Clicky

De ce ne doare spatele

Mulți dintre noi am experimentat de câteva ori în viață durerea de spate. Se apreciază că 80% din populația lumii suferă, la un moment în viață, de dureri lombare. Cele mai frecvente cauze pentru apariția durerii de spate sunt de origine, dar există și situații care implică în mod direct coloana vertebrală.
Pacienții trebuie să fie atenți la câteva manifestări frecvente: durere de spate mai intensă dimineața sau în perioadele de repaus, debutul simptomelor înainte de vârsta de 40 de ani, simptome cu durata mai mare de 3 luni, ameliorarea acuzelor la mișcare sau exerciții fizice, explică dr. Andreea Apostol.
La semnele și simptomele de mai sus se adaugă artralgii la nivelul umerilor, șoldurilor, sternului, articulațiilor acromioclaviculare sau sternoclaviculare, precum și la nivelul fasciei plantare (de exemplu, dimineața, la coborârea din pat).
Spondiloza cervicală asociază frecvent dureri de cap. Poate fi generată de mecanisme diverse, precum compresii radiculare, degenerări ale discurilor intervertebrale, ale articulațiilor sau ale ligamentelor. Durerea poate fi localizată sau difuză (de exemplu, durere iradiată la nivelul occiputului, umerilor, mâinilor), poate fi accentuată de anumite poziții sau poate interfera cu somnul.
Spondiloza lombară prezintă similitudini cu cea de la nivel cervical. însă durerea se localizează inferior, la nivelul feselor sau sub formă de sciatică.
Tulburări de statică vertebrală 

Tulburările de statică vertebrală reprezintă o accentuare sau o diminuare a curburilor fiziologice vertebrale, cum ar fi cifoza sau scolioza. Se întâlnesc frecvent în practica medicală și sunt adesea urmarea unor poziții vicioase prelungite, de exemplu, menținerea îndelungată a unei poziții incorecte sau utilizarea unui mobilier de birou necorespunzător.

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă până la apariția complicațiilor (fracturi sau tasări vertebrale) și poate duce la modificări de statică vertebrală (accentuarea cifozei toracale, scădere în înălțime) și durere.
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă este o afecțiune articulara autoimună, asociată cu durerea de spate de tip inflamator (predominant dimineața la trezire), artrită, entezită (inflamația tendoanelor), dar și manifestări extraarticulare.
Cele mai frecvente acuze sunt durerea cronică (de spate, lombo-sacral) și anchiloza. Frecvent, pacienții asociază și fatigabilitate (oboseală) moderat-severă, febră și scădere ponderală (în perioada de activitate a bolii).

Distribuie
post-img
Prev post

Ruladă carne de curcan

Next post

Cinci moduri pentru a rămâne sănătos și slab între Crăciun și Anul Nou

post-img