Clicky

Cozonac pufos, după o rețetă veche de aproape 90 de ani

Cozonac pufos, după o rețetă veche de aproape 90 de ani

Mult nu mai este până când încep sărbătorile de iarnă și ne-am gândit să vă oferim o rețetă pentru cozonac. Și nu orice rețetă, ci una veche de prin 1936, pe care am găsit-o în cărțile celebrei Sanda Marin.
Da, știm, poate că nu este cea mai indicată rețetă pentru cei care țin dietă, dar până la urmă mâncarea e și bucurie, bucuria de a fi împreună cu cei dragi de sărbători și nu se poate Crăciun fără o felie de cozonac.
Ingrediente
1 kg făină, 7 gălbenușuri, 4 albușuri, 300 gr zahăr, 250 gr unt, 2 linguri de ulei, lapte cât se cere (circa ½ litru), o lingură de rom, vanilie, 50 gr drojdie, 1 linguriță rasă de sare.
Cum se procedează
Se moaie drojdia cu puțin lapte călduț, să nu fie fierbinte, deoarece se opărește drojdia și nu mai crește aluatul, și puțin zahăr.
Separat, se opăresc 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecând bine ca să nu se facă cocoloașe. Când s-a răcorit destul, cât suferă mâna, se amestecă cu drojdia și se bate bine.
Se presară puțină făină, se acoperă cu un șervet și se pune la un loc cald să crească. În acest timp, se freacă gălbenușurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul turnat câte puțin peste gălbenușuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.
Când plămădeala este destul de crescută, se toarnă peste restul de făină, cernută într-un lighean și ținută la cald. Se amestecă, adăugând gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile bătute spumă. Se frământă cel puțin jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puțin câte puțin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă puțin lapte călduț. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o față de masă, se așează la clad, departe de apă sau de fereastră și se lasă să crească 2-3 ore.
Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăți din el, se împletesc pe masa de aluat, presărată cu făină și se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească, tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunjos și cu nuci sau stafide. Se pun la cuptor la foc potrivit și se țin cam o oră. Când sunt gata se scot din forme și se lasă să se răcoarească, nu însă la loca rece și nici în curent.

Distribuie
post-img
Prev post

MISIUNE IMPOSIBILA! CUM II FACI PE COPII SA RONTAIE “SANATATE”

Next post

Neuropatia diabetică

post-img