Clicky

CUM SĂ TRATEZI O ARSURĂ ACASĂ?

O arsura casnica este o rana comuna, foarte neplacuta si dureroasa. O ceașcă de ceai răsturnată, un fier de calcat fierbinte atins din greseala – există suficiente modalități de a te alege cu o “dauna termica” în viața de zi cu zi. Din fericire, severitatea unei astfel de arsuri nu depășește adesea primul grad. Cu toate acestea, este necesar imediat să vă acordați primul ajutor și să ușurați cumva durerea.

Pentru inceput, trebuie sa determinati gradul de arsura.

Arsura de gradul 1. Deteriorarea straturilor superioare ale epidermei, situatii în care apare roșeață și umflare ușoară, iar durerea este tolerabilă.

Arsura de gradul 2. Straturile mai profunde ale pielii sunt deteriorate: se formează bule, roșeața și inflamația sunt destul de puternice, durerea este acută.

Arsura de gradul 3. Țesuturile sunt deteriorate până la mușchi și uneori mai profund. Veziculele sunt suficient de mari și pline cu un lichid gălbui, apar cruste, durerea este greu de suportat.

Atenţie! Înainte de auto-medicație, asigurați-vă că nu există leziuni tisulare profunde. Folosirea remediilor casnice fără a apela la medic este permisă doar pentru arsurile de gradul I! În alte cazuri, trebuie să obțineți ajutor medical: sunați la ambulanță sau mergeți imediat la camera de urgență.

Ce să faci în primele secunde după ce te-ai ars?

Îndepărtați îmbrăcămintea din zona afectată (țesătura reține căldura), bijuteriile, accesoriile (dacă există). Atenție: dacă materialul este lipit de piele, nu trebuie niciodată rupt.

Puneți zona deteriorată sub jet de apă rece timp de 15-30 de minute. Temperatura apei nu trebuie să fie prea scăzută, cel puțin 12 grade Celsius.

Ce să NU faci cu arsurile?

  • sa lubrifiați locul leziunii cu unguente grase, unt, produse lactate fermentate;

  • tratați rana cu antiseptice agresive: alcool, iod etc.;

  • sa aplicati pe rana un plasture;

  • sa spargeti bulele care au apărut dupa arsuri;

  • sa aplici gheata pe rana

Care este cel mai bun remediu popular pentru arsuri?

Albuşul de ou bătut spumă şi turnat peste rană grăbeşte procesul de vindecare.

La fel şi mierea de albine dacă este apllicată pe pielea arsă va ameliora durerea şi va reface şesuturile rapid.

Senzaţia de usturime va dispărea cu ajutorul unei felii de cartof crud.

Iar sucul de aloe vera are proprietăţi antiinflamatorii şi îndepărtează durerile. 

Remediile populare pentru arsuri – sucul de aloe, cartofii cruzi rasi etc. – sunt recunoscute de medicii moderni ca fiind fie inutile, fie complet periculoase pentru ca poate creşte riscul de suprainfectare.

Locul de deteriorare este vulnerabil la bacterii patogene și infecții, aceasta este o amenințare destul de serioasă. Se recomandă utilizarea preparatelor farmaceutice care sunt disponibile la orice farmacie. Unguentele, spray-urile și gelurile pe bază de dexpantenol, care ar trebui să fie în fiecare trusă de prim ajutor acasă, sunt considerate medicamente de primă alegere.

Dupa ce ati tinut locul cu arsura sub jet de apa rece, puteți aplica agentul anti-ars Panthenol, apoi sa puneți un bandaj.

Ce este Panthenolul?

Substanța activă este dexpantenol, un precursor al acidului pantotenic. Este o vitamină solubilă în apă care face parte din coenzima A. Acidul participă la procesele metabolice intracelulare, stimulează formarea și regenerarea pielii și a membranelor mucoase deteriorate.

Ce efect are pantenolul asupra arsurilor?

 • anesteziază;

 • vindecă, favorizează regenerarea tesuturilor (accelerează epitelizarea și cicatrizarea leziunilor cutanate);

 • ameliorează umflarea;

 • previne dezvoltarea proceselor inflamatorii;

 • hidratează.

Panthenolul se aplică pe zona deteriorată cu mișcări ușoare într-un strat subțire. Pentru arsurile grave, este convenabil să utilizați Panthenol spray, care nu necesită atingerea zonei dureroase cu mâinile.

Medicamentul se aplică de trei ori pe zi, de la trei zile la o săptămână.

De remarcat că Panthenolul este utilizat cu succes și în alte cazuri: pentru abraziuni și tăieturi, ulcere ale pielii, iritații și uscăciune, arsuri solare. Crema cu pantenol cu ​​diverși aditivi poate fi folosită și ca produs de protecție, catifelare și hidratare zilnică pentru îngrijirea pielii și a corpului.

 

Distribuie
post-img
Prev post

DE CE IUBIM PRUNELE USCATE?

Next post

IOANA MARINESCU, SFATURI PENTRU UN TEN DE PRIMAVARA

post-img