Clicky

CUM NE AFECTEAZĂ BLOCAJELE ÎN TRAFIC SANATATEA?

Chiar dacă nu-ti vine sa crezi, dar daca petreci câteva ore în trafic în fiecare zi, acest lucru îți poate costa sănătatea foarte mult.

Statul in trafic duce la un stres mare pentru oricare dintre noi si cum orice stres da nastere multor probleme, nu știi niciodată sub ce forma vor apărea necazurile din cauza lui. De exemplu, locuitorii orașelor mari sunt obișnuiți să petreacă timpul în ambuteiaje, mai ales dacă trebuie să călătorească din suburbii la serviciu zilnic. Dar, puțini oameni se gândesc la modul serios în care acest lucru le poate afecta organismul. Se pare că în timpul orelor de vârf poți pierde nu numai timp, ci și sănătate!

Potrivit Institutului de Transport din Texas, o zonă suburbană medie americană petrece 42 de ore pe an în trafic. Pentru megaorașe precum Los Angeles, această cifră este de cel puțin două ori mai mare. Locuitorii orașului, potrivit unui sondaj Los Angeles Times din 2015, acordă mai multă importanță problemei aglomerației decât problemelor legate de siguranța personală, finanțe și costul utilităților.

Pagubele cauzate de ambuteiaje sunt mari. La cele 100 de miliarde de dolari în timp și combustibil pierdut din SUA se adaugă și poluarea aerului, care provoacă probleme de sănătate și afectează schimbările climatice. Cel mai frecvent efect de întârziere al emisiilor auto sunt problemele respiratorii, în special la copii.

Nu trebuie să uităm de problemele psihologice, ale căror rădăcină este sentimentul de neputință și imprevizibilitate trăit de oamenii blocați în ambuteiaje.

Oamenii frustrați își exprimă furia asupra celorlalți. Un studiu recent publicat în Journal of Public Economics a constatat o legătură între congestionarea traficului și violența domestică (în gospodăriile de-a lungul a două autostrăzi majore nivelul de violență a crescut cu 9% după cele mai grave blocaje de seară). „Stresul acționează ca un stimul emoțional”, explică Louis-Philip Belan de la Universitatea de Stat din Louisiana, unul dintre autorii studiului. „Cercetarea noastră arată că reacțiile unor oameni la stres pot fi foarte vizibile, chiar violente”.

Orașele și suburbiile din întreaga lume fac eforturi serioase pentru a elibera drumurile în orele de vârf. Aceasta include dezvoltarea transportului în comun, apariția pistelor de biciclete, construirea de parcări park-and-ride, modificarea duratei zilei de lucru sau schimbarea intervalului orelor de lucru etc.

În plus, se apropie era mașinilor cu conducere autonomă, care, desigur, nu va rezolva problema blocajelor în trafic, dar poate reduce semnificativ stresul: odată într-un ambuteiaj, puteți face un pui de somn, puteți juca un joc pe telefon sau urmăriți emisiunea preferată.

Distribuie
post-img
Prev post

DE CE VOMITA PISICILE

Next post

ULEIUL DE CRIN ALB, PENTRU O PIELE LUMINOASĂ ȘI FĂRĂ PETE

post-img