Clicky

DE CE DORM COPIII CU GURA DESCHISĂ ȘI CÂT DE GRAV POATE FI?

Pediatrii avertizeaza: respirația doar pe gură a copilului poate duce la carii și lipsă de oxigen.

De ce un copil doarme cu gura deschisă, de ce acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea și dezvoltarea lui, cum să-si îmbunătățească respirația pe nas și la ce medici trebuie sa apeleze in această problemă?

Respirația pe nas este foarte importantă nu numai pentru adulți, ci și pentru dezvoltarea corectă a copilului. Respirația nazală asigură furnizarea aerului de care avem nevoie pentru viață, care trece prin căile nazale, umezindu-se sau uscându-se, încălzindu-se și curățându-se de praf.

Când se respiră pe nas, se asigură schimbul normal de aer din sânge, aportul cantității necesare de oxigen în organism, în timp ce respirația pe gură poate asigura doar 75% din volumul necesar.

De asemenea, atunci când se respiră pe nas, apare iritația receptorilor implicați în reglarea fluxului sanguin și al activității creierului.

Printre motivele pentru care un copil doarme cu gura deschisă, este nasul infundat. Din cauza unei dereglări prelungite a respirației pe nas, pot apărea somnolență în timpul zilei, anxietatea, depresia și somnul agitat.

În mod normal, copilul inhalează aer prin nas, apoi trece prin căile și canalele nazale, unde este încălzit, umezit și curățat de impurități. Toate acestea se datorează mucusului și firelor de păr care ne căptușesc tractul respirator superior.

De ce nu ar trebui să dormi cu gura deschisă?

Mulți părinți observă că cel mic doarme cu gura deschisă, dar nu toată lumea știe că acest lucru poate provoca afecțiuni periculoase pentru organismul copilului (inclusiv un risc crescut de răceală).

Atunci când respiră pe gură, funcția fiziologică de protecție a căilor respiratorii superioare dispare, iar copiii dezvoltă adesea boli respiratorii.

De asemenea, consecințele respirației pe gură includ: formarea necorespunzătoare a mușcăturii; malnutriție a creierului (hipoxie cerebrală); gură uscată (xerotomie), care duce la o încălcare a igienizării naturale a dinților cu saliva, creșterea rapidă a bacteriilor și dezvoltarea cariilor.

De asemenea, o încălcare a respirației nazale poate afecta comportamentul copilului:

  • Aportul inadecvat de oxigen duce la creșterea iritabilității copilului, el devine capricios, obosește mai repede, îi este greu să facă sport, performanța școlară scade.

  • În plus, respirația pe gură afectează negativ formarea scheletului maxilo-facial și provoacă formarea malocluziei.

  • Limba coboară cu maxilarul inferior, iar maxilarul superior nu primește suficientă presiune, astfel, dezvoltarea sa este perturbată – rămâne îngustă. În acest caz, partea inferioară a bărbiei se mișcă și mai mult înapoi. Așa se formează mușcătura distală.

  • La rândul lor, buzele nu se închid și nu exercită presiunea necesară asupra dentiției. Drept urmare, dinții din față deviază înainte.

  • O alta problema la un copil care doarme cu gura deschisă este aparitia cariilor dentare: gura se usucă, motiv pentru care saliva încetează să protejeze dinții.

De ce dorm bebelușii cu gura deschisă?

Pentru a-ți ajuta copilul să-și recapete respirația pe nas, este important să răspunzi la întrebarea „De ce doarme cu gura deschisă?”

Cel mai simplu motiv este aerul uscat din interior. Acest lucru se întâmplă destul de des, mai ales în timpul sezonului rece, cand apartamentele sunt incalzite. Aerul uscat duce la uscarea mucoasei nazale, formarea de cruste în căile nazale, ceea ce poate îngreuna respirația. Această problemă este ușor de rezolvat cu un umidificator.

Un alt motiv este poziția incorectă a capului în timpul somnului, acest lucru se întâmplă când se folosește o pernă înaltă. Perna ortopedică potrivită poate rezolva această problemă.

De asemenea, nu poate fi exclus un corp străin în nas: de exemplu, o mărgea, părți mici ale unor jucarii pot ajunge în pasajul nazal și îngreuna respirația.

Distribuie
post-img
Prev post

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE TRATAMENTELOR DE ÎNTINERIRE

Next post

RETINOPATIA DIABETICA

post-img