Clicky

DE CE AR TREBUI SA PURTAM OCHELARI DE SOARE TOT TIMPUL ANULUI

Ochelarii de soare fac parte din setul obișnuit de lucruri necesare în timpul verii, alături de protecția solară și șlapi. Daca tot știm că trebuie sa folosim crema de protectie solara tot timpul anului oare nu ar fi bine sa purtam la fel si ochelari de soare?

Cum percepe ochiul noastru lumina?

Ochiul nostru are un filtru „încorporat” care reglează cât de multă lumină poate pătrunde în retină. Acest filtru nu este altul decat pupila. Când este o zi foarte însorită și este multă lumină, pupila se strange. Dar atunci când este o zi inorată sau seara, dimpotrivă, ea se extinde pentru a „prinde” cât mai mult din lumina disponibilă.

În același timp, pupila filtrează nu numai lumina vizibilă, ci și așa-numita lumină invizibilă – ultravioleta. Ultravioletele sunt cele care afectează sănătatea ochiului, iar dacă există prea multă radiație ultravioletă, ochii se pot usca, înroși și răni.

În mod normal, filtrul tău „încorporat” poate face față protecției împotriva radiațiilor dăunătoare, dar uneori are nevoie de ajutor – ochelari de soare.

Când ar trebui să porți ochelari de protectie?

Cu siguranta vara. Când este mult soare ar trebui sa purtati mereu ochelarii, pentru ca lumina puternică va face sa va tineti ochii semi inchiși. Ochelarii de soare iti vor salva nu doar vederea, ci te vor feri si de riduri.

Din motive profesionale. Dacă lucrezi într-o turnătorie sau folosești un aparat de sudură tot timpul, trebuie să-ți protejezi ochii. Desigur, nu ochelari obișnuiți, ci unii profesioniști.

Pentru bolile oculare. Pentru unele boli de ochi care sunt afectate de lumină, este necesar să purtați ochelari de soare. De exemplu, inflamația din interiorul ochilor care afectează vasele, distrofia corneei (când fotosensibilitatea crescută vă împiedică să deschideți ochii cat este necesar).

În Evul Mediu, când nivelul de cunoaștere era în general foarte scăzut, oamenii cu fotosensibilitate mare erau numiți vampiri.

După corectarea vederii cu laser. Pentru pacienții care au suferit o corecție cu laser, se recomandă utilizarea ochelarilor pe o anumita perioada. Ochiul este foarte sensibil după operație, iar lumina minimă poate fi neplăcută si chiar dureroasă.

Cand suferi de fotosensibilitate. Dacă iti place întunericul si nu esti deloc entuziasmat de zilele însorite – este posibil să ai fotosensibilitate crescută. În acest caz, poți și ar trebui să folosesti ochelari în orice moment al anului pentru a te simți confortabil.

In perioada rece zilele cu soare sunt mult mai puține si rareori vezi o persoană cu ochelari de soare. Dacă ochii tai sunt sănătoși, nu e nevoie sa porți.

Dar există situații în care chiar și iarna este prea mult soare și, deși pupila se strange mult, acest lucru nu este suficient pentru a proteja ochii. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, în zilele însorite cu zăpadă, când lumina se reflectă în zăpada albă și orbește pe toată lumea. Această regulă se aplică în stațiunile de schi când zăpada persista luni bune, iar pentru a-ți proteja vederea și a vedea cat mai departe, trebuie să folosești ochelari.

Din păcate, acum sunt foarte puțini oameni cu vedere perfectă. Stresul, oboseala, ecranele si orele multe petrecute pe rețelele de socializare înainte de culcare – toate acestea afectează deteriorarea vederii. De aceea, daca vrei sa ai grija de vedere, trebuie sa-ti achizitionezi ochelari cu protectie UV.

Cum să alegi ochelari de calitate?

Într-o lume ideală, toți ochelarii de soare au protecție UV și protejează ochii de pericolele cauzate de lumină. Din păcate, nu toți producătorii sunt încă responsabili si constienti de acest lucru. Așa că, atunci cand cumpărați ochelari din alte magazine decat cele de optică medicala, de exemplu, de pe unele site-uri populare care vind orice, nu puteți decât să înrăutățiți lucrurile.

Atunci când iti pui o pereche de ochelari inchisi la culoare, pupilele tale se dilată imediat pentru a obține mai multă lumină. Și din moment ce nu există protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, o mulțime de radiații dăunătoare intră în ochi. Dacă ai ochelari, dar nu ești sigur dacă protejează de radiațiile ultraviolete, verifică-i la un magazin specializat.

Iar atunci când cumpărați ochelari noi, pe lângă prezența unui filtru de ultraviolete, acordați atenție următorilor factori:

  • Nivelul de nuanță al sticlei. Cumpărați ochelari cu un nivel confortabil de intunecime. Aveti grija insa ca ochelarii sa nu fie prea negri, pentru ca atunci vei vedea mai rau si va fi periculos.

  • Forma și lățimea ochelarilor. Dacă schiați și aveți nevoie de protecție solară maximă, ochelarii de protecție trebuie să se potrivească perfect, să va protejeze de razele UV și să aibă o vedere panoramică bună. Analizati la ce va trebuie ochelarii de soare și alegeți forma și lățimea în funcție de aceasta.

  • Cel mai important lucru este că ar trebui să-ți placă ochelarii. Ochelarii de soare nu sunt doar protecție, ci și o parte elegantă a garderobei. Prin urmare, acestia trebuie sa-ti placa si sa ti se potriveasca dupa forma fetei sau a ochilor. Asta pentru a-i face nu numai util, ci și arata bine cu ei.

Distribuie
post-img
Prev post

AMARANTUL, PLANTA NEMURITOARE

Next post

DEFICITUL DE IOD POATE DUCE LA CANCER: SEMNE LA CARE TREBUIE SĂ FII ATENT!

post-img