Clicky

De ce ne doare ceafa?

Partea din spate a capului poate durea din mai multe motive: de la o simplă oboseală si pana la boli complicate ale creierului. Doar un medic specializat vă spune adevărata cauză. Informațiile din acest articol nu trebuie utilizate pentru auto-diagnosticare sau auto-tratament. Pentru diagnostic și tratament adecvat, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Durerea de cap poate avea cauze diferite si fără o examinărea adecvata, este dificil de determinat rapid de ce doare ceafa. Cauzele pot fi multiple: vasospasmul, hipertensiunea arterială, bolile coloanei vertebrale, imflamatii, traumatismele sau pur și simplu oboseala și suprasolicitarea mușchilor gâtului.
Cauze temporare ale durerilor de ceafa
De regula, durerea în partea din spate a capului și a tâmplelor este adesea cauzată nu de boli, ci de efort excesiv. Motivul este oboseala musculară și creșterea presiunii intracraniene. Durerea apare pe fondul unui stres mental ridicat, anxietate și depresie. Adesea pacientul simte greață și amețeli.
O stare de spirit negativă nu afectează doar vasele creierului, ci ne face să luăm pozitii deloc comode pentru corp: ne cocoșăm spatele, coborâm umerii, ne presăm gâtul de piept. Toate acestea duc la încordarea musculară, care crește durerea în ceafa. Și în cazul unei coloane vertebrale bolnave, se încordează nervii. Ca urmare, disconfortul nu face decât să se intensifice durerea.
Dacă sunteți obosit sau ați stat într-o poziție inconfortabilă de mult timp, vă vor ajuta exercițiile ușoare, o baie caldă, masajul capului și gâtului. Dacă durerea este severă, atunci puteți lua mai întâi un analgezic. Pentru boli grave (cum ar fi depresia sau anxietatea), mergeți la medic – acesta vă va ajuta să începeți tratamentul și să scape de simptome.
De ce doare ceafa în cazul afectiunilor coloanei vertebrale?
Există două motive principale: durerea se poate răspândi pur și simplu dinspre spatele dureros sau poate apărea din cauza terminațiilor nervoase. Bolile de spate se unesc adesea: din cauza curburii și osteocondrozei, începe nevralgia și se dezvoltă o hernie.
Osteocondroza este o cauză frecventă a durerii în ceafa. Din cauza ei, discurile vertebrelor cervicale sunt distruse. Durerea se simte în gât, in tâmple și in ceafa. Pacientul se poate plânge de tinitus (tiuit in urechi), pierderea coordonării și greață.
Nevralgia nervului occipital se manifestă pe fondul altor boli ale coloanei vertebrale sau apare după hipotermie prelungită și curenți de aer. Odată cu ea, se simte o durere puternică, când mișcăm capul și gâtul. În repaus, durerea este foarte slabă și nu există alte senzații neplăcute.
Spondiloza cervicală este o creștere a volumului osos. Din cauza ei se comprimă vasele de sânge și este afectată mobilitatea gâtului. Ca urmare, pacientul simpte o durere surdă constantă în partea din spate a capului, agravată de orice activitate fizică.
Pentru oricare dintre aceste boli, consultați un neurolog. O simplă examinare vizuală va poate ajuta la determinarea diagnosticului, iar o radiografie prealabilă sau un RMN al regiunii cervicale va va da un verdict precis. Cu o imagine a oaselor coloanei vertebrale și a țesuturilor din jur, va fi mai ușor să faceți un diagnostic corect și să determinați tratamentul adecvat.
Bolile creierului și ale vaselor de sânge
Dacă bolile coloanei sunt excluse, merită să căutați cauza în alta parte, cum ar fi: la inimă, vasele de sânge și creier. Din păcate, bolile sistemului nervos și circulator sunt foarte frecvente și aproape toate provoacă amețeli și dureri. Dintre bolile vasculare, cele mai frecvente sunt:
Hipertensiune sau hiportensiune arterială. Oricare dintre ele este însoțită de cefalee, vedere dublă și amețeli. Senzațiile neplăcute încep în tot corpul, mai ales cu un salt brusc de tensiune;
Spasmele vaselor de sânge provoacă durere pulsantă în partea din spate a capului, care se extinde în părțile temporale și occipitale. Durerea se agravează odată cu mișcarea
Hipertensiunea intracraniană este o creștere a presiunii în interiorul craniului. Pe lângă durerea puternică apăsată, pacientul prezintă slăbiciune, greață, amețeli, halucinații și convulsii.
Un accident vascular cerebral este o blocare sau o ruptură a vaselor de sânge din creier. Există un atac de durere acută, pacientul poate fi parțial paralizat, incapabil să distingă spațiul înconjurător, vorbind balbait si greu de inteles. Aceasta este o situație periculoasă care necesită asistență medicală imediată pentru a salva viața pacientului.
Dureri de gât din cauza comoției cerebrale
Sunt posibile următoarele condiții:
O comoție cerebrală care se datorează unei răni sau unei căderi.
Provoacă vânătăi și creșterea presiunii, ducând la durere, greață și pierderea coordonării.
Tumorile, atât benigne cât și maligne, pot da durere surdă, constantă in locul formării. În procesul de creștere, acestea pun presiune asupra structurilor creierului, provocând distrugerea acestora. Creșterea presiunii intracraniene și mișcarea pot fi perturbate, la fel și fluxul sanguin.
Dacă bănuiți vreuna dintre aceste boli, ar trebui să vizitați neaparat un neurolog sau un neurochirurg. În funcție de simptome, vi se poate prescrie tomografia computerizată și RMN ale creierului, structurile sale individuale și angiografie vasculară. La programare, medicul va măsura cu siguranță presiunea. Este posibil să fiți trimis la un oftalmolog pentru a vă verifica fundul de ochi și, dacă se suspectează o tumoare, va trebui să faceți analize de sânge pentru a verifica dacă există anticorpi.
Alte cauze ale durerii
Ceafa mai poate sa doara si din alte cauze, cum ar fi:
Boli ORL: amigdalita, faringita, inflamatia nazofaringelui si a canalelor auditive;
Boli dentare: carii profunde, creșterea necorespunzătoare a molarilor de minte, boala parodontală;
Boli oculare: cataracta, sclerita, conjunctivita si multe altele.

Distribuie
post-img
Prev post

8 motive care ne demonstreaza de ce avocado este sănătos

Next post

CUM FACI FATA STRESULUI LA SERVICIU - DELIA DUMITRU PSIHOLOG | www.campioninsanatate.ro

post-img