Clicky

DE CE IUBIM PRUNELE USCATE?

Fructele uscate ajută la normalizarea digestiei, întăresc oasele, conțin mulți antioxidanți și alte substanțe benefice. Prunele uscate sunt gustoase și sănătoase si pot fi folosite ca înlocuitor pentru deserturi sau adăugat in mâncărurile gatite.

Prunele se potrivesc bine cu diferite alimente, sunt folosite pentru a face gemuri și umpluturi pentru produse de patiserie și dulciuri și pot fi adăugate și în terciuri sau brânză de vaci.

100 g de prune uscate conține:

Calorii: 240 g.

Carbohidrați: 63.9 g.

Proteine: 2.2 g.

Grasimi: 0 g

Fibre: 7,1 g

De asemenea, conține vitamine B, vitamina K, cupru, mangan, magneziu, fosfor și fier. Prunele uscate conțin mai multe calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

Beneficiile prunelor uscate

Prunele sunt bogate în vitamine și minerale, fibre și antioxidanți. Aceste substanțe ajută la normalizarea digestiei, protejează organismul de inflamația cronică, promovează sănătatea inimii și a oaselor.

1. Îmbunătățesc metabolismul

Prunele au multe fibre, care ajută procesul digestiv și normalizează scaunele, favorizează absorbția nutrienților din alimente. De asemenea, fibrele pot accelera viteza cu care alimentele trec prin tractul gastrointestinal.

Prunele mai conțin sorbitol, un alcool de zahăr cu efect natural laxativ. Într-un studiu, oamenii au mâncat aproximativ 50 de grame de prune în fiecare zi timp de trei săptămâni. Digestia lor sa îmbunătățit vizibil.

2. Întăresc oasele

Prunele conțin vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu, precum și antioxidanți. Ele pot preveni pierderea osoasă și pot promova o densitate sănătoasă și formarea osoasă.

În urma cercetărilor, s-a descoperit că fructele uscate pot reduce și riscul de osteoporoză și osteopenie, care sunt asociate cu densitatea osoasă scăzută. Un astfel de efect asupra oaselor se datoreaza proprietatilor antioxidanților găsiți în fructele uscate și capacității lor de a reduce inflamația.

De asemenea, fructele uscate pot crește nivelul de hormoni care sunt implicați în formarea oaselor. În comparație cu alte fructe, prunele sunt cele mai eficiente în prevenirea pierderii osoase și chiar în oprirea acestui proces dacă acesta a început deja.

3. Conțin antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi și pot reduce inflamația, în timp ce polifenolii protejează împotriva bolilor de inimă și diabetului. Polifenolii din prunele uscate reduc semnificativ markerii inflamatori asociați cu bolile articulare și pulmonare.

Antocianinele sunt un tip special de polifenol care este considerat cel mai activ antioxidant din prunele uscate. Ele pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și cancer. Insa, sunt necesare studii suplimentare pentru concluzii definitive.

4. Pot scădea nivelul zahărului din sânge

Prunele conțin acizi neoclorogeni și clorogeni, care ajută la reducerea glicemiei și a colesterolului LDL.

Dacă mănânci puține prune, atunci, cel mai probabil, nu se va întâmpla o creștere semnificativă a zahărului din sânge, în ciuda conținutului ridicat de carbohidrați. Oamenii de știință atribuie acest lucru capacității sale de a crește nivelul de adiponectină, un hormon care joacă un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, fibrele încetinesc viteza cu care organismul absoarbe carbohidrații după masă. Prin urmare, zahărul crește treptat, și nu brusc.

Dar prunele sunt bogate în calorii și ar trebui sa evitam sa le consumam în exces.

5. Ajută sănătatea inimii și a vaselor de sânge

Într-un studiu, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unul a băut suc de prune și a mâncat până la șase prune pe zi. Al doilea a băut un pahar cu apă pe stomacul gol. Experimentul a durat opt ​​săptămâni. În primul grup, tensiunea arteriala și nivelul colesterolului LDL „rău” au fost semnificativ mai mici decât în ​​al doilea.

Efectele secundare

Consumate cu moderație, prunele nu sunt dăunătoare. Dar dacă le mănânci necontrolat, poți avea o serie de reacții adverse neplăcute.

Prea multe prune pe zi pot provoca diaree, deoarece fibrele și sorbitolul pe care le conțin au efect laxativ. De asemenea, datorită conținutului acestor substanțe, fructele uscate pot duce la formarea de gaze, greață, crampe și chiar vărsături.

100 g de prune uscate conțin 14,7 g de sorbitol, doar 5 g de sorbitol pot cauza balonare. Consumul a 20 g sau mai mult de sorbitol poate duce la convulsii severe.

Acrilamida este o substanță chimică care se poate forma în alimente atunci când este încălzită. Acest lucru se întâmplă ca urmare a interacțiunii dintre zaharuri și un anumit aminoacid (asparagina). Acrilamida, atunci când este ingerată, poate crește riscul de a dezvolta cancer.

Dacă aveti o problemă cu digestia, consumul regulat de prune nu o va elimina. Tratamentul constipației este complex și include modificări ale dietei, aportul adecvat de lichide, activitate fizică și, dacă este necesar, sunt prescrise medicamente. Dar dacă nu există probleme serioase cu intestinele, atunci, desigur, consumul de prune uscate îi va îmbunătăți activitatea. Puteți începe cu trei până la cinci și puteți ajunge până la 15 bucăți pe zi în mai multe doze.

Prunele sunt bogate în multe micro și macro elemente: fier, potasiu, calciu, sodiu, precum și fibre, pectine, acizi organici, carbohidrați, proteine. Prin urmare, poate deveni o sursă bună de substanțe biologic active.

Conținutul ridicat de fibre din prune uscate ajută la reglarea mișcărilor intestinale. Constipatia cronica este o problema comuna la varstnici si poate fi si o problema dureroasa pentru bebelusi. Sucul de prune acționează ca un laxativ datorită conținutului său ridicat de sorbitol. Vitamina A are un efect benefic asupra vederii, iar sărurile de potasiu contribuie la prevenirea și recuperarea mai rapidă a bolilor sistemului cardiovascular. Datorită antioxidanților, prunele au un efect de întinerire asupra pielii și întăresc imunitatea. Prunele au proprietăți antibacteriene. Sunt recomandate pentru infectii bucale si pentru combaterea Salmonella si E. coli.

Doza recomandată pentru cei care isi controlează glicemia este de 200 g de prune proaspete pe zi. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să evite să consume cantități mari datorita indicelui glicemic ridicat, dar și a conținutului ridicat de calorii.

Distribuie
post-img
Prev post

ACTIVITATEA SPORTIVĂ NE FACE SĂ FIM MAI BUNI CU CEI APROPIAȚI

Next post

CUM SĂ TRATEZI O ARSURĂ ACASĂ?

post-img