Clicky

CUM SĂ DISTINGEM O DURERE DE CAP PERICULOASĂ DE UNA NEPERICULOASĂ?

Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat de-a lungul timpului macar o data in viata cu o durere de cap. Dar cum sa deosebim o durere banala de cap, de una periculoasa si care trebuie tratata de urgenta?

Medicul nu are talentul de a vedea printr-o persoană, așa că poate rata destul de des o tumoare gravă sau un accident vascular cerebral. Această observație este corectă la prima vedere.

Cu toate acestea, dacă tinem cont de statistici, aproximativ 90% dintre durerile de cap se dovedesc a fi benigne. Nu sunt asociate cu un accident vascular cerebral sau cu o tumoare si nici cu presiune intracraniană sau cu vase de sange deteriorate. Si de cele mai multe ori, nici nu necesită tratament medicamentos.

Dar, cum n-ar fi, ele sugerează organismului că a sosit timpul să-și schimbe stilul de viață: fie să renunțe la un job stresant, fie să înceapă să doarmă suficient, să caute un club de fitness potrivit sau să nu mai bea litri de cafea.

Cum recunoaște medicul care caz particular este periculos și necesită o examinare detaliată și care nu este? În medicina durerii, există un concept de simptome „red flag”, iar acestea îl fac pe medic mult mai precaut.

Va prezentăm câteva dintre ele.

  1. Durere de cap bruscă si care te loveste ca un „trăsnet”

Această durere de cap este inconfundabilă: se simte ca un fulget pe un cer albastru senin. Pacienții o descriu ca pe o „explozie în cap” sau „ca și cum un lichid fierbinte s-ar fi vărsat în interiorul craniului”.

De la o astfel de durere ti se întunecă în fata ochilor, persoana înțepeneste, renunță la orice activitate si nu mai este in stare sa faca nimic. O astfel de durere de cap este însoțită de unele tipuri de accident vascular cerebral.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să puneți persoana în pat și să chemați o ambulanță. Apoi măsurați-i tensiunea arterială și monitorizați cu atenție cum se simte pacientul, inclusiv notând noi simptome, dacă există. Nu este necesar să dați-i persoanei toate pastilele la rând: este mult mai important să vă asigurați că gâtul nu este strâns de un guler strâmt, iar fereastra este deschisă și asigură aer proaspăt.

  1. Cefalee debutanta la un pacient cu vârsta peste 50 de ani

Cele mai frecvente tipuri de durere „probabil inofensivă” sunt cefaleea tensională și migrena. Pacientul și-a studiat amănunțit durerea de cap. Și, chiar dacă dintr-un motiv oarecare nu a mers niciodată la medic, el păstrează unul sau mai multe tipuri de analgezice în dulapul de medicamente de acasă și în cutia medicala de călătorie și, de asemenea, știe pe de rost procedura care ajută la ameliorarea unui atac dureros.

O durere de cap care apare pentru prima dată sau care nu arată ca o durere „cunoscută” ar trebui să fie întotdeauna alarmantă. Într-o astfel de situație, nu ar trebui să amânați o vizită la un neurolog.

  1. Prima cefalee la un pacient cu o tumoare malignă

E simplu (deși foarte trist): orice tumoră malignă poate duce la metastaza si poate ajunge inclusiv pana în creier. Simptomele depind de locația specifică din creier în care se raspândește metastaza. Uneori se manifestă într-o manieră similară unui accident vascular cerebral și este însoțită de slăbiciune la nivelul brațului și piciorului, tulburări de vorbire. Dar, se mai întâmplă ca singurul simptom să fie o durere de cap debilitantă care nu dispare.

  1. Schimbarea conștienței

Dacă o persoană iubită s-a plâns de o durere de cap și apoi I se schimba brusc starea de spirit sau a devenit oarecum ciudat, de exemplu, nu răspunde la întrebări sau da răspunsuri aiurite, efectuează acțiuni automate, nu răspunde la numele său si parca se afla intr-o transa, sunați imediat la ambulanta.

În general, o astfel de situație, chiar și fără dureri de cap, este întotdeauna un motiv pentru a chema salvarea. O schimbare a conștienței este adesea însoțită de umflarea creierului. Această afecțiune poate pune viața în pericol și, prin urmare, cu cât o persoană se află mai devreme sub supravegherea specialiștilor, cu atât mai bine (și mult mai probabil să aibă un rezultat favorabil).

  1. Alte simptome însoțitoare

Dacă, pe lângă o durere de cap, există o slăbiciune sau o amorțeală la nivelul membrelor, tulburări de vorbire, o diferență vizibilă în dimensiunea pupilelor, amețeli și instabilitate la mers – toate acestea pot fi primul semn al unei boli grave.

Simptomele pierderii vederii și sensibilității, incapacitatea de a se mișca și de a merge normal sunt numite focale. Aceasta înseamnă că o leziune a apărut în creier, iar dimensiunea și cauza acesteia vor trebui să fie determinate de medic.

Cel mai bun lucru de făcut într-o astfel de situație este să chemi o ambulanță și să nu speri că „va trece de la sine”.

Prima reacție la „simptomele red flag” este să le căutați peste tot și, de asemenea, să “vă panicati” dacă apare ceva chiar și, de departe, similar cu ele. Găsiți un medic și „du-ți” durerea de cap la consultatiile lui.

În marile orașe există clinici pentru dureri de cap. În orașele mai mici găsiti neurologi, care sunt instruiți să recunoască simptomele periculoase și să le distingă de cele nepericuloase, precum și să aleagă un tratament adecvat. Dar, în orice situație, încercați să rămâneți calm și căutați un specialist în care sa aveți încredere. Fiti sanatosi!

Distribuie
post-img
Prev post

ELECTROMIOGRAFIA (EMG), CE ESTE ȘI CÂND SE RECOMANDĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ MEDICALĂ

Next post

HIPNOTERAPIA, CINE O POATE FACE SI CE TRAUME POATE REZOLVA

post-img