
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
CONOPIDA: 8 BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU SĂNĂTATE
Initial, conopida era numită varza siriană, deoarece se credea că a fost crescută pentru prima dată în Siria, de unde a fost adusă în Cipru, iar de acolo a migrat in toata Europa. Mâncărurile din conopidă erau considerate delicatese și erau disponibile doar nobililor.
Conopida este considerată, pe bună dreptate, unul dintre cele mai sănătoase alimente și din motive evidente. Ea aparține legumelor crucifere împreună cu broccoli, varza albă și varza de Bruxelles. Un număr mare de cercetări au demonstrat ca legumele crucifere sunt o sursă de antioxidanți naturali datorită conținutului lor ridicat de vitamine, carotenoizi, fibre, zaharuri solubile, minerale și compuși fenolici.
Conopida conține un număr mare de substanțe care au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, protejează împotriva bolilor sistemului cardiovascular, îmbunătățește funcția creierului și chiar previne creșterea în greutate.
Enumerăm proprietățile importante ale acestei legume
Protecția împotriva cancerului
Mai multe studii au demonstrat ca legumele crucifere au proprietăți anticancerigene, iar consumul lor au redus semnificativ riscul de cancer de sân, colon, ficat, plămân și stomac. De aceea, acest tip de leguma este considerat a fi cel mai eficient produs pentru prevenirea cancerului.
Conopida conține substanțe care blochează creșterea celulelor tumorale în stadiile incipiente de dezvoltare. Studiile au demonstrat capacitatea legumelor crucifere de a inhiba dezvoltarea cancerului indus artificial.
Proprietățile anticancerigene ale conopidei sunt asigurate de compuși chimici speciali – glucozinolații care conțin sulf. Aceste substanțe sunt cele care dau legumelor crucifere – varza, conopida și varza de Bruxelles o aromă specială atunci când sunt gătite. Acești compuși benefici sunt transformați în componente biologic active în timpul digestiei si care împiedică creșterea celulelor canceroase.
Protejeaza împotriva inflamației
Reacțiile inflamatorii stau la baza celor mai frecvente boli cronice. Conopida este bogată în antioxidanți și compuși antiinflamatori. Cei mai importanți antioxidanți găsiți în conopidă, inclusiv vitaminele enumerate mai sus, includ beta-carotenul, acidul cafeic, rutina și altele. Aceste substanțe ajută la reducerea stresului oxidativ, care crește riscul de cancer și alte boli. Doar 100 g de conopidă conține aproximativ 77% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, care este cunoscută pentru un număr mare de proprietăți utile.
Reducerea riscului de boli de inimă și creier
Inflamația crește riscul de a dezvolta boli cardiace și vasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet, precum și boli neurodegenerative precum Alzheimer și boala Parkinson.
Proprietățile antiinflamatoare ale conopidei se explică prin conținutul bofgat de vitamina K, vitamina C, diverși antioxidanți și acizi grași polinesaturați Omega-3, care protejează vasele de sânge, normalizează tensiunea arterială și scad nivelul colesterolului din sânge.
Este o sursă de vitamine și minerale benefice
Pe lângă vitamina C, conopida este o sursă bogată de vitamina K, care întărește oasele și previne osteoporoza. Vitamina K participă, de asemenea, la procesele de coagulare ale sângelui și îmbogățește organismul cu calciu.
Îmbunătățirea digestiei
Conopida conține o cantitate mare de fibre. 100 g de conopida gătita conține aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre, care previne dezvoltarea constipației, face scaunul mai moale și facilitează trecerea acestuia prin intestine. Aceste proprietăți ale conopidei afectează favorabil starea tractului digestiv.
Ajută la pierderea în greutate
Săraca în calorii, fără grăsimi, cu un conținut scăzut de carbohidrați și, în același timp plina de fibre, conopida este un produs ideal pentru cei care vor să slăbească.
Previne bolile de piele, depresia si oboseala
Conopida conține o substanța care se găsește rar în alimente – biotina. Această componentă previne bolile de piele și întărește perfect sistemul nervos. Dacă organismul uman este saturat cu cantitatea necesară de biotină, acesta învinge perfect oboseala și depresia.
Curata organismul
Conopida promovează eliminarea toxinelor și a excesului de lichid din organism, ceea ce vă îmbunătățește starea generală de sănătate.
Contraindicatii ale conopidei
Efect asupra funcției tiroidei
Dacă suferiți de o boală tiroidiană, se recomandă să consumați conopida fiartă și, de preferință, nu mai mult de o dată pe zi.
Tulburări digestive, formarea de gaze
Unii oameni au probleme digestive atunci când mănâncă legume crucifere. Cauza indigestiei este conținutul de carbohidrați din aceste legume, care nu sunt complet descompusi în tractul digestiv, în combinație cu o cantitate mare de fibre și sulf. Gătitul acestor legume (fierbere sau prăjire) rezolvă această problemă.
Accentueaza simptomele persoanelor cu pietre la rinichi sau gută
Legumele crucifere conțin compușii numiți purine. Purinele pot fi transformate în organism în acid uric și depuse sub formă de săruri. Dacă aveți antecedente de pietre la rinichi sau gută, consultați-vă medicul înainte de a consuma cantități mari de conopidă. Cu toate acestea, dacă consumați acest produs în cantități mici, puteți evita orice riscuri.
De asemenea, nu se recomandă conopida persoanelor cu aciditate mare a stomacului, precum și celor care suferă de ulcere, spasme intestinale sau enterocolită acută. De asemenea, persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală în cavitatea abdominală sau torace ar trebui să se abțină de la a consuma această legumă.