Clicky

CUM NE PROTEJĂM AUZUL DE ZGOMOTE PUTERNICE

Zgomotul puternic nu doar că este iritant, ci ne și afectează auzul, temporar sau permanent, atunci când ne expunem la el pentru o perioadă mai mare de timp. Cea mai bună modalitate de reducere a riscului de afectare a auzului constă în eliminarea sau reducerea nivelului de zgomot la sursă.

Deoarece acest lucru nu este întotdeauna posibil, sunt disponibile diferite tipuri de echipamente de protecție a auzului. Acestea au fost proiectate astfel încât să reducă zgomotul la un nivel care să nu vă mai afecteze auzul, informează ec.europa.eu, site-ul oficial al CE.

Trebuie să purtați echipamente de protecție a auzului oriunde există pericolul să vă confruntați cu niveluri de zgomot extrem de ridicate la locul de muncă. Cea mai comună zonă de acest tip este pista de aeroport, unde chiar și expunerea pe termen scurt la zgomotul unui motor cu reacție poate provoca daune pe termen lung sau ireversibile pentru auz.

Câte tipuri sunt disponibile?

1.Dopuri pentru urechi:

-dopuri de unică folosință din vată impregnată cu ceară;

-dopuri de unică folosință din cauciuc sau din burete;

– dopuri reutilizabile care pot fi spălate după utilizare. Dopurile reutilizabile pot fi furnizate cu o curelușă pentru bărbie/pe deasupra capului, dacă este necesar.

2.Apărători pentru urechi: Acestea sunt cupe dure cu margini moi proiectate să fie purtate peste urechi. Sunt legate cu o bandă de cap, care le fixează bine pe urechi, sau pot fi atașate la o cască de protecție, dacă este necesar. Marginile conțin lichid sau spumă din material plastic, care reduce nivelul de zgomot, fără a obstrucționa însă desfășurarea unei conversații normale.

Ce diferență există între ele?

Dopurile pentru urechi au fost proiectate exclusiv pentru a fi utilizate pe termen scurt, de exemplu, jumătate de oră (acestea pot fi utilizate pentru o perioadă de timp mai îndelungată pentru protecția împotriva nivelurilor de zgomot mai scăzute). În ceea ce privește nivelurile de zgomot foarte ridicate, de exemplu, motoarele cu reacție, trebuie utilizate apărătorile pentru urechi.

Apărătorile pentru urechi devin uneori incomode în mediile de lucru la temperaturi ridicate și nu vor face decât să reducă și nu să elimine nivelul de zgomot. Trebuie să vă asigurați că acestea sunt fixate în poziția corectă, marginile fiind complet în contact partea laterală a capului.

Cum le întrețin?

Dopuri pentru urechi: Păstrați dopurile pentru urechi într-un loc răcoros și curat. După utilizare, spălați-le cu un detergent cu acțiune slabă și apoi ștergeți-le periodic cu o soluție dezinfectantă cu acțiune slabă.

Apărători pentru urechi: Inspectați-le periodic pentru a vă asigura că nu sunt deteriorate. În cazul în care sunt deteriorate, apărătorile pentru urechi umplute cu lichid pot prezenta scurgeri. Nu îndoiți banda de cap întrucât aceasta poate reduce eficiența apărătorilor pentru urechi. Ștergeți-le periodic cu o soluție dezinfectantă cu acțiune slabă și depozitați-le în stare curată atunci când nu sunt utilizate.

Distribuie
post-img
Prev post

STII DE CE ITI MIROASE GURA?

Next post

HAMEIUL, INGREDIENTUL TERAPEUTIC DIN BERE

post-img