Clicky

CUM SĂ MĂNÂNCI CORECT ÎN POSTUL MARE?

Dintre toate posturile, cel mai lung și mai strict este cel Mare. Timp de șapte săptămâni, pe lângă carne și produse lactate, peștele este exclus din dietă, iar în unele zile chiar si uleiul vegetal.

Dar restricțiile alimentare nu sunt principalul lucru. În post, componenta spirituală este importantă; în lipsa ei, orice post se transformă într-o dietă.

Indiferent de cât de postești, câteva reguli importante te vor ajuta să mănânci bine și să nu te îngrași în timpul postului și acest lucru este foarte posibil, deoarece, dieta este săracă în proteine ​​și bogată în carbohidrați.

Dar, chiar si asa, este posibil să mănânci în Postul Mare și gustos și sanatos. Totul e sa respectam niste reguli si să alegem dieta potrivită. Ce trebuie sa facem?

1. Nu confundați „foamea” și „pofta de mâncare”

Postul este cel mai bun moment pentru a învăța să distingi între „foame” și „poftă de mâncare”. Tratează mâncarea ca pe o necesitate, nu ca pe cea mai ușoară (și mai ineficientă!) modalitate de a te mulțumi sau de a te înveseli.

2. Nu mâncați în exces

Interzicerea fast-food-urilor nu înseamnă deloc că poți consuma bananele și merele în cantități inimaginabile (și asta în cel mai bun caz!). Cantitatea porției ar trebui să rămână ca într-o perioada normala, adica nu mai mult de 400 g (și de preferință 300-350 g) la o masă. Intervalele dintre mese sunt de cel puțin 2, și chiar de 2,5 ore.

3. Cat mai puțini carbohidrați simpli

În dorința lor de a face mesele de post cat mai satioase, mulți încep să coacă plăcinte si dulciuri la scară industrială și, de asemenea, se bazează pe deserturi „permise”, cum ar fi eugenii, cornulete cu rahat sau halva. Toate acestea duc la un exces de carbohidrați simpli, care sunt principalii vinovați în apariția kilogramelor în plus. Nu uitati: nutriționiștii recomandă un consum de carbohidrați simpli nu mai mare de 120 de kilocalorii pe zi. Este mai bine să-i inlocuiți pe acestia cu cei complecși, cum ar fi paste din grâu dur și cereale.

4. Includeți alimente bogate în proteine ​​pe bază de plante în meniu

Proteinele sunt cea mai importantă componentă a nutriției, nu fără motiv numele lor vine din grecescul protos, care inseamna “primul”.

Spre deosebire de carne, pește, ouă și produsele lactate, alimentele vegetale bogate în proteine ​​au o compoziție de aminoacizi insuficient echilibrată: le lipsește unul sau doua dintre aminoacizii esențiali (de exemplu, porumbului îi lipsesc doi: lizina și triptofanul). Prin urmare, este important nu numai să includeți în alimentație alimente bogate în proteine ​​vegetale, ci și să le combinați corect între ele. Una dintre combinațiile perfecte este orezul cu fasole. Fasolea, mazărea și lintea nu conțin metionină, dar conțin multă lizină, și anume acest aminoacid de care îi lipsește orezul. Împreună vor deveni o sursă a tuturor aminoacizilor necesari pentru sinteza propriilor proteine ​​în organism.

5. Mănâncă mai multe legume

Legumele nu sunt doar cartofi, sfecla și morcovi. Cumpărați broccoli și conopidă congelate, spanac și ardei gras – sunt si gustoase si bogate în fibre. Folosiți-le pentru a face supe-creme sau gatiti-le la abur și serviți-le la cină, completate cu produse bogate în proteine ​​vegetale.

Distribuie
post-img
Prev post

CURĂȚAREA SISTEMULUI LIMFATIC PRIN METODE NATURISTE

Next post

ȘTII CE ESTE “BILA LENEȘĂ”?

post-img