Clicky

DE CE ESTE ALERGIA LA NUCI ȘI ALUNE PERICULOASA?

În ciuda faptului că doar 2% din populație suferă de alergie la alune, aceasta este considerată una dintre cele mai severe si mai periculoase pentru sanatatea omului. Alergia la alune și nuci este o problemă medicală foarte gravă cu care se confruntă multe persoane in toate țările globului.

 În fiecare an, doar în America, in jur de 200 de oameni mor din cauza unei reacții alergice acute. Acest lucru îi obligă pe medici și oamenii de știință să caute modalități de combatere a bolii.

Alunele și nucile sunt alergeni foarte puternici

Alunele – plante din familia leguminoaselor – conțin 13 fracții alergene. Atat nucile, cat și migdalele sau alunele provoacă reacții alergice grave, iar unele, din pacate, pot fi fatale.

Produsele care conțin arahide sunt utilizate pe scară largă în SUA. Drept urmare, in America, numărul copiilor alergici la acestea a crescut de câteva ori în ultimii ani. Boala a devenit una dintre principalele cauze de deces în rândul pacienților care suferă de alergii alimentare. Oamenii mor din cauza anafilaxiei – o reacție alergică instantanee a organismului la alune.

În medicină, este descris un caz când un sărut cu o persoană care a mâncat unt de arahide a provocat o reacție alergică severă unui partener care era sensibil la acest aliment.

În alte tari europene, în industria alimentară, nucile sunt cele folosite într-o măsură mai mare. În plus, până de curând, multe dintre femeile care alăptau, încercând să-si mărească lactația, mâncau nuci. De asemenea, erau foarte folosite migdalele, iar laptele din acestea era administrat sugarilor ca supliment. Acești factori au dus la faptul că mulți copii au dezvoltat alergii.

Astazi, multe dintre produsele de pe piata conțin alune și arahide, cum ar fi ciocolată, produsele de panificație și cofetărie etc. Aceste produse alimentare multicomponente pot provoca alergii grave. Mai mult, alunele și nucile sunt termostabile, adică tratamentul termic nu reduce, ba chiar le sporește proprietățile alergene.

O problemă este că nici etichetele nu indică intotdeauna compoziția produsului. Dacă o persoană este sensibilă la alune sau nuci și mănâncă un produs fără să știe că acesta conține acest ingredient, este posibilă o reacție severă, inclusiv anafilaxia, o afecțiune care poate duce la moarte.

Simptomele severe

Anafilaxia este o reacție alergică imediată a organismului care se dezvoltă în câteva minute după ingestia unui produs alergenic. Poate începe cu simptome clinice precum:

 • palpitații

 • tensiune arterială scăzută

 • pierderea cunoștinței

 • strănut

 • tuse uscată

 • nas care curge

 • congestie nazală

 • durere în gât

 • amețeli

 • migrenă

 • slăbiciune

 • erupții cutanate

 • mâncărime

 • umflare

 • greață, vărsături

 • flatulență

 • diaree

 • colici

Iar contactul repetat cu alergenul care l-a provocat poate fi fatal, dacă ajutorul nu este oferit la timp. Se crede că persoanele care au suferit cândva anafilaxie ar trebui să aibă întotdeauna cu ei o trusă de prim ajutor de urgență sau chiar mai bine, o injecție de adrenalină.

 Vaccinuri și injecții pentru alergii alimentare

 Oamenii de știință nu au inventat încă un vaccin pentru alergiile alimentare. Dar se fac încercări de a efectua imunoterapie specifică alergenilor. Esența metodei este reducerea sensibilității unei persoane, de exemplu, la alergenii de arahide.

Alergia la alune și nuci, se formează înca din copilărie. Pot exista cazuri de dezvoltare a alergiilor profesionale, de exemplu, la lucrătorii din industria alimentară.

Singura modalitate de a preveni apariția simptomelor este eliminarea expunerii la alergeni de-a lungul vieții. Este important nu numai să nu mai consumați alimentele periculoase sub orice formă (crude, prăjite, ca parte a produselor culinare), ci și să folosiți cu prudență alimente care pot conține urme de alergeni. De exemplu, ciocolată și produse de patiserie, deoarece același echipament este utilizat în fabrici în producția de diferite tipuri de produse de cofetărie.

Există și alte opțiuni pentru contactul cu alergenii. De exemplu, uleiul de migdale este adesea folosit ca componentă a produselor cosmetice și a medicamentelor.

Reacțiile alergice la alune și nuci pot varia de la o persoană la alta. Pentru unii, simptomele pot fi limitate la roșeață, umflare și mâncărime ale buzelor, limbii și palatului după consumul de alimente care conțin alergenul. Alții pot dezvolta erupții cutanate asemănătoare urticariei, însoțite de mâncărimi intense. Se poate întâmpla ca utilizarea unui alergen sa provoce greață, vărsături, dureri abdominale și diaree.

În cele mai severe cazuri, se dezvoltă anafilaxia, reacție acută, care pune viața în pericol. Pentru unii pacienți alergici, chiar și a fi lângă cineva care decide să guste nuci sărate poate fi periculos: inhalarea chiar și a fragmentelor microscopice de produs poate provoca consecințe periculoase.

Cum se identifică?

Trebuie să mergeți la un alergolog. Medicul va evalua starea pielii și va prescrie analize de sânge pentru a determina alergenul. Se poate face un test cutanat. Se realizează prin aplicarea unei picături de alergen pe piele. Dacă apare roșeață, atunci acesta este alergenul. Există și alte modalități de a diagnostica alergenii, dar sunt mai scumpe.

Dacă sunteți alergic la nuci sau alune, acestea pot fi înlocuite cu produse similare ca si compoziție, dar fara sa provoace reactii alergice, cum ar fi:

 • semințe de dovleac,

 • semințe de floarea soarelui,

 • susan,

 • gălbenușuri de ou.

Distribuie
post-img
Prev post

ATENȚIE LA ZAHĂRUL ASCUNS ÎN PRODUSELE SĂRATE!

Next post

IMPLANTUL MAMAR VS. LIFTINGUL MAMAR

post-img