Clicky

CUM AFECTEAZĂ PILULELE ANTICONCEPȚIONALE SĂNĂTATEA FEMEILOR?

Mulți oameni cred că tratamentele hormonale afectează doar capacitatea femeii de a rămâne însărcinată. Dar efectul lor nu se limitează la această proprietate.

Aceste medicamente sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata problemele de sănătate, cum ar fi pentru a calma durerea din timpul ciclului menstrual, menstrele abundente si chiar chisturile ovariene. Dar, aceste medicamentele hormonale nu sunt lipsite de efecte secundare.

Vă spunem ce sunt medicamentele contraceptive, cum afectează acestea sănătatea și cine nu ar trebui să le ia.

Contraceptivele hormonale vin sub mai multe forme. Acestea sunt unele dintre ele:

Pastile

Numite si contraceptive orale. Diferența cheie dintre mărci este conținutul de substanțe precum estrogenul și progesteron din ele. Pentru a preveni sarcina, comprimatele trebuie luate în fiecare zi.

Plasturi

Acest produs conține hormoni si este aplicat pe piele. Trebuie schimbat o dată pe săptămână pentru efectul dorit.

Inelul contraceptiv

Este plasat în interiorul organelor genitale feminine, astfel încât membrana mucoasă să poată absorbi hormonii. Inelele trebuie schimbate o dată pe lună.

Dispozitive intrauterine

Vin cu și fără hormoni. Steriletul este introdus în uter de către un medic si trebuie schimbat la fiecare 3-10 ani, în funcție de tip.

Efecte suplimentare ale pilulelor contraceptive

Ca și în cazul tuturor medicamentelor, medicamentele hormonale au efecte pozitive și riscuri potențiale care afectează fiecare femeie în mod diferit. Prin urmare, înainte de a începe sa le folositi, trebuie să consultați un specialist. Iată câteva proprietăți suplimentare ale contraceptivelor.

Reducerea durerilor menstruale

Când se utilizează unele contraceptive hormonale, cum ar fi un dispozitiv intrauterin, durata zilelor critice poate fi redusă. De asemenea, ameliorează senzația de crampe menstruale și simptomele premenstruale.

Reducerea riscului de cancer

Utilizarea contraceptivelor hormonale poate reduce riscul de cancer endometrial, cancer colorectal și cancer ovarian. Riscul de cancer colorectal este redus cu 15-20% la utilizarea contraceptivelor orale.

Tratament pentru acnee

Contraceptivele pot îmbunătăți starea pielii. Conform studiilor clinice, un nivel ridicat de androgeni, unul dintre hormonii sexuali masculini, joacă un rol principal în dezvoltarea acneei. Dar corpul fiecărei femei este individual, așa că este dificil de prezis cu exactitate ce efecte vor rezulta în urma utilizării contraceptivelor.

Reglarea creșterii părului

Contraceptivele reduc adesea creșterea nedorită a părului. Contraceptivele orale sunt tratamentul principal pentru hirsutism, o afecțiune în care părul aspru și închis la culoare crește pe față, spate și în apropierea buricului.

Efectele secundare ale contraceptivelor

Unele femei pot prezenta reacții adverse, cum ar fi greață și balonare. De obicei, dispar după câteva săptămâni, pe măsură ce organismul se obișnuiește cu doza suplimentară de hormoni. În unele cazuri, utilizarea pastilelor cu mai puțin estrogen ajută la a face față unei senzații neplăcute.

Contraceptivele care conțin estrogen pot agrava migrenele, dacă le aveți deja.

În plus, pilulele contraceptive combinate cresc riscul de afecțiuni care pun viața în pericol:

  • îngroșarea sângelui în vasele picioarelor, ceea ce poate duce la tromboză venoasă profundă;

  • atac de cord și accident vascular cerebral, în special la femeile care fumează;

  • colestază (mișcarea lentă a bilei prin căile biliare sau încetarea excreției bilei).

Când nu ar trebui să se utilizeze contraceptive?

  • în primele trei săptămâni după naștere;

  • în primele șase săptămâni de la naștere, dacă sarcina a avut loc prin cezariană si daca femeia este supraponderală, există riscul apariției cheagurilor de sânge.

  • dacă o femeie fumează mai mult de 15 țigări pe zi;

  • daca persoana a fost diagnosticata cu cancer mamar;

  • daca aveti migrene si varsta de peste 35 de ani;

  • suferiti de hipertensiune arterială.

Distribuie
post-img
Prev post

ȘTII DE CÂTE TIPURI ESTE FOAMEA?

Next post

CIMBRUL: PROPRIETĂȚI ȘI APLICAȚII UTILE

post-img