: 10 PROPRIETĂȚI BENEFICE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU

post-img