Clicky

Depozitarea corespunzătoare a vinului

Calitatea aerului ambiental în timpul depozitării vinului este de o importanță decisivă pentru pastrarea acestuia, deoarece substanțele nocive din aer pot trece în vin și îl pot strica.
Pluta naturala clasica tine vinul in sticla, dar nu il inchide ermetic. Aerul intră prin celulele dopului și nu conține doar oxigen, ci este încărcat cu tot felul de mirosuri. Dacă sticla este depozitată într-o cutie de carton, vinul poate absorbi mirosul cartonului. Aroma alimentelor din mediu poate compromite și calitățile vinurilor.
Când depozitați vinul acasă, mai ales în condiții tipice de bucătărie, sunt șanse ca o mare parte din caracterul băuturii să se piardă iremediabil sau, cu alte cuvinte, să fie stricat. Vinurile închise ermetic îmbătrânesc mai lent deoarece lichidul intră în contact doar cu oxigenul din sticlă. Pe de altă parte, capacele din plastic, sticlă sau similare permit prea mult oxigen în sticlă și, prin urmare, sunt mai puțin potrivite pentru depozitarea pe termen lung.
Cum să obținem o calitate optimă a aerului atunci când depozitam vinul?
Temperatura. Vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius. În cazul în care temperatura trece de 21 de grade și scade sub 3 grade, vorbim deja despre condiții improprii de depozitare a vinului și ne putem aștepta la o degradare evidentă a aromei.
Umiditate ideală: Când păstrați vinul pentru o perioadă lungă de timp, este important nivelul optim de umiditate. Oenologii recomandă ca în încăperile în care se păstrează vinul să fie o umiditate de 70%, însă băutura este în siguranță și dacă se depășește această valoare (50 – 80%). La niveluri de umiditate sub 50%, chiar și cea mai bună plută naturală începe să se usuce si isi micșoreaza volumul, lăsând din ce în ce mai mult oxigen în sticlă. Acest lucru va determina evaporarea alcoolului și va crește riscul de oxidare. În astfel de condiții, vinurile încep treptat să devină mai dulci până se strică complet.
Lumina. Vinul nu iubeste lumina si nu îi priește soarele. El trebuie păstrat în locuri întunecoase, iar pivnițele și cramele sunt ideale pentru depozitarea lui.
Sticlele de vin se păstrează în poziție orizontală. Explicația pentru această regulă e foarte simplă. Dopurile sticlelor de vin, cum spuneam mai sus, sunt din plută, iar cu timpul se pot usca. Uscarea și reducerea lor în dimensiuni va permite aerului să intre în sticlă și va afecta calitatea vinului. Este obligatoriu ca lichidul să atingă dopul.
Spațiul ideal pentru depozitarea vinului depinde în mare măsură de posibilitățile fiecaruia, ideal este să ai o pivniță sau o cramă în care să creezi condițiile optime de temperatură, umiditate și ventilație, însă, poți să creezi un spatiu bun de depozitare chiar și într-un apartament.
Poti procura frigidere speciale pentru vinuri, iti poti amenaja rafturi sau rasteluri pentru depozitarea sticlelor intr-o camara sau poti dedica pasiunii tale un dulap exclusiv doar pentru licorile lui Bahus.
Atunci cand luam o sticla, trebuie să avem grija sa nu deranjăm celelalte sticle, pentru că vinului nu-I place mișcarea.
De asemenea, specialistii ne recomanda sa consumăm o sticla de vin în cel mult 3-4 zile si sa n-o depozitam în frigiderul în care ținem alimentele, deoarece temperatura este prea scăzută. Cu atat mai mult, nu ar trebui s-o punem pe ușa frigiderului, deoarece temperatura se schimbă de fiecare dată când aceasta se deschide.

Distribuie
post-img
Prev post

Turtă dulce de casă

Next post

VREAU SA STII!

post-img