
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
Consumul de citrice
Putem spune ca portocalele sunt un adevărat “izvor de sanatate” datorită conținutului lor in vitamina C. Exotice, suculente și pline de culoare, pe timpul iernii, când soare apare mai puțin pe cer, portocalele sunt o adevărată explozie de vitamine pentru organismul nostru.
Continutul ridicat de vitamina C al acestor fructe, alaturi de importantele rezerve de potasiu si de fibre, ofera beneficii pentru intreg organismul. Totodată, acestea conțin betacaroten care este transformat in organism in vitamina A.
Sunt slabe caloric, au un conținut crescut de fibre și indice glicemic mediu.
Pentru o alimentatie sanatoasa, este indicat sa ne axam de cuvantul “diversitate”, asadar, la fel ca orice aliment, portocala nu trebuie consumată in exces. Se recomanda sa se consume la una dintre cele doua gustări. Trebuie sa profitam de faptul ca este iarna si este sezonul portocalelor, dar în viziunea mea, ar trebui sa consumam si alte fructe de sezon, pe langa portocale.
Beneficiile consumului de citrice:
Creste imunitatea – datorită continutului lor ridicat în vitamina C, in special in sezonul rece, ajută ormanismul să mentină imunitatea la un nivel inalt, asadar putem preveni imbolnavirile și racelile
Ajuta la digestie – datorita continutului bogat in fibre, ajută la stimularea tranzitului intestinal. Avem nevoie de aproximativ 25 g de fibre/zi
Ajuta la mentinerea greutatii – datorita faptului ca sunt slabe caloric (50kcal/100g) și au un indice de satietate crescut (adică ne tin de foame) si sunt “desertul/gustarea ideală”
Determina absorbtia fierului in organism si nu doar. Deci putem tratata sau preveni anemia.
Mentine sanatatea pielii și are un efect anti-aging – vitamina C ajută la producerea colagenului, de aceea multe produse cosmetice contin vitamina C
La femei, incetineste debutul menopauzei
Contribuie la aportul lichidelor de pe o zi – au in continut o cantitate crescuta de apă
Antioxidanti – vitamina C combate producerea radicalilor liberi formati in organism in urma stresului. Totodată, putem preveni anumie cancere.
Detoxifiere – Portocalele favorizeaza eliminarea acidului uric prin urina si sunt detoxifiante.
Reduc nivelul de colesterol – pectina ajută la scaderea colesterolului din sange
Previne patologiile cardiovasculare – contine vit B3
Previne aparitia pietrelor la rinichi – acestea apar atunci cand concentratia urinei este foarte crescută
Au efect antiinflamator – previn rupturile musculare si ameliorează durerile.
Efecte secundare
Un consum exagerat de portocale poate duce la:
aparitia cariilor dentare și afectează smaltul dintilor – datorita continutului crescut de zaharuri si aciditatea acestuia
pot determina probleme digestive (ulcer sau gastrite) – datorita gustului lor acru; enzimele irita mucoasa gastrica
apariția diabetului zaharat – in cazul in care avem si o glicemie mai mare sau o predispozitie, cantitatea de zaaruri din portocale pot duce la aparitia diabetului zahar
creste riscul de osteoporoză – Excesul de vitamina C duce la o concentrație mare de calciu care produce demineralizarea osului
persoanele care au deja afectiuni gastrice (ulcelor si gastritelor) sau persoanele diagnosticate cu reflux gastric.
Pot exista persoane care au alergie la citrice (histamina), dar sunt foarte rare
In timpul alaptări – cistrusul poate determina diareea si urticarie
in nefrite, hepatite, colite
Coaja rasa de portocala:
Pentru a rezista cat mai mult o portocala acestea sunt stropite cu diferite substante dupa ce sunt culese, tocmai pentru a resta la transport, la factorii exterior (lumina, caldura, frig), la expunerea pe rafturile din magazine, etc. Asadar, coaja nu o putem considera tocmai sanatoasa.
Dar, se foloseste in diferite produse cosmetice, iar acolo se realizeaza o extractie chimica, laboratoare isi iau anumite subsante din coaja de portocala. Nicidecum nu se recomanda sa ne facem noi acasa diferite tratamente pentru piele si fată sau sa o ingeram.
Sucul de portocale:
Este unul dintre sucurile sanatoase, dar prin stoarcere se pierd fibre si o parte din vitamina C, iar prin maruntirea fructului rezultă apă si fructoză (zaharuri)., ceea ce inseamna automat, calorii mai multe.
Poate sa duca la cresterea in greutate
Poate determina probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat.