Clicky

DE CE PLÂNGEM DIN CAUZA CEPEI?

 

Vine o perioada extrem de aglomerata in bucatarie, gospodinele nu fac rabat de la nimic pentru pregatirile de sarbatoare si dau dovada iscusintei lor prin ceea ce vor pune pe masa.

Trebuie sa stiti ca totul pare simplu si usor, dar nu este! Multi dintre cei care nu se pricep la bucatarie sau nu vor, pot sa gandeasca: “ ce mare lucru a facut, a spalat niste legume, le-a taiat, a pus o carne la cuptor si a framantat un cozonac, ce atata treaba?”

Comentariile pentru ce-i care gandesc asa, le lasam pentru alta data. Suntem in Saptamana Mare si nu trebuie sa gandim altfel, doar de bine!

Sa ne intoarcem la treaba noastra si la tocat legumele. Evident, le-am spalat inainte. Cea care ne poate da batai de cap si lacrimi este CEAPA. Stim cu totii ca atunci cand taiem ceapa ochii incep sa lacrimeze si sa ne usture, asta in cazul in care ceapa este decojita. Venim si cu explicatia, fiecare celula a cepei contine doua legaturi. In celulele din stratul extern se regasesc aminoacizi cu continut de sulf, . In celulele din interior se regaseste enzima alinaza. Atunci cand taiem ceapa, cele doua substante intra in contact, enzima separa aminoacidul de unde rezulta substanta iritanta pentru ochi, care la randul lor lacrimeaza pentru a elimina substanta iritanta.

Sunt cateva metode pe care le puteti incerca atunci cand taiati ceapa, asta in cazul in care nu folositi mixerul- lucru pe care vi-l recomand.

  • Incercati sa taiati ceapa in sezut. Aerul se ridica perpendicular, iar din pozitia sezut puteti evita gazul emanat de ceapa.

  • Asezati ceapa decojita in apa rece, taiati pe jumatate, asezati apoi pe tocator si incepeti sa taiati ambele jumatati longitudinal si apoi transversal.

Ceapa are de asemenea efecte benefice impotriva racelilor si a febrei. Are efect antibacterian, inhiba infectiile, are efect diuretic si calmeaza durerile. 

Distribuie
post-img
Prev post

REMEDII NATURISTE DE PRIMĂVARĂ: MUGURII DE PLOP

Next post

ATENȚIE!!! NU ÎNDEPĂRTAȚI CĂPUȘELE CU ȚIGARI SAU ALCOOL

post-img