Clicky

DE CE UITĂM CE VISĂM?

Cati dintre voi nu va treziti dimineata bine dispusi sau cu o amintire placuta a unui vis frumos si colorat pe care, din pacate, nu il mai tineti minte? Probabil ati incercat toate trucurile pe care le-ati auzit pentru a reusi sa va readucti aminte macar un crampei dintr un vis. Foarte rar, memoria face un efort si iti aduce in prim plan motivul pentru care o zi banala se transforma intr-una speciala. Evident, exista si reversul medaliei, ne trezim speriati si suntem constienti ca am avut un cosmar, dar parca am vrea sa stim ce anume ne-a inspaimantat asa de rau.

Si totusi, de ce uitam ce visam?

Semnalele electrice și reacțiile chimice care creează un vis dispar adesea pe măsură ce se instalează starea de veghe. Elementele unui vis pot reapărea în mintea noastră mai târziu, uneori chiar în aceeași zi. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că repetăm ​​experiența care reactivează aceeași zonă a creierului care creează vise noaptea. Unele vise pot lăsa o impresie profundă pe parcursul întregii vieți, deoarece ele sunt conectate cu emoții puternice.

Uneori nu ne amintim visele pentru că ne trezim dintr-o dată, cum ar fi în cazul alarmei care ne trezește dimineața. Momentul în care ne trezim este un factor important în procesul de amintire a unui vis. Așadar, acest mecanism nu va funcționa așa cum trebuie dacă te trezești brusc.

Diverse tulburări de somn pot fi, de asemenea, un motiv pentru care poate fi greu să ne amintim visele. De exemplu, insomnia poate perturba faza REM în timpul căreia se formează visele.Visele variaza ca lungime: pot dura doar cateva secunde, in timp ce altele dureaza intre 20 si 30 de minute. Motivul pentru care unii sunt capabili sa-si aminteasca visele este ca au fost treziti in timpul fazei REM a somnului. Se pare ca visele noastre tind sa dureze mai mult pe masura ce progreseaza somnul si, cand avem un somn complet de 8 ore, majoritatea viselor noastre apar in cele 2 ore tipice ale somnului REM.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM PUTEM AVEA DINTI PERFECTI

Next post

6 MITURI MEDICALE ÎN CARE PROBABIL ÎNCĂ MAI CREZI

post-img