
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
Masa de Crăciun. Curcan umplut cu prune
Doriți să impresionați musafirii cu un preparat deosebit pentru masa de Crăciun? Vă propunem o rețetă interesantă, curcan umplut cu prune.
Rețeta nu este foarte complicată, dimpotrivă, se prepară repede și, cu mult suflet pus în realizarea preparatului, succesul este garantat.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane):
Pentru umplutură:
2 felii de pâine (toast)
1 linguriță măghiran uscat
200 g prune uscate, fără sâmburi
4 linguri vin alb
Pentru friptură
1 curcan (circa 2,5 kilograme)
Sare
Piper
O legătură morcovi
Pătrunjel (rădăcină)
2 linguri miere lichidă
4 linguri sos soia
700 ml zeamă concentrată de carne pasăre
200 ml vin roșu
2-3 linguri făină pentru legat sosul
Un pic de zahăr
În plus: ață de bucătărie
Cum se face
Umplutura
Se taie pâinea bucățele și se înmoaie 15 minute în vin, împreună cu prunele și marghidanul.
Carnea
Se spală curcanul și se presară cu sare și piper pe dinăuntru și pe dinafară. Se introduce umplutura în curcan, care se leagă apoi cu ață de bucătărie și se pune în tavă adâncă. Se spală zarzavatul (morcovi, patrunjel), se curăță, se taie bucăți ceva mai mari și se presară în jurul curcanului. Se amestecă mierea cu sosul de soia și se unge curcanul cu jumătate din amestec.
Se dă curcanul la cuptorul încins la 175 de grade și se coace circa 1 oră și 50 de minute. Spre sfârșitul timpului de copt se unge curcanul și cu restul de amestec.
Se toarnă încet peste carne zeama concentrată și se mai lasă în cuptor 30 de minute, se stinge cuptorul, se pune curcanul pe un platou și se ține în cuptor la căldură.
Se strecoară sosul de friptură într-o cratiță, se amestecă cu vinul roșu și se dau în clocot. Se leagă sosul cu făina și se condimentează cu sare, piper și zahăr.
Curcanul se servește cu ce garnitură doriți.
Poftă bună!
Sursa: Asul Verde, nr.220