Clicky

DE CE ARE NEVOIE ORGANISMUL DE POTASIU?

Potasiul este un oligomineral care ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, la sănătatea inimii și la tonusul muscular.

Potasiul este un electrolit si activează diferite funcții celulare și nervoase din organism. De asemenea, potasiul menține nivelul necesar de lichid în interiorul celulelor și tensiunea arterială normală, ajută mușchii să se contracte.

Deficitul de potasiu duce la slăbiciune a mușchilor, în special așa-numitele crampe, spasme ale mușchilor gambei (de obicei noaptea). Un alt simptom caracteristic al hipokaliemiei este urinarea frecventă. Din partea tractului gastrointestinal, deficiența de potasiu se poate manifesta ca constipație. Cu toate acestea, cea mai severă complicație a unei deficiențe sau a excesului de potasiu este o încălcare a ritmului cardiac: inclusiv aritmii care pun viața în pericol.

Potasiul este implicat în conducerea impulsurilor nervoase și în transmiterea neuromusculară. De asemenea, este necesar pentru contracția musculară normală. Oligoelementul este implicat în reglarea echilibrului apă-sare, favorizează excreția de apă și sodiu din organism și ajută la menținerea metabolismului normal.

Deficiența de potasiu provoacă bătăi ale inimii rapide, greață și slăbiciune. Persoana se simte obosită. Tensiunea crește. Pot apărea simptome precum spasme musculare, furnicături și amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor. Mișcarea alimentelor prin intestine este întreruptă, se dezvoltă constipația, apar balonări și crampe în abdomen. Deficiența de potasiu pe termen lung crește probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet și, ca urmare, accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Organismul nu poate sintetiza potasiul, iar singura modalitate de a-și menține concentrația suficientă este obținerea acestuia din exterior. Prin urmare, este important să ne asigurăm că există suficiente alimente care îl conțin în dietă.

Alimente bogate în potasiu

Pentru a evita deficitul de potasiu, trebuie să vă ajustați dieta. Acest element se găsește în fructele uscate, lapte, fructe și legume, leguminoase și pește.

Caise uscate

Dacă mănânci o jumătate de pahar de caise uscate, poți obține 1101 mg de potasiu. Cu toate acestea, trebuie sa avem grija pentru ca fructele uscate contin mult zahăr.

Avocado

O jumătate de avocado fără coajă (68 g) conține 345 mg de potasiu. Cei care suferă de hipertensiune arterială au nevoie sa crească cantitatea de potasiu din organism, reducând în același timp nivelul de sodiu. Avocado este ideal în această situație: are mult potasiu, dar un conținut foarte scăzut de sodiu.

Cartoful

Un cartof mic fiert in coaja conține mult potasiu: aproximativ 610 mg. Dacă nu adăugați sare în vas, puteți evita creșterea dozei de sodiu. Cartofii prăjiți au un beneficiu mai mic deoarece sunt prăjiți în ulei și conțin multă sare. Cantitatea de potasiu dintr-un cartof depinde și de solul în care a fost cultivat.

Lintea

Contine multe fibre, potasiu și proteine. O cană de linte fiartă are cam 731 mg de potasiu. Produsul conservat trebuie spălat pentru a reduce cantitatea de sodiu.

Peştele

Potasiul se găsește si în unele tipuri de pești. O jumătate de file de cod fiert (154 g) asigură 12% din necesarul zilnic, iar aceeași cantitate de somon fiert asigură 21%. Peștele conține, de asemenea, acizi grași polinesaturați care promovează sănătatea inimii.

Laptele și produsele lactate

Laptele este, de asemenea, bogat în potasiu. O cană conține 366 mg. Daca nu-ti place să bei lapte simplu, il poti adauga in ceai sau in cafea fără lapte. Nu uitați nici de produsele lactate: iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi poate furniza până la 240 mg de potasiu.

Prunele și sucul de prune

Datorită conținutului lor ridicat de fibre și a altor proprietăți chimice, mulți oameni mănâncă prune uscate sau beau suc de prune pentru a îmbunătăți digestia. Un pahar de suc conține 707 mg de potasiu, în timp ce o jumătate de pahar de prune uscate conține 699 mg. De asemenea, este bogat în vitamine și antioxidanți.

Deficitul de potasiu

Nivelurile scăzute de potasiu duc la hipertensiune arterială și cresc riscul de pietre la rinichi. Hipokaliemia poate fi ușoară sau severă. Un mic deficit de oligoelement provoacă oboseală, poate duce la constipație, slăbiciune musculară. O lipsă severă de potasiu pune viața în pericol și duce la dezvoltarea unor boli grave ale inimii și rinichilor.

Prea mult potasiu

Deoarece simptomele potasiului crescut pot să nu apară devreme, ar trebui să vă faceți teste de sânge regulate dacă sunteți expus riscului de această afecțiune. Dacă rezultatul arată un nivel ridicat de potasiu, medicul va selecta un plan de tratament adecvat. Dacă nivelul este periculos de ridicat, medicul poate ordona spitalizare sau dializă.

Concentrația optimă de potasiu în sânge este considerată a fi o concentrație de 3,6-5,2 mmol / l. Această normă este universală pentru bărbați și femei cu vârsta peste 15 ani. Principalele cauze ale pierderii de potasiu sunt tulburările digestive, excesul de sare în alimente, abuzul de alcool și diureticele.

Coaja legumelor și fructelor, de regulă, conține mult mai multe vitamine și minerale decât conținutul intern, așa că pentru a păstra potasiul, puteți, de exemplu, să le gătiți / fierbeti în coajă.

 

 

Distribuie
post-img
Prev post

TREI MODURI NEOBIȘNUITE DE A SCĂPA RAPID DE POFTA DE DULCIURI

Next post

TREI REȚETE CU PRAZ DE POST

post-img