Clicky

DE CE SUNT IMPORTANTE PLIMBĂRILE PRIMĂVARA?

De ce este important nu numai pentru copiii să iasa din casa primăvara, ci si pentru adulti?

Din diverse motive, oamenii uita că, pentru noi adulții, o plimbare este o formă de activitate indispensabilă pe tot parcursul anului, nu doar primăvara. Cu siguranță ati observat că atunci cand ieși dintr-un spațiu închis in stradă, simți că viața se transformă imediat: sănătatea se îmbunătățește, îți revine buna dispoziție si, parca te invaluie un val de forță. Aerul proaspăt este necesar pentru creier și pentru fiecare celulă a corpului. Dar, sa vedem la ce sunt bune cu adevarat plimbările?

Sănătatea fizică

Mersul pe jos ne afectează sănătatea. Un chirurg cardiolog a fost întrebat odată la ce concluzie a ajuns, văzand atatea mii de inimi umane bătând. Răspunsul lui a fost usor ironic si cu dublu sens: “Că ar trebui să meargă în fiecare zi!”.

Alți medici subliniază că, în cazurile în care ați mâncat în exces sau ați luat o cină copioasa, cel mai bine este să ieșiti afară si sa faceti o plimbare după masă. Acest lucru va îmbunătăți semnificativ digestia, vă va inlătura senzatia de “stomac greu” și vă va ajuta să adormiți mai ușor.

Lipsa aerului provoacă și somnolență – de îndată ce ieși la plimbare în timpul unei pauze de la muncă, organismul începe să funcționeze mai eficient. Mulți medici recomandă plimbările pe îndelete pentru a normaliza tensiunea arteriala, în special pentru pacienții hipertensivi.

De asemenea, globulele albe au nevoie de o anumită cantitate de oxigen pentru a se proteja de bacterii și viruși, prin urmare, si aici mersul in aer liber ne va ajuta.

La prima vedere, se pare că ai nevoie de atât de puțin pentru a-ți menține sănătatea. Dar, pe de altă parte, plimbările pe afara ar trebui să devină o normalitate a vieții tale și nu doar o ieșire odată la șase luni.

Abilitatea cognitivă

Mersul pe jos, în special dimineața, ajută la menținerea minții limpezi și concentrarea activă. În 2014, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că mersul zilnic pe jos crește creativitatea cu 60%. Este curios că, ideea de a efectua un astfel de studiu i-a venit conducatorului lui chiar in timp ce se afla la plimbare.

Deci, nu neglija pauzele din timpul zilei, mai ales dacă faci multitasking. Profita de ele si fa o plimbare!

Beneficii în relațiile sociale

Ne-am obișnuit să credem că alcoolul sau râsul îi adună pe oameni. Încercați să faceți o plimbare cu un partener, un prieten sau o o simplă cunostintă pentru a petrece timp împreună, a discuta subiecte importante fără a fi distrasi de telefoane, meniurile restaurantului sau altceva.

O plimbare comună către locuri noi, un traseu pre-planificat sau doar o tura de parc este o experiență foarte placută de care poate beneficia ambele parti. Fie și doar pentru că poți vedea o persoană dintr-un unghi nou și nu într-un mediu familiar, de serviciu sau cand te afli intr-o gasca de prieteni.

Prevenirea depresiei

Plimbarea în natură este cea mai putin cunoscută prevenire a depresiei. Când te afli în afara unui spațiu închis (fie că este o pădure, un parc, o alee modestă sau doar o stradă), derulearea obsesivă a gândurilor depresive se oprește sau măcar încetinește, ceea ce ne afectează benefic. Gândurile nesfârșite a resentimentelor, eșecurilor, situațiilor de viață neplăcute pe care nu le putem opri este un factor de risc impresionant pentru dezvoltarea tulburărilor psihice. Nu uitați de acest mod preventiv de a face față unei boli neplăcute, a cărei prevalență, din păcate, crește în fiecare an.

Lumina naturală

Se știe că lumina se împarte în naturală și artificială. Lumina naturală ajută corpul uman să sintetizeze vitamina D, care întărește imunitatea și chiar ne afectează pozitiv relația cu alimentele: lipsa luminii solare determină o scădere a nivelului de serotonină, ceea ce duce la o senzație de sațietate în stomac. În timp ce expunerea la lumina soarelui ne ajută să ne controlăm apetitul, îmbunătățind starea de spirit, activitatea zilnică și un sentiment general de satisfacție în viață.

Distribuie
post-img
Prev post

LĂMÂIE SAU LIME, ȘTII CE SĂ ALEGI?

Next post

CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ BEA UN COPIL?

post-img