Clicky

Cum să dormi dacă gadget-urile te deranjează?

Astăzi, datorită gadgeturilor, fenomenul amânării somnului a apărut în viața multor oameni. Aceasta este o amânare conștientă a momentului adormirii: stăm pe rețelele de socializare, răspundem la mesaje, muncim mult seara, verificăm corespondența, ne uităm la filme etc.
Între timp, obiceiul de a sta la telefon înainte de a merge la culcare afectează direct calitatea somnului.
În primul rând, din cauza fluxului continuu de informații, organismul nu are posibilitatea de a se relaxa. Vizualizarea activă a diverselor informații – dintre care 90% provoacă doar anxietate și emoții negative, duce la supraexcitare. Crește nivelul de dopamină, adrenalină și norepinefrină. Rezultatul este insomnia.
În al doilea rând, un ecran albastru strălucitor în fața ochilor noștri luminează retina și interferează cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru calitatea somnului. Fiziologic, corpul nostru este conceput astfel încât atunci când se întunecă, organismul începe să producă melatonină, care declanșează mecanismul de adormire, ajută sistemul imunitar și este un antioxidant puternic care încetinește îmbătrânirea. Strălucirea ecranului în întuneric împiedică producerea de melatonină, care, la rândul său, perturbă fazele de somn și duce la insomnie.
În al treilea rând, odată cu răspândirea gadgeturilor, tot mai mulți oameni au început să se confrunte cu un astfel de fenomen precum „nerecunoașterea propriului somn”. Oamenii spun că nu dorm săptămâni și chiar luni, deși de fapt dorm, dar incomplet, superficial, de parcă nici nu ar fi dormit.
Cum să adormi și să dormi bine dacă acest lucru a devenit o problemă?
Pentru a îmbunătăți somnul într-un mod natural, este necesar să renuntați la telefon înainte de somn și să restabiliți nivelul de melatonină.
O băutură caldă inainte de somn, un ceai de plante relaxant cu 30 de minute înainte de culcare va fi un ritual grozav pentru a adormi și a vă ajuta să vă deconectati de la problemele care s-au acumulat în timpul zilei.
Adormi cu telefonul sub pernă? Foarte rau! Nu este recomandat să îți pui telefonul sub pernă noaptea. Mai mult, nici măcar pe noptieră nu este prea bine. Chestia este că în timpul funcționării, smartphone-ul emite un câmp electromagnetic. Și, deși o persoană nu are organe de simț pentru aceasta, ne afectează totuși.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului clasifică expunerea la câmpul electromagnetic al intervalului de frecvență radio (care este emis de telefoanele noastre) drept factor cancerigen cu clasificare 2B.
Dar chiar dacă mutați smartphone-ul de sub pernă pe noptieră de lângă pat, acest lucru nu va schimba prea mult situația. Cu cât suntem mai departe de sursa câmpului electromagnetic, cu atât puterea acestuia este mai mică la pătrat. Adică, dacă măriți distanța până la smartphone de 2 ori, atunci puterea câmpului electromagnetic de la acesta va scădea de 4 ori. Așa că pune-l departe!
Dacă totusi nu poți adormi fără telefonul sub pernă, mai există și o o alta cale de ieșire. Puteți activa modul avion și dezactiva Wi-Fi și Bluetooth. Atunci telefonul nu va emite semnale.
În general, din cand în cand, merită să vă despărțiți de telefon și să ieșiți în lumea reală – pentru o vizită, la o plimbare, la sală etc. Toate acestea vă vor ajuta să vă limpeziți capul și, într-un fel, să va resetați. Este important să va acordați o detoxifiere digitală într-un weekend prelungit, macar o perioadă scurta fără gadgeturi și rețele sociale, care vă va ajută foarte bine la menținerea unui echilibru între muncă și viața personală. Și acest lucru este deosebit de important pentru cei care trăiesc aproape non-stop in aceasta panza de paiajen mondiala.

Distribuie
post-img
Prev post

5 boli genetice care se transmit

Next post

Plante medicinale – cea mai veche ramura a medicinii

post-img