Clicky

CUM SCĂPĂM DE DUREREA CRONICĂ ATUNCI CÂND MEDICAMENTELE NU MAI AJUTĂ

Durerea devine cronică dacă persistă mai mult de trei luni, vindecarea întârzie, iar bolnavul începe deja să aibă și probleme emoționale din această cauză.

În momentul în care un pacient suferă de o durere cronică va avea stări de anxietate, stări de depresie. Această durere va fi din ce în ce mai greu de tratat dacă nu este abordată la timp, a explicat, la Antena 3, medicul Monica Papaianu.

Potrivit acesteia, durerea cronică apare la 20% din pacienți. Este vorba despre dureri permanente sau intermitente. Predomină patologiile osteoarticulare, durerile de spate, sciatica, durerile de genunchi și tot așa.

Există totodată foarte multe dureri neuropate, dureri postoperatorii, dureri la nivelul sistemului muscular care pot fi localizate, dar și dureri la nivelul extremității cefalice, cefaleele, nevralgiile faciale, nevralgiile de trigemen algia vasculară a feţei.

Durerea poate fi provocată de afectiuni multiple:

-hernia de disc;

-neuropatia diabetică;

-afectiuni vasculare;

-pancreatita cronică;

-afecețiuni oncologice;

-diferite intervenții chirurgicale.

Ce soluții există:

În centrele de terapie a durerii, se lucrează pe patru axe de tratament, explică medicul Monica Papaianu.

Este foarte important să avem o activitate fizică regulată. În cazul anumitor patologii este important să beneficiem de ședințe de kinetoterapie, fizioterapie.

Pe urmă, este important să lucrăm pe axa minții. Deci, tot ce înseamnă terapii cognitiv comportamentale. Nu trebuie să ne mai fie frică să mergem la psiholog, la psihiatru, pentru că durerea cronică se imprimă în creier și nu putem să rezolvăm toate aceste lucruri singuri.

Axa socială este foarte importantă, adică ceea ce face pacientul în context de familie, în contextul lui de lucru, pentru că de multe ori pacienții dureroși cronici care suferă de ani de zile, câteodată sunt desocializați.

De asemenea, există astăzi cercetări foarte clare în domeniul neurofiziologiei. Știm exact unde sunt centrii care percep durerea la nivel cerebral. Și știm astăzi că durerea cronică schimbă pur și simplu structura cerebrală.

Mesajul cel mai important este să ne reamintim că medicamentele nu pot rezolva totul, mai ales în cazul durerii cronice, că trebuie să lucrăm pe axa corp-minte, pe axa psihocorporală, să facem lucruri pentru a fi bine cu corpul.

Distribuie
post-img
Prev post

TOTUL DESPRE FĂINA DE COCOS

Next post

CARDIOMIOPATIA EPISODUL 2

post-img