Clicky

CUM SĂ ALEGI ȘI SĂ GĂTEȘTI UN PUI?

Carnea de pui este unul dintre cele mai accesibile și sănătoase alimente pentru adulți și copii. Cu toate acestea, nu este întotdeauna recomandata pentru toată lumea. Care părți ale puiului sunt cele mai sănătoase și care ar trebui aruncate?

Beneficiile puiului pentru adulți și copii

Carnea de pui este un produs indispensabil al unei diete sănătoase atat pentru adulți, cat și pentru copii.

Aceasta este o sursă de proteine ​​complete care conțin aminoacizi esențiali, adică substanțe care nu sunt sintetizate în corpul uman si trebuie aprovizionate cu alimente. Sunt necesare organismului pentru regenerare, producerea de hormoni, enzime. Proteina din carne de pui este foarte ușor de digerat și asimilat, așa că puiul este o componentă importantă a dietei pentru bolile tractului gastrointestinal.

Datorită compoziției sale valoroase și digestiei ușoare, carnea de pui este o parte importantă a alimentelor pentru bebeluși. Ea este bogată în vitaminele B, vitamina A, diverse minerale și conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de aminoacid triptofan, care este un precursor al hormonului bucuriei serotoninei.

Cine nu ar trebui să mănânce pui?

În ciuda beneficiilor cărnii de pui, nu toată lumea o poate mânca. Este strict interzis să mănânci carne de pui dacă ai o reacție alergică la acest tip de carne. Nu se întâmplă foarte des, dar nu trebuie exclus. În plus, poate exista o reacție încrucișată cu o alergie la proteina din ouă, caz în care trebuie exclusă și carnea de pui.

Persoanele cu obezitate și boli ale sistemului cardiovascular ar trebui să renunțe la părțile cele mai grase (pulpele) si să acorde prioritate celor mai puțin grase (pieptul).

De asemenea, este indicat să îndepărtați pielea înainte de a găti, să îndepărtați grăsimea vizibilă, să acordați preferință coacerii, fierberii și gatirii la abri. Evitați prăjirea, mai ales în cantități mari de ulei.

Cum să alegi puiul potrivit?

Cel mai bun pui este un “pui fericit”, adică unul care a crescut „în libertate”. Dacă aveti posibilitatea, alegeti puii de tara, carnea acestuia va avea cele mai valoroase calități. Daca nu, macar orientati-va catre producătorii de încredere.

Preferati puii refrigerati decât cei congelati, deoarece nu se știe cand si de câte ori a fost congelat și decongelat și ce s-a mai păstrat din el.

În niciun caz nu cumpărați pui marinati. De regulă, un produs de calitate scăzută este mascat de diverse marinate, condimente și arome. Este mai bine să cumpărați carne proaspătă și să o marinați singuri.

Cum arată un pui proaspat bun?

  • suprafata este uniforma, uscata, fara mucus, vanatai;

  • culoarea pielii poate varia în funcție de tipul de pasăre, de dieta și de condițiile acesteia, precum și de tehnologia de prelucrare a carcasei (de obicei este albicioasă și galben pal, cu sau fără o nuanță roz, dar nu trebuie să aibă o nuanță cenușie, pete întunecate și verzui)

  • venele sunt albe sau roz;

  • carnea este uniforma, densa, in nici un caz nu se exfoliaza;

  • la presarea carnii nu trebuie sa se elibereze lichid sau sa ramana o urma, in caz contrar aceasta este dovada ca produsul a fost congelat si apoi dezghetat;

  • nu trebuie sa existe exces de lichid in ambalaj;

  • dacă carnea nu este ambalată, se poate evalua mirosul: trebuie să fie proaspătă și naturală, nu este permis niciun miros străin, de exemplu, acru sau putrefactiv.

Ce este considerat nesănătos la pui?

Nu toate părțile puiului sunt la fel de utile. Cu siguranță partea cea mai dăunătoare a puiului este pielea. Nu doar pentru că are o mulțime de grăsimi saturate, ci și pentru că pielea poate conține compuși de clor, care sunt folosiți la procesarea păsărilor pentru a le reda aspectul comercial.

Foarte grav este daca simtiti miros de amoniac sau clor. Este mai bine să nu folosiți deloc un astfel de produs sau cel puțin să îndepărtați pielea, să-l clătiți și să-l mirosiți din nou.

De asemenea, nu se recomandă consumul de aripioare, deoarece acestea nu au aproape deloc carne, ci doar piele și oase. Iar când sunt gătite, de obicei sunt prăjite puternic fie în ulei, fie coapte in crustă. Toate aceste produse au o cantitate imensă de produse finale de glicație avansată – substanțe care ne îmbătrânesc pielea și corpul în ansamblu.

Este recomandat sa fim foarte atenti și la măruntaiele de pui. Plămânii de pui sunt considerați deosebit de nocivi, deoarece pot conține bacterii, în special Listeria, care sunt foarte greu de ucis prin tratament termic.

Coada este, de asemenea, considerată o parte dăunătoare, deoarece poate conține un număr mare de bacterii patogene, rezistente la temperaturi ridicate.

De asemenea, în timpul vieții unui pui, în capul lui se pot acumula substanțe nocive. O cantitate mare din acest produs va avea cu siguranță un efect negativ asupra organismului.

Fabricile de păsări sunt supraaglomerate, iar agenții patogeni se transmit cu ușurință de la un pui la altul. Pentru a preveni un focar de infecție, antibioticele sunt adăugate în furaje. Acumularea medicamentului în organismul unui om poate provoca dermatită si poate duce la o scădere a imunității.

Care este partea cea mai sănătoasa la pui?

Cea mai utila la pui este carnea albă, respectiv pieptul de pui. 100 de grame de piept de pui conțin aproximativ 24 de grame de proteine ​​pura.

Și pulpa superioara și cea inferioara pot fi mâncate, doar ca în aceste părți există mai multe grăsimi și mai puține proteine.

Acordați atenție ficatului de pui. Conține multă vitamina B9 (acid folic), vitamine B12 și A. Doar ca există un aspect de care ar trebui sa tinem cont: nu știm niciodată cu ce a fost hrănit acest pui. E posibil să fi primit antibiotice, iar acestea sunt metabolizate în ficat.

Prin urmare, pentru a obține un beneficiu maxim de pe urma ficatului de pui, este mai bine să cumpărați pui de fermă, ai cărui producător nu abuzează de medicamente.

În comparație cu pieptul, ficatul conține niveluri mai mari de colesterol și grăsimi. Doar 100 de grame sunt suficiente pentru ca un adult să satisfacă aproape complet nevoia zilnică de nutrienți a organismului. Pentru un copil, sunt suficiente 50-60 de grame.

Cum să gătești corect puiul?

Trebuie să-l preparați termic suficient pentru a ucide bacteriile care ar putea fi în carnea de pui. Cea mai optimă modalitate este prelucrarea sous vide (gătire lungă la temperaturi relativ scăzute) la o temperatură de 60-70 de grade. Dacă puiul este gătit rapid și la o temperatură ridicată, fibrele musculare încep să se contracte activ, lichidul este stors din ele, iar carnea devine uscată. O metodă bună de procesare este într-un cuptor lent. Dar la temperaturi nu foarte ridicate. De asemenea, puteți coace puiul la cuptor. Dar nu este de dorit să-l prăjiți în ulei.

Cand vine vorba de ciorbe sau supe, mai întâi trebuie să fierbem puiul pentru 10 minute, apoi să aruncam apa. Și abia acum preparam mancarea.

Cum să nu gătești pui?

Dacă este insuficient gătită, carnea de pui poate fi periculoasă pentru ca poate introduce diferite bacterii în organism.

Nu este de dorit să se gateasca puiul la o temperatură ridicată, altfel pur și simplu își va pierde sucul, rămânând doar fibrele si carnea uscata.

Nu este de dorit să prăjiți puiul în ulei, în care se formează substanțe cancerigene în timpul tratamentului termic. In plus, nu este in regula nici puiul pane. Este plin de ulei, foarte caloric si nesanatos.

Distribuie
post-img
Prev post

LORDOZA, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Next post

TALPA- GÂȘTEI, PLANTA CARE LINIȘTEȘTE INIMA

post-img