Clicky

CUM NE COMPORTĂM ÎN CAZ DE CUTREMUR?

Două țări, Turcia și Siria, au fost lovite, luni, de două cutremure devastatoare, cu magnitudinea de 7,8, respectiv de 7,7, în urma cărora peste 1.600 de oameni și-au pierdut viața și aproape 7.000 de persoane au fost rănite.

Pentru astfel de evenimente neprevăzute, este bine să știm câteva reguli de bază privind comportamentul în caz de cutremur, astfel încât să ne maximizăm șansele de supraviețuire.

Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au întocmit un ghid cu recomandări în caz de cutremur.

Ce facem în timpul cutremurului?

– Dacă sunteți în interiorul unei clădiri în momentul în care începe cutremurul, nu încercați să ieșiți afară, nu fugiți pe scări și nu utilizați liftul.

– Păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur.

– Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte și aparate de iluminat.

– Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență.

– Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul.

– Dacă sunteţi într-un loc public, precum un mall sau un magazin, adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioanele cu obiecte voluminoase și grele.

În metrou păstrați-vă calmul și ascultați recomandările personalului trenului.

– Dacă vă aflați într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică etc.) stați calm, nu alergați către ieșire pentru că îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.

– În cazul în care vă aflați în afara unei clădiri va trebui să vă adăpostiţi într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi și staţi la o distanță de cel puţin 10 metri față de cablurile electrice care sunt rupte sau căzute.

După cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. 

Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, și  evacuarea prin golul astfel creat.

Persoanele rănite

În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare.

Persoane rămase blocate

Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare.

O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori. 

Utilizarea telefoanelor

Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice. 


Distribuie
post-img
Prev post

DURERILE DE COLOANA - DR. FLORIN BLOJ

Next post

5 LEGUME CARE TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI

post-img