Clicky

De la hering la ridichi! Ce alimente ar trebui să mâncăm primăvara?

Nutriția de primăvară ar trebui să vizeze rezolvarea a două sarcini principale: eliminarea deficienței de vitamine de peste sezonul rece și pregatirea organismului pentru un nou model de dietă, cel „de vară”. Sa vedem totusi, care sunt produsele ieftine și accesibile carora ar trebui să le acordam atenție în sezonul de primăvară.

Primăvara, în loc să mănânci fructele și legumele din recolta de anul trecut, mai bine mănâncă varză murată!

Pentru a combate boala Beri-Beri (boala cauzata de un deficit de vitamina B1), mulți încearcă să-si axeze alimentatia in special pe fructe și legume. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna bine.

În dieta de primăvară, este important să uitați de fructele și legumele din toamna trecuta. Asta pentru că până la sfârșitul iernii, cantitatea de vitamine și minerale din ele tinde să fie zero. Iar dacă s-au făcut încălcări în timpul depozitării unor astfel de produse, acestea pot fi chiar dăunătoare organismului. De exemplu, pot reduce și mai mult imunitatea deja slăbită de vremea rece sau pot crește intoxicația organismului.

Cu ce să înlocuiți merele de anul trecut și castraveții fără gust din magazin?

Una dintre „problemele” tradiționale de primăvară este deficiența de vitamina C și, ca urmare, duce la o răceala frecventă. O sursă excelentă a acestei substanțe va fi varza murată. Acesta este un produs accesibil, care depășește chiar și lămâile în ceea ce privește conținutul de acid ascorbic.

Adăugând o porție de 200 de grame de varză murată la prânz sau cină, puteți acoperi jumătate din necesarul zilnic al unui adult în vitamina C. În plus, conține bacterii benefice care sunt necesare pentru menținerea microflorei intestinale și normalizarea digestiei.

Ca sursă de vitamina D primăvara – heringul și ficatul de cod

Este important să acordați atenție vitaminei D: după o iarnă lungă, până în martie, majoritatea persoanelor au un mare deficit din aceasta vitamina.

Vitamina D este necesară pentru menținerea imunității, este implicată și în reglarea metabolismului, oferă energia necesară și ajută la combaterea oboselii cronice.

Ca sursă de vitamina D primăvară, este recomandat consumul de ficat de cod, precum și de pește de mare gras – hering, macrou, halibut, sau somon.

Produse lactate fermentate pentru a menține imunitatea și frumusețea pielii

Pentru sănătatea tractului gastrointestinal, va fi util să adăugați în dietă produse lactate fermentate: chefir, brânză de vaci, iaurt natural.

La fel ca varza murata, acestea au un efect benefic asupra microflorei intestinale. Și se disting și printr-un conținut ridicat de vitamina A, care este necesară pentru menținerea imunității și frumuseții pielii.

Cei mai sănătoși carbohidrați sunt cerealele integrale

Atunci când alegeți carbohidrați, este mai bine să acordați preferință cerealelor integrale: bulgur, linte, orz perlat, hrișcă, orez brun. Conțin vitamine B, vitamina E, fier, magneziu, zinc, calciu, sodiu și alte minerale și oligoelemente.

Cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în fibre, ceea ce le face utile pentru curățarea organismului și normalizarea funcționării tractului gastrointestinal.

Accent obligatoriu – pe verdeață și ridichi

În dieta de primăvară, cu siguranță ar trebui să vă concentrați pe verdeață. Poate fi spanac, varză chinezească, salate verde, stevie si urzici sau măcriș.

Prazul are un gust excelent. Conține vitamine din grupa B, potasiu, magneziu și fosfor, care vor ajuta sistemul nervos să se adapteze la noul anotimp după „hibernarea” de iarnă.

Separat, trebuie menționat ridichea, care apare in piete din martie până la sfârșitul lunii mai. Este o sursă excelentă de vitamina C, antioxidanți naturali, minerale și fibre.

În același timp, atât verdețurile, cât și ridichile sunt considerate alimente cu conținut scăzut de calorii – pot fi consumate în siguranță de oricine intenționează să scape de kilogramele în plus acumulate în timpul iernii.

Distribuie
post-img
Prev post

CE ESTE VERTIJUL, SIMPTOME SI REZOLVARI

Next post

LORDOZA, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

post-img