Clicky

CORTIZOLUL, HORMONUL DE STRES

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale pentru a face față stresului fizic sau psihic, dar și pentru a reduce inflamațiile sau pentru a opri procesele degenerative.

Din acest motiv, cortizolul mai este numit și hormon de stres. Totodată, cortizolul îndeplinește funcția de controlare a nivelului de zahăr din organism.

Nivelul de cortizol din sânge, urină și salivă atinge un maxim în mod normal dimineața devreme și scade pe parcursul zilei, atingând cel mai scazut nivel la miezul nopții.

Această variație a secreției cortizolului se numește ritm circadian. La persoanele care lucrează noaptea, acest tipar este inversat, astfel încât momentul secreției cortizolului este legat de activitățile zilnice. În plus, ca răspuns la stres, se eliberează suplimentar cortizol pentru a ajuta organismul să răspundă adecvat.

Ce se întâmplă când nivelul cortizolului crește prea mult:

Creșterea producției de cortizol este asociată cu apariția durerilor de cap, a stării de iritabilitate, scăderea producției de hormoni sexuali și apariția infertilității. Totodată, menținerea valorilor crescute ale cortizolului poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, diabet zaharat și osteoporoză.

Cortizolul se poate determina în sânge (cortizol plasmatic sau seric), urină și în salivă (cortizol salivar). 

Cum să reduci nivelul cortizolului:

– Renunță la cafea

– Dormi mai mult

– Ține-ți sub control glicemia

– Dietă echilibrată și consum redus de zahăr.

– Învață să te relaxezi.

Un studiu recent a confirmat că 30 de minute petrecute în natură scad considerabil nivelul cortizolului, plimbările în aer liber fiind foarte importante.

Atenție! Informațiile din acest articol nu înlocuiesc vizita la medic și controlul medical!

Distribuie
post-img
Prev post

SPORTUL LA TINEREȚE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA CREIERULUI LA BĂTRÂNEȚE

Next post

Beneficiile dovleacului

post-img