Clicky

Cum să recunoști un AVC prin metoda FAST

Cum să recunoști un AVC prin metoda FAST

Atacul Vascular Cerebral (AVC) este tot mai întâlnit nu doar la persoanele în vârstă, ci și la tineri. În România, peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu AVC.
Un AVC se produce atunci când fluxul de sânge din creier este întrerupt, iar celulele din creier nu mai primesc oxigen și încep să moară. Recunoaștere imediată a semnelor care indică producerea unui AVC face diferența dintre viață și moarte.
Dacă o persoană apropiată ar suferi un AVC, ai recunoaște semnele?
Reacția rapidă și chemarea unei ambulanțe pot îmbunătăți șansele ca pacientul să supraviețuiască și să nu rămână cu dizabilități cerebrale pe termen lung.
Metoda FAST
FAST, un acronim care în limba română înseamnă „rapid”, este o metodă de diagnosticare a AVC în regim de urgență, dar este folosită și ca metodă de educare și prevenție.
F (Face Dropping)
Modificări la nivelul feței, mai ales dacă pacientul încearcă să zâmbească. Atunci se poate observa că fața este asimetrică, mușchii dintr-o parte a feței fiind paralizați și pleoapa, pometele și buza căzute.
A (Arm Weakness)
Slăbiciune la nivelul brațelor. Dacă încerci să ridici ambele brațe deasupra capului, dar unul dintre ele este inert și nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.
S (Speech Difficulty)
Tulburări de vorbire. Dacă persoana suspectată de AVC nu poate să repete o frază simplă, are probleme de exprimare sau confundă cuvintele, este posibil să sufere un accident vascular cerebral.
T (Time)
Timpul de reacție este foarte important, așă că daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, sună imediat la 112.

Distribuie
post-img
Prev post

DOCTORII ROMÂNI ÎȘI MERITĂ TITULATURA DE EXCELENȚĂ

Next post

LEGUMELE CELE MAI SARACE IN CALORII, DAR BOGATE IN BUNE INTENTII

post-img