Clicky

COMBATE CANCERUL ȘI NU PROVOACĂ DIABET: CE NU STIAȚI DESPRE CARTOFI?

De curand, oamenii de știință încearcă să restabilească reputația unor produse pe care obișnuiam să le consideram dăunătoare. Iar pe aceasta lista mulya vreme s-au aflat si cartofii.

După cum a raportat The Sun, un nou studiu de la Centrul Louisiana pentru Cercetare Biomedicală a constatat despre cartofii nu numai că sunt bogați în nutrienți cheie, dar nici nu contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2, așa cum se credea anterior.

S-a demonstrat că, inciuda credinței populare, cartofii nu afectează negativ nivelul de glucoză din sânge, iar persoanele care au participat la studiu au slăbit mâncând cartofi.

Un alt grup de oameni de știință de la Universitatea Edith Cowan din Australia a descoperit că problemele de sănătate asociate cu cartofii pot fi de fapt legate de modul în care oamenii îi gătesc și îi mănâncă. Si despre modul de a-i prepara am scris deja un aricol pe site. Conform studiilor, cartofii fierți nu sunt asociați cu un risc crescut de diabet.

Dra cele mai optimiste date au venit de la oamenii de știință de la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, Polonia. Acest grup de cercetători a descoperit că glicoalcaloizii, compușii bioactivi găsiți în cartofi, pot avea potențialul de a trata cancerul.

Și întrucât cartoful pare să inceapă o nouă viață ca aliment sănătos, să vedem care cartofi sunt cei mai sănătoși și ce nutrienți conțin.

Consumați cartofi violet și nu-i curățați de coajă

Cartofii sunt bogați în nutrienți, dar majoritatea nutrienților provin din coajă, așa că se preferă cartofii cu coajă față de cei curățați de aceasta. Mai ales se gasesc o mulțime de substanțe utile în cartofii dulci și cei violet. De regulă, cu cât fructele și legumele sunt mai strălucitoare, cu atât este mai mare concentrația de nutrienți în ele.

Cartofii ajută la combaterea cancerului și a bolilor de inimă

Cartofii conțin vitamine și minerale cheie, inclusiv aproape 30% din doza zilnică recomandată pentru vitaminele C și B6, precum și potasiu, mangan, magneziu, fosfor, niacină (B3, care ajută organismul să transforme alimentele în energie) și acid folic. (B9).

Vitamina C este un antioxidant, iar cartofii conțin și mai mulți antioxidanți sub formă de flavonoide, carotenoide și acizi fenolici. Antioxidanții sunt critici în distrugerea radicalilor liberi (particule instabile care pot deteriora celulele) din organism, care sunt produși de procesele normale ale corpului, precum și de dietă, stres, fumat, alcool, exerciții fizice, droguri și poluanți. În timp, dacă încep să se acumuleze, poate duce la boli, inclusiv cancer și boli cardiovasculare.

De ce cartofii sunt buni pentru intestine?

Un microbiom intestinal bun este vital pentru sănătatea mentală și fizică generală, iar cartofii pot ajuta la îmbunătățirea acestui lucru. Cartofii conțin amidon rezistent, care nu este descompus de organism în timpul digestiei și poate ajunge intact în colon.

Amidonul este prebiotic, ceea ce înseamnă că poate fi folosit ca și combustibil pentru a hrăni bacteriile benefice. Acesta produce acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butirat, care oferă o sursă de energie pentru celulele din colon. S-a descoperit că butiratul ajută la gestionarea inflamației și susține sănătatea intestinală.

Pentru a maximiza rezistența la amidon, faceți salată de cartofi și păstrați-o la frigider. Conținutul de amidon crește pe măsură ce cartofii se răcesc.

Cum te ajută cartofii să slăbești?

Cartofii pot fi un mare ajutor în lupta împotriva poftei de mâncare. Conține fibre, care ne ajută să ne simțim plini. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii și practic nu conțin grăsimi – doar aproximativ 0,1 g la 100 g.

Din păcate, acest lucru nu se aplică chipsurilor, deoarece sunt, de obicei, prăjite în ulei, care adaugă grăsimi și calorii, așa că optați pentru mâncăruri de cartofi fierți sau copți dacă vă urmăriți greutatea.

Cartofii sunt o sursă de potasiu

Un cartof de mărime medie conține cu 40% mai mult potasiu decât o banană obișnuită. Potasiul este un electrolit care menține nervii și mușchii în funcțiune și contracarează efectul sodiului asupra hipertensiunii arteriale. Cercetările arată că poate îmbunătăți somnul pe timp de noapte, așa că este o idee bună să includeți niște cartofi noi fierti la aburi sau un cartof copt de mărime medie la cină.

De ce avem nevoie de amidonul din cartofi?

Amidonul este un tip de carbohidrat care se descompune în glucoză și ii oferă energie rapidă organismului, de aceea cartofii sunt o sursă bună de calorii dacă aveți nevoie de o masă rapidă și consistenta.

Amidonul este, în general, principala noastră sursă de carbohidrați, dar nu exagerați – ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Consumul de prea mulți carbohidrați poate duce la creșterea în greutate și la o crestere a zahărului din sânge.

Cartofii sunt ieftini, extrem de versatili și pot fi păstrați pentru o perioadă lungă de timp într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Cartofii pot fi un plus sănătos pentru o dietă echilibrată atunci când sunt fierți la abur, in apa, copți și fierți in coaja. Nu adăugați brânză sau sosuri cremoase. În schimb, stropiți-i cu ulei de măsline, mancați-i cu iaurt grecesc, cu ierburi și usturoi. Și încercați să aveți grija în continuare la cantitate.

Distribuie
post-img
Prev post

PROBLEME DE MEMORIE? VERIFICĂ-ȚI COLESTEROLUL!

Next post

EXISTA SPERANTA PENTRU CUPLURILE INFERTILE!

post-img