Clicky

CRUȘINUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Crușinul este un arbore care crește în lungi și pe la marginea pădurilor, a cărui coajă este folosită în scopuri terapeutice.

Recoltarea se face primăvara, în lunile martie-aprilie, când seva circulă intens. Atunci scoarța se desprinde de pe tulpină, având grijă să fie cojite trunchiurile tinere și ramurile de peste trei ani.

Crușinul are un puternic efect laxativ, dar stimulează și contracția vezicii biliare și evacuarea bilei în intestin. Acest remediu este recomandat în constipația cronică și în insuficiența hepatică.

De asemenea, crușinul contribuie la combaterea obezității și are efecte în combaterea hemoroizilor.

Ceai de crușin. Pentru prepararea ceaiului, se adaugă în 250ml de apă o linguriță de plantă uscată și se lasă la fiert timp de 10 minute, după care se strecoară și se consumă. Se pot bea 1-2 căni zilnic, timp de 14 zile, după care se face pauză 10 zile și se poate relua, la nevoie.

Decont de coajă de crușin. Peste o linguriță de coajă se toarnă 350 ml de apă clocotită, după care se fierbe 15 minute. Acest remediu se administrează seara, înainte de culcare.

Atenție! Crușinul nu se folosește în cantități mari, deoarece provoacă dureri de stomac și diaree. De asemenea, nu se consumă planta proaspătă pentru că provoacă greață și vărsături, și se folosește după un an de la recoltare.

Distribuie
post-img
Prev post

NEOPLASM PULMONAR, BOALA CARE NU DOARE, DAR CARE POATE SĂ FIE FATALĂ

Next post

Wasabi: Beneficii și aplicații

post-img