Clicky

De ce ar trebui să includem tonul în alimentația noastră?

Nicio masă fără pește, iată un slogan care pe timpuri a contribuit la creșterea consumului de pește de la noi din țară.
Astăzi vă propunem să vedem care sunt beneficiile tonului. Acest pește este bogat în proteine de calitate și vitamine din grupul A, B, C, D și minerale (calciu, seleniu, potasiu, fosfor, zinc, mangan).
De asemenea, tonul are efect protector asupra sistemului cardiovascular și scade riscul de afectare a funcției cognitive și de apariție a demenței
Tonul conține o mare cantitate de fosfor (cu rol în menținerea sănătății dinților și oaselor): 100 g de ton asigură aprox. 20% din cantitatea zilnică de fosfor recomandată și aprox. 70% din necesarul zilnic de proteine (aprox. 28 g proteine/100 g ton) cu un câștig caloric de doar 116 kcal, fiind un aliat de nădejde în dietele de slăbit, spune medicul Anca Arămescu.
Totodată acizii grași omega-3 stimulează secreția leptinei, hormon implicat în scăderea apetitului.
Contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar atât datorită aportului de vitamina C, zinc și mangan, antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi de oxigen, scăzând inflamația, cât și conținutului important de seleniu (80 mcg/100 g ton).
Există studii în desfășurare care au arătat că tonul conține o formă unica de seleniu, numită selenoneina, cu o puternică capacitate antioxidantă, ce protejează proteinele hem (hemoglobina, mioglobina) de care se leagă, de acțiunea mercurului. Astfel, aportul alimentar de selononeină ar putea inhiba carcinogeneza, bolile cronice și îmbătrânirea.
De preferat este tonul în suc propriu față de cel în ulei, întrucât în cazul acestuia din urmă, acizii omega-3 din pește sunt diluați în uleiul de floarea soarelui, diminuând aportul de grăsimi nesaturate, cu prețul creșterii aportului de grăsimi saturate și a numărului de calorii.
Peștele proaspăt, de talie mică, ar trebui să reprezinte prima opțiune, dimensiunea fiind direct proporțională cu cantitatea de mercur pe care peștele a ingerat-o, lucru ce nu poate fi determinat atunci când optăm pentru conservele de ton. Atunci când alegeți pește propaspăt și doriți să-l congelați, este recomandat să-l consumați în cel mult două săptămâni.

Distribuie
post-img
Prev post

PASTILA FRESH! @ YOUTUBE: CAMPION IN SANATATE​

Next post

Remedii naturiste pentru mâini albe și netede

post-img