Clicky

Cum bacteriile intestinale ne ajută la gestionarea stresului

Puterea distructivă a stresului afectează semnificativ sănătatea umană. Organismul nostru se afla intr-o stare deosebit de periculoasa atunci cand ne aflam in centrul unei perioade de tensiune nervoasă. Cum poți să treci mai usor peste această perioadă și de ce este important să ai grijă de starea intestinelor?
Dacă aveți impresia că emoțiile noastre și comportamentul sunt controlate doar de creier, atunci va spunem ca nu este chiar atât de simplu. Studiile arata ca, există o legătură strânsă între creier și intestinele noastre datorită numeroșilor mesageri chimici care ii leaga. Și această conexiune funcționează în ambele sensuri. În ciuda acestui fapt, intestinul este singurul organ din corpul uman care are propriul său sistem nervos și poate funcționa independent, fără control și „instrucțiuni” din partea creierului. De aceea, a mai fost numit popular „al doilea creier”.
Activitatea intestinului este determinată în mare măsură de starea microflorei, adica bacteriile care trăiesc în ea. Nu numai digestia, metabolismul, imunitatea, nivelul capacității de lucru, dar chiar și starea de spirit vor depinde de munca lor bine coordonată. Cum este posibil acest lucru?
Stresul declanșează eliberarea de hormoni și crește permeabilitatea intestinală
Din acest motiv, toxinele pot intra în sânge și pot declanșa un răspuns imun. Inflamația începe, iar sistemul nervos reacționează la aceasta, inclusiv o schimbare a dispoziției. Acest lucru poate duce la simptome de depresie și anxietate. Pacienții cu depresie au semnificativ mai multe bacterii patogene din genul Bacteroidetes, Protobacteria și Actinobacteria în intestine.
Microflora intestinală produce „hormonul fericirii”
Până la 95% din serotonină este produsă de celulele tractului gastrointestinal și doar 5% de către creier. Lipsa serotoninei provoacă depresie. De aceea mecanismul de actiune al medicamentelor antidepresive este construit tocmai pe o crestere a nivelului de serotonina din creier. Mai mult, acest fenomen explică efectul secundar al utilizării lor – acţionează asupra intestinelor, provocând greaţă şi tulburări digestive.
Bacteriile intestinale produc vitaminele B și vitamina K
Bacteriile intestinale produc vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 și vitamina K. Sunt responsabile pentru reglarea nervoasă, imunitatea, creșterea celulelor, dar și capacitatea de a face față stresului.
Microflora benefică ajută la absorbția magneziului
Magneziul asigură activitatea vitală a celulelor, reduce excitabilitatea neuronilor și încetinește transmiterea neuromusculară. S-a dovedit că lactobacilii din intestin descompun compușii care interferează cu absorbția magneziului, adică predominanța microflorei patogene în intestin poate reduce aportul acestui supliment la zero.
Una dintre cele mai frecvente boli ale intestinului, sindromul colonului iritabil, este adesea însoțită de tulburări de dispoziție sau de anxietate. Acest subiect devine important deoarece tot mai multe tulburări din sfera psiho-emoțională pot fi asociate cu dezechilibrul intestinal. Trecând la epidemiologie, merită menționat prognoza OMS pentru 2030: tulburarea depresivă va ieși pe primul loc în ceea ce privește numărul de zile de concediu medical.
Interesant este că, microbii benefici răspund la fel de rău la stres ca și noi. Pentru lactobacili, cortizolul, un hormon produs în organism în timpul stresului, este un semnal de pericol. Pur și simplu nu se mai reproduce și, prin urmare, nu ne mai protejează mucoasele atunci când nivelurile de cortizol sunt foarte mari. Ajutați microbii să se recupereze de stres cât mai devreme posibil, folosind o sursă de lactobacili sau metaboliții acestora.
Unde găsiți suport pentru microflora intestinală?
În condiții de stres total, este important să restabiliți rapid echilibrul corect al microflorei intestinale. Fie prin alimentatie, fie prin suplimente.
Pentru producerea de serotonină, ar trebui sa consumam alimente bogate in proteine ​​animale: ciuperci, carne, lapte, iaurt, branza de vaci, peste, ovaz, banane, curmale uscate, alune, susan, nuci de pin.
Insa, trebuie sa acordam o atenție sportului. Activitatea fizică moderată (minim 45 de minute) îmbunătățește atât nivelul hormonal, circulația sângelui, cât și starea de spirit. Apropo, la persoanele care practica sport obișnuit, microflora intestinală se distinge prin diversitatea speciilor de bacterii intestinale benefice.

Distribuie
post-img
Prev post

RUPTURA DE COAFA ROTATORIE: DOCTOR MIHAI RASCU - https://campioninsanatate.ro

Next post

Problemele din timpul sarcinii

post-img