Clicky

Cum ne protejăm ochii de ecranele device-urilor

Cum ne protejăm ochii de ecranele device-urilor


Cu toții ați auzit de „lumina albastră”, cea specifică ecranelor, însă aproximativ 70% dintre adulți nu știu cum îi poate afecta. Ea poate cauza leziuni oculare pe termen lung și poate fi unul dintre motivele îmbătrânirii premature a ochilor, spune medicul Ștefan Oprea.
Când facem abuz de această lumină, producția de melatonină din creier stopează. Apar, pe lângă tulburările de vedere, tulburări de somn, de dispoziție sau de performanțe cognitive.

Este inevitabilă folosirea ecranelor, dar ne putem proteja ochii, urmând niște reguli simple, din care ar trebui să ne facem un obicei în a le respecta.
1. Respectă neapărat regula 20-20-20
Poate că acum afli prima oară despre ea, dar să știi că este foarte eficientă. Iată ce trebuie sa faci: Timp de 20 de secunde, o dată la 20 de minute ridică privirea din monitor și privește la 20 de metri distanță
2. Stai corect în fața monitorului
Pentru a putea focaliza corect, monitorul ar trebui să fie la o lungime de un braț față de ochi. Este foarte important, de asemenea, ca ochii să fie orientați în jos atunci când privesc spre monitor.
3. Foloseștie ochelari cu lentil speciale pentru protecție PC
Medicul oftalmolog îți poate recomanda astfel de ochelari. Ajută la filtrarea luminii dăunătoare și previn îmbătrânirea prematură a ochilor. Sunt recomandați în mod special celor care poartă lentile bifocale sau progresive, întrucât acestea nu sunt cele mai potrivite pentru distanța dintre ochi și monitor.
4. Nu uita să ajustezi luminozitatea ecranului
Ca să îți dai seama dacă luminozitatea este ridicată, poți face un test simplu, testul umbrei. Pune mâna deasupra ochilor, ca atunci când privești în depărtare, pentru a te feri de soare. Dacă atunci când te uiți la monitor simți instantaneu o ușurare, înseamnă că luminozitatea este mult prea mare și ar trebui ajustată. Pentru acest lucru există multe aplicații gratuite, care te pot ajuta.
5. Clipește mult
Acest lucru te ajută să umezești ochii, cam de două ori mai des decât în mod normal.

6.Mărește dimensiunea fonturilor , mai ales atunci când trebuie să citești ceva pe monitor. Astfel, scrisul nu va deveni obositor, iar mușchii ochilor nu vor fi forțați.
7. Aranjarea spațiului de lucru
Spațiul de lucru trebuie să fie cât mai confortabil, plin de lumină naturală. Fie că este lumină artificială, fie că este naturală, ar trebui ca aceasta să nu se reflecte în ecranul folosit (monitor, TV, telefon etc.). Ideal ar fi ca sursa luminii să vină dintr-o parte, pentru a reduce reflexia.
8. Folosește lacrimile articiale
Bineînțeles, doar medicul oftalmolog îți poate recomanda ce tip de lacrimi artificiale ai putea folosi, așa că, programează-te cât mai repede la un control.
9. Controlul oftalmologic
Dacă știi că petreci ore întregi în fața ecranelor este pur și simplu obligatoriu să îți faci un control oftalmologic cel puțin o dată pe an. Așa vei ști cu siguranță dacă ecranele ți-au afectat ochii și ai nevoie de ochelari sau dacă ochii tăi sunt încă ok, dar trebuie să îi protejezi cu un tratament adecvat (picături, suplimente etc.)

Distribuie
post-img
Prev post

SOS! Soluții pentru amânarea menstruației

Next post

Depresia de sărbători

post-img