Clicky

Cum ne afectează digestia iubirea neîmpărtășită

Puțini sunt oamenii carora nu le place manance gustos și pe saturate. Doar că, uneori, din cauza stresului și a necazurilor vieții, starea de spirit este de așa natură încât nu-ti intra pe gât nici măcar o bucatica. Adesea, acest lucru se întâmplă cand ai probleme pe plan personal – dragoste nefericită, trădare, esti inselat sau ti se destrama familia. Iar stresul si nervii pot duce o persoană la probleme grave cu tractul gastrointestinal. Poate ca problemele personale vor disparea, dar afectiunile si bolile cu care rămanem dupa ele ne vor chinui inca foarte mult timp.
Sub stres, zonele creierului sunt inhibate – hipotalamusul (cel care reglează funcțiile sistemului nervos și endocrin) și sistemul limbic, care este responsabil de emoții. Ca urmare, producția de hormoni ai plăcerii – serotonina, dopamina și norepinefrina, este perturbată, iar pofta de mancare scade.
In schimb, crește adrenalina. În momentele periculoase, ea ajută o persoană să nu se gândească la mâncare, ci la supraviețuire. Dacă ești constant nervos, atunci hormonul stresului, cortizolul, începe să crească.
Pe lângă perturbările hormonale din timpul stresului, dragostea nefericită perturbă funcțiile sistemului digestiv. Apar arsuri la stomac, un nod în gât, o senzație de stomac „în piept”, dureri abdominale și disfuncție intestinală. Simptomele pot rămâne chiar și după ce lucrurile se îmbunătățesc în viața personală.
Faptul este că hormonii afectează producția de substanțe „locale” care afectează funcționarea tractului gastro-intestinal, enzimele, bila, precum și mobilitatea stratului muscular al stomacului și intestinelor. Traind intr-un stres prelungit, funcționarea necorespunzătoare a organelor poate deveni de durata. Iar de aici e doar un pas pana la ulcere, cancer intestinal și alte boli periculoase.
Medicii ne sfătuiesc să monitorizam activitatea tractului gastrointestinal – este mai ușor să tratezi aceste organe, decât să faci față stresului. Dar nu puteți ignora nici aceste experiențe nefericite din viata voastra, trebuie să lucrați la creșterea toleranței la stres, să vă schimbați stilul de viață, să faceți sport sau să căutați ajutor de la un psihoterapeut. Stresul va poate distruge organismul pe interior si va poate costa ani de zile de tratamente, de aceea fiti atent la orice simptom iesit din comun pe care il aveti.

 

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

DE CE APARE CELULITA?

post-img