Clicky

Cum (nu) tratează finlandezii răcelile

Clima finlandeză nu prea te răsfață. Vara poate fi frumoasă și însorită, dar este scurtă și departe de ceea ce s-ar putea numi un anotimp călduros. Se poate întâmpla ca timp de o săptămână sau două coloana de mercur să arate 25 sau chiar 30 de grade în timpul zilei, dar nopțile sunt răcoroase, iar temperatura medie a celei mai calde luni, adică iulie, este de doar 17 grade. Dar vara este vară, așa că indiferent de temperatură, finlandezii poartă pantaloni scurți și sandale din iunie până în august. Plajele se umplu de îndată ce soarele strălucește și, deși apa din mare și lacuri nu depaseste temperaturile de 15-17 grade, tineri și bătrâni se balacesc în ea ore în șir.
Finlandezii își iubesc vara nordică foarte mult și în loc sa plece in țările calde o petrec pe lângă lacuri sau pe malul mării, obligatoriu cu saună. Apropierea de natură este foarte importantă – frigul sau ploaia nu le pot strica plăcerea de a alerga desculți, de a se bălăci sau de a înota în lac.
Plimbările zilnice de câteva ore, afară în timp ce bebelușul doarme, este o practică folosită în Finlanda pe tot parcursul anului de generații. Tot în grădinițe, copiii petrec câteva ore afară în fiecare zi, indiferent de vreme. Singura limitare este înghețul sever. Pentru bebeluși, temperatura maximă este de -10 grade, pentru copiii peste un an -15. Când este frig, ieși pentru o perioadă scurtă de timp – de la zece minute până la o jumătate de oră, dar o zi petrecută în întregime între patru pereți este într-adevăr o raritate.
Una dintre vorbele preferate ale finlandezilor este că nu există vreme rea, doar haine prost alese. De aceea, fiecare copil și fiecare adult are în garderobă tot ceea ce le permite să facă plimbări, excursii sau să mearga la locul de joacă, indiferent de vremea de afară.
Fiecare moment este potrivit pentru activități fizice în aer liber. De la o vârstă fragedă, finlandezii se deplasează pe biciclete – sute dintre ele sunt parcate la fiecare școală și grădiniță. Iarna, isi schimbă doar cauciucurile și continuă să pedaleze până la serviciu, la școală sau la cumpărături.
Efectele benefice ale saunei
Finlanda este locul de naștere al saunei. Se spune că într-o țară cu o populație de cinci milioane de locuitori, exista aproximativ două milioane de saune. Iar un apartament nou construit vine dotat atat cu o baie clasica, cu dus si cada, cat si cu o sauna.
Saună stimulează circulația sângelui, ceea ce înseamnă că are un efect pozitiv asupra saturației de oxigen a organismului. De asemenea, întărește sistemul imunitar, de aceea în Finlanda sauna este folosita chiar si de sugari – mai întâi în brațele mamei, pentru o perioada foarte scurtă, la cel mai scăzut nivel, iar cu fiecare vizita, timpul creste.
Finlandezii stiu că este important să-ti răcesti corpul după folosirea saunei. Asa ca multi își toarnă apă rece ca gheață pe ei, iar in timpul iernii, una dintre cele mai mari distracții pentru copii este săritul direct de la baie în zăpadă. Sună extrem, dar copiii cărora li se permite această practică sunt mai puțin probabil să se îmbolnăvească și sunt mai rezistenți la climatul aspru din nord.
Desigur, infecțiile virale nu îi ocolesc pe finlandezi, mai ales în perioada toamnă-iarnă. Cei mai sensibili la acestea sunt copiii mici care încep să meargă la grădiniță. Se estimează că se infectează de cel puțin 6-8 ori pe an și chiar mai des la începutul vârstei preșcolare.
Nasul infundat și tusea, cu excepția cazului în care sunt însoțite de febră sau stare de rău, nu reprezintă un motiv pentru a ține copilul acasă. Dimpotrivă, mersul pe jos, chiar și pentru bebeluși, este una dintre modalitățile de a lupta împotriva virușilor în Finlanda. În grădinițe, copiii strănută și se infectează unii de la altii în fiecare zi. Și asta pentru ca organismul să-si câștige imunitatea cât mai repede posibil.
In Finlanda, răcelile nu sunt tratate cu medicamente și nu folosesc antivirale pe principiul că un copil ar trebui să se descurce singur cu virusurile. Utilizarea medicamentelor este practic limitată la antipiretice pentru febră mare sau durere. Cel mai bun remediu pentru o răceală este … un șervețel, adică, curățarea temeinică a nasului. În cazul unui bebelus, suflarea nasului este înlocuită cu apă de mare sau ser fiziologic și un aspirator.
În funcție de virusul care infectează organismul (astazi există peste 200 de tipuri de viruși despre care se știe că provoacă infecții cunoscute în mod obișnuit sub numele de răceală comună), simptome precum curgerea nasului sau tusea pot persista câteva săptămâni. Chiar si asa, dacă un copil nu se simte mai rău, i se permite să-si desfasoare normal activitatea, sa iasa in aer liber si chiar sa interactioneze cu alti copii.
Când se ajunge la medic?
Chiar și cei mai mici copii fac față de obicei virusurilor fără intervenție specială, dar uneori este necesară o vizită la medic.
În Finlanda, se recomandă să consultați un medic atunci când:
Copilul începe să se plângă de dureri în gât, ureche sau mușchi, se trezește noaptea.
Copilul este vizibil mai slab.
O răceală nu trece în două săptămâni.
Febra persista
Febra dispare și reapare câteva zile mai târziu.
Febra mare nu poate fi redusă cu remedii casnice și medicamente fără prescripție medicală.
Există probleme cu respirația.
Respirația devine șuierătoare
Chiar și cu apariția unuia dintre simptomele de mai sus, medicii nu iau imediat cele mai drastice acțiuni împotriva bolii. Numai atunci când rezultatul indică în mod clar bacterii, se prescriu antibiotice și probiotice.
Remedii domestice pentru combaterea virușilor
Dacă ai nasul infundat, se recomandă inhalatii cu apa fierbinte, care diluează secretiile și ușurează eliberarea cailor nazale. Pe de alta parte, mierea este folosita ca remediu pentru tuse, mai ales la copii inainte de culcare. Finlandezii cred, de asemenea, în proprietățile preventive și vindecătoare ale usturoiului și îl includ în alimentația lor în timpul infecțiilor, iar dacă este încă frig, își pun noaptea șosete de lână umplute cu usturoi zdrobit. Dar numai adulții folosesc această metodă, deoarece pielea copiilor este prea delicată și poate fi iritată dureros.
Răceala obișnuită este considerată ceva neplăcut în Finlanda, dar care nu este deosebit de amenințător pentru nimeni (cu excepția persoanelor cu risc) și este considerată un element important în procesul de dobândire a imunității la copii. La urma urmei, clima nordică este aspră și pentru a te bucura pe deplin de farmecele ei, trebuie să ai un organism puternic.

Distribuie
post-img
Prev post

TREBUIE SA AVETI TIMP PENTRU VOI! DELIA DUMITRU PSIHOLOG

Next post

GHIMBIRUL REMEDIU IMPOTRIVA INFECTIILOR

post-img