Clicky

Crampele musculare

Crampele musculare sau carceii, numiti popular, sunt contracții involuntare bruste a unuia sau mai multor mușchi, însoțite de disconfort și durere.
Prevalența simptomului este destul de mare, cel mai adesea spasmele musculare apar după efort sau în timpul somnului și afectează membrele inferioare. Spasmul poate dura de la câteva secunde pana la câteva minute bune (până la 15 minute sau chiar mai mult) si se poate repeta de mai multe ori într-un timp scurt.
Cel mai adesea, spasmele musculare (sau crampele musculare) afectează în mod obișnuit mușchii din spatele piciorului inferior, din spatele coapsei și din partea din față a coapsei, dar pot afecta orice muschi controlat in mod voluntar de catre noi.
Riscul de crampe musculare este mai mare la sportivi, persoanele supraponderale, vârstnici (datorită atrofiei musculare cauzate de modificările legate de vârstă), copiii sub 3 ani, femeile însărcinate, persoanele cu boli ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide.
Cauzele spasmelor musculare includ:
stres fizic, activitate fizică crescută;
efectuarea exercitiilor fizice sau desfasurarea unor activitati sportive in conditii de caldura intensa,
reducerea volumului de saruri si minerale (electroliti: potasiu, calciu, magneziu) din organism
leziunile musculare și deshidratarea pot declanșa, de asemenea, crampe
sarcina
imobilitate prelungită
anumite medicamente (diuretice, contraceptive hormonale)
abuz de alcool, fumat
boli ale sistemului nervos (leziuni ale măduvei spinării, scleroză multiplă)
tulburări circulatorii
tulburări hormonale
diabet zaharat
infecții cronice
boli de rinichi
ciroză hepatică.
Destul de des, cauza spasmelor musculare nu poate fi stabilită. De cele mai multe ori, spasmele musculare nu indică prezența vreunei boli grave (crampe benigne) și dispar de la sine. Cu toate acestea, dacă crampele sunt frecvente, prelungite, dureroase, masajul sau întinderea mușchilor afectați nu duce la ameliorare, crampele nu au o cauză evidentă (de exemplu, nu sunt asociate cu efort fizic intens), sunt însoțite de slăbiciune musculară, umflare a picioarele, înroșirea pielii picioarelor sau modificări ale acesteia, trebuie să consultați un medic pentru a determina cauza și tratamentul.
Dacă crampele musculare sunt asociate cu deshidratarea sau suprasolicitarea fizică, nu este necesar un tratament specific. Afecțiunea poate fi ameliorată prin masaj ușor sau întindere la spasm, aplicarea de căldură (dacă mușchiul este strâns) sau rece (dacă mușchiul doare). Medicul va poate prescrie relaxante musculare, exerciții de fizioterapie. Majoritatea medicamentelor care vizează în mod special tratamentul spasmelor musculare au o eficacitate scăzută, efectul lor terapeutic nu este foarte fiabil, imprevizibil sau are efecte secundare. Dacă spasmele musculare sunt un simptom al unei boli, tratamentul va fi direcționat către afecțiunea de bază.
Dacă faceți sport, începeți antrenamentul cu o încălzire (alergare lentă pe loc sau mers rapid), începeți și terminați exercițiile de întindere, beți multe lichide, mai ales la căldură, beți băuturi speciale pentru sport care ajută la completarea deficitului de electroliți; dacă apar crampe noaptea, întindeți-vă mușchii picioarelor înainte de a merge la culcare.

 

Distribuie
post-img
Prev post

7 beneficii dovedite ale grapefruitului

Next post

CE TREBUIE SA STIM DESPRE MENOPAUZA

post-img