Clicky

DE CE O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ REFUZĂ SĂ MĂNÂNCE?

Persoanele în vârstă mănâncă adesea dezechilibrat sau insuficient. De multe ori, analizele lor indică semne de deshidratare, deficit de lichide și proteine, fier și vitamina B12. Uneori, această problemă poate fi observată imediat, la prima vedere: lipsă de greutate, piele uscată si palidă, oboseală și eternă lipsă de putere.

Refuzul de a mânca este considerat a fi un capriciu, iar necunoscatorii nu acordă atenție acestei probleme. Ideea că o persoană în vârstă „nu are nevoie de multe” este foarte populară, la urma urmei, metabolismul încetinește odată cu vârsta. Și totuși, motivele pentru care o persoană în vârstă poate refuza să mănânce denota uneori probleme grave de sanatate. Iar în spatele acestui simptom, care nu pare periculos, se pot ascunde afectiuni serioase.

Depresia. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru a nu mânca. Este însoțită de scăderea stării de spirit, apatie, lacrimare, iritabilitate. Viața încetează să aducă bucurie unei persoane: refuză nu numai mâncarea, ci și activitățile sale preferate, devine mai puțin mobil, încetează să iasă în oraș sub o varietate de pretexte.

In cazul in care suspectati depresia la o persoană, este necesar s-o convingeti sa faca un consult psihiatric.

Demența. Verificați cat de des puteti dacă bunica sau bunicul uită să mănânce. Se întâmplă adesea ca o persoană în vârstă să trăiască singură și, prin urmare, deteriorarea lentă și progresivă a abilităților sale cognitive să treacă neobservată de rude. Bătrânul se mișca prin casă, se duce uneori la magazin și își măsoară tensiunea arterială (deși nu regulat), ce-ti mai poți dori de la un cetățean în vârstă?

Între timp, abilitățile importante de zi cu zi se dezintegrează încet. O persoană în vârstă poate merge în continuare pe traseul obișnuit până la cel mai apropiat magazin, dar nu mai poate număra banii din buzunar. Sau vine la magazin și uită ce produse trebuia să cumpere.

În cele din urmă, poate bea ceai gol zile în șir, deoarece algoritmul „apăsați butonul canii de fiert apa, aruncați un plic de ceai în ceașcă, turnați apă clocotită, adăugați zahăr” îi este încă disponibil, dar secvențe mai complexe, cum ar fi “spălați, curățați și fierbeți cartofii”, de exemplu, sau gătiți cea mai simplă supă, sunt deja pierdute.

Și există o singură modalitate de a recunoaște posibila demență și simptomele ei: să trăiești o zi lângă o persoană în vârstă. Uită-te cu atenție la ceea ce face în viața de zi cu zi și la ce nu. Dacă rezultatele sunt dezamăgitoare, va trebui să consultați un neurolog și, eventual, să efectuați examinări suplimentare.

Greva foamei. Da, bătrânii se comportă uneori ca niște copii, refuzând sfidător mâncarea. Și aceasta nu este neapărat depresie sau o manifestare a oricărei alte boli psihiatrice. Se întâmplă ca unei persoane în vârstă pur și simplu să îi lipsească atenția, dragostea și grija celor dragi.

Rezolvarea acestei probleme nu este atât de ușoară: uneori este suficientă o conversație de suflet și chiar mai mult timp pe care îl petreci zilnic cu o rudă in vârstă, fiinf sincer interesată de necazurile și anxietățile ei sau vorbind despre ceea ce se întâmplă în viața ta.

Dar se întâlnesc oameni de natură foarte complexă, iar modelul de comportament „intru în greva foamei și primesc atenția de care am nevoie” este asimilat de ei rapid și ferm. Într-o astfel de situație, psihoterapia ajută, dar pacienții vârstnici sunt adesea suspiciosi, cand vine vorba de psihiatri, care te trateaza prin conversații si nu cu pastile. De aceea, trebuie căutată cu mare atenție soluția, ascultând dorințele persoanei dragi.

Nu poate înghiți. Această cauză este greu de recunoscut. Si nu ne referim aici la problemele dentare, absența dinților este un motiv evident, iar o persoană în vârstă o ti-o va spune într-un fel sau altul.

Situația este mult mai complicată cand nu poate inghiti si nu se poate alimenta normal. Sufocarea la înghițirea apei sau a alimentelor poate fi un semn de disfagie – o tulburare de înghițire. În general, înghițirea este un act complex care are loc, în cea mai mare parte, fără participarea conștiinței.

Înghițirea poate fi perturbată în boli ale tractului respirator și gastrointestinal, care însoțește adesea tumorile cavității bucale, faringelui și esofagului. Se întâmplă ca înghițirea să fie perturbată în timpul unui accident vascular cerebral: dacă pacientul a fost tratat într-o secție vasculară mică, unde sunt puțini medici, iar fluxul de pacienți depășește toate standardele posibile, faptul disfagiei poate fi omis. Mai ales dacă înghițirea nu este afectată prea mult.

În viitor, un astfel de pacient se poate sufoca când va bea apă, dar va mânca fără probleme un castron de orez sau, de exemplu, un sandviș. Important de reținut este că, orice plângere cu privire la înghițire poate duce la probleme grave pe termen lung. Trebuie să acordați atenție maxima acestui lucru.

Distribuie
post-img
Prev post

AI BUFEURI? 9 BOLI ȘI AFECȚIUNI CARE AU ACEST SIMPTOM!

Next post

TOPINAMBURUL, NAPUL PORCESC CARE TAIE FOAMEA ȘI REGLEAZĂ GLICEMIA

post-img