Clicky

DEMARAREA UNUI PLAN DE ACTIUNE IN CEEA CE PRIVESTE TERAPIA PENTRU COPILUL CU TULBURARE DE SPECTRU AUTIST

AUTOR: TEODORA POP- PSIHOLOG, COACH SI CONSULTANT CU SPECIALIZARE PE ARIA TULBURARILOR DE DEZVOLTARE

Cel mai cunoscut tip de terapie pentru copiii cu autism este Terapia ABA (Applied Behavioural Analysis – Analiza Comportamentală Aplicată). Această terapie are la bază învățarea comportamentelor (sociale, motorii și verbale) și folosește proceduri specifice pentru a duce la schimbarea comportamentului și pentru a ajuta copilul cu autism să ducă o viață cât mai independentă. Copiii cu autism pot să învețe din mediul în care trăiesc. Prin terapia ABA putem învăța cum să modificăm mediul astfel încât copiii să aibă parte de cât mai multe reușite. Pe lângă terapia ABA, mai există și alte terapii care pot fi aplicate, în funcție de nevoile specifice ale copilului.În continuare voi povesti despre ABA, deoarece este cel mai cunoscut tip de terapie pentru copiii cu autism. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐚𝐬̦𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚, 𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐞 𝐚𝐢 𝐝𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐢𝐬𝐦?

1.Părintele va trebui să găsească un 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚̆, iar ideal ar fi ca în centrul ales să existe personal acreditat. De regulă, echipa este formată din terapeuți și coordonator. Terapeutul va fi cel care va aplica zilnic programele, iar coordonatorul va asigura planul de intervenție. Se poate alege și varianta de terapie la domiciliu. Pentru acest lucru, părintele va trebui să găsească un terapeut care să aplice zilnic programele și un coordonator acreditat, care este dispus să vină periodic la domiciliu.Ce inseamnă mai exact acreditarea? Coordonatorul ar trebui să aibă acreditarea BCBA sau BCsBA (Board Certified Behavior Analyst), iar terapeuții acreditare RBT (Registerd Behaviour Tehnician).

2.Indiferent de varianta preferată, în centru sau la domiciliu, se va face în primă fază o 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢. Cele mai cunoscute teste de evaluare a abilităților sunt ABBLS, VB – MAPP sau Carolina.

3.Pe baza testului de evaluare, se va realiza un 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 pentru copil, care va fi propus de coordonator și va conține programele pe care terapeutul trebuie să le aplice zi de zi.

4.C𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐢𝐜 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 și va schimba planul de intervenție, dacă este cazul. Terapeuții sunt cei care vor aplica zilnic programele prin strategii specifice de predare.

5.În tot acest proces, este foarte importantă și 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢. De cele mai multe ori, unul din părinți se dedică copilului mai ales în prima fază a diagnosticului.

6.Periodic se va face o 𝐫𝐞𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 (recomandarea este ca această reevaluare să fie făcută la aproximativ 6 luni).
Procesul de recuperare al copilului depinde de multe aspecte cum ar fi: calitatea terapiei aplicate, numărul de ore lucrate pe săptămână, alte terapii și activități alternative, potențialul de evoluție al copilului (care se poate corela și cu alte comorbidități asociate). Și foarte important, 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢, esențial atât în programul de terapie ABA, cât și în întregul proces de dezvoltare! Părintele va fi cel care va cotinua terapia și modul de învățare în afara programului de la centru, și se va asigura că sunt respectate principiile de bază legate de comportamentul copilului.Pe lângă terapia propriu zisă, care va fi parte principală din programul unui copil cu autism, trebuie să avem în vedere și alte activități care pot să contribuie la dezvoltarea optimă, cum ar fi:

✓Logopedie pentru corectare întârzierilor de limbaj

✓Terapie senzorială și ocupațională, care se adresează dereglărilor senzoriale pe care le au cei mai mulți copii cu autism

✓Activități fizice și de coordonare motrică (terapie 3C, înot, climbing etc)

✓Integrarea socială în colectivitate (gradiniță, școală, grupuri de socializare etc.)

✓Orice alte preocuăari spre care el pare să aibă o înclinație (ex: muzică, pictură, pian etc). Majoritatea părinților la început de drum au multe întrebări, și le este foarte dificil să selecteze din multitudinea de informații. De unde încep? Cum aleg terapia potrivită? Ce investigații medicale trebuie să fac? Cum gestionez provocările emoționale? Cum mă implic ca părinte? Care sunt resursele financiare la care pot să apelez? Teodora poate sa vă ajute cu un răspuns la toate aceste întrebări, și nu numai, în cadrul unei ședințe de coahing. Pentru a programa o ședință, puteți să ii scrieti pe adresa Teodora.pop@universulmagic.ro. O regasiti totodata pe pagina de facebook: Teodora Pop, Autism Coach | Bucharest | Facebook

TEODORA POP

PSIHOLOG, COACH SI CONSULTANT CU SPECIALIZARE PE ARIA TULBURARILOR DE DEZVOLTARE
Distribuie
post-img
Prev post

Melatonina

Next post

ANXIETATEA SOCIALA - SORINA CRISTEA PSIHOLOG

post-img