Clicky

COLONOSCOPIA

Colonoscopia este o procedură de diagnostic unică care permite endoscopiştilor să examineze cu atenţie intestinul gros aproape pe toată lungimea lui (aproximativ 1,5 metri). Prin urmare, coloproctologii evidențiază această metodă și îi acordă preferință pentru posibilitățile sale largi de informatii medicale.

Videocolonoscopia vă permite să evaluați starea mucoasei intestinale (activitatea motorie, diametrul lumenului, modificări ale stratului mucos) și să vizualizați formațiuni (polipi, tumori, cicatrici, fisuri, eroziuni, ulcere). Această procedură permite nu numai să vezi cu ochii tăi cum stau lucrurile în intestinul gros, ci și să îl tratezi în același moment.

Datorită faptului că un videocoloscop modern din departamentul de gastroenterologie și endoscopie este echipat cu canale speciale prin care sunt introduse dispozitive suplimentare, medicii pot:

  • lua material pentru cercetări ulterioare (biopsie);

  • fără a recurge la o operație suplimentară, pot elimina polipi mici și alte formațiuni;

  • îndepărta un obiect străin din lumenul intestinal;

  • elimina sursa de sângerare intestinală;

  • elimina aerul sau lichidul din lumenul intestinal.

Trebuie să fac o colonoscopie?

În fiecare an, viața a miilor de oameni este răsturnată, fiind diagnosticați cu cancer intestinal. Diagnosticul devine un adevărat șoc, deoarece majoritatea pacienților nici măcar nu bănuiesc despre problema „internă”. Acesta este principalul pericol, de ani de zile asimptomatic, „coace” în organism, iar patologiile oncologice, tumorile și polipii sunt diagnosticate în etapele finale.

De aceea, specialiștii recomandă examinări regulate de colonoscopie. S-a dovedit că efectuarea unei colonoscopii și îndepărtarea neoplasmelor intestinale în timpul procedurii ajută la prevenirea dezvoltării cancerului în 99% din cazuri.

Cât durează o colonoscopie?

Examenul de diagnostic nu durează mai mult de 20 de minute. Dacă este necesar să se efectueze alte operatiuni, procedura va dura 40-45 de minute.

Confortul și lipsa de durere ale colonoscopiei depind direct de experiența medicului specialist. Pentru un confort deplin, se poate face o colonoscopie sub anestezie.

O atenție deosebită este acordată prelucrării instrumentelor și a colonoscopului. Sterilitatea si siguranta sunt garantate de specialistii departamentului.

Pregătirea pentru o colonoscopie

Colonul trebuie să fie perfect curat, pentru a permite un examen precis și realizarea manevrelor terapeutice necesare. Pentru aceasta, vă rugăm să urmați riguros toate instrucțiunile care vă sunt date cu privire la pregătire.

O prima regula de pregatire este sa evitam alimentele cu continut crescut de fibre cu 3 zile inainte de procedura. Este vorba despre fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, este important sa evitam produsele care contin seminte sau samburi (de ex. rodie, struguri, etc) intrucat acestea pot infunda canalul de aspiratie al colonoscopului si impiedica aspiratia rezidiilor lichide pentru imbunatatirea vizualizarii, precum si aspiratia aerului pentru reducerea disconfortului.

Regula numarul doi este sa avem o dieta compusa din lichide clare cu 24 de ore inainte de colonoscopie. Putem consuma bauturi necarbogazoase, apa, ceai, cafea fara lapte, supa de legume strecurata, sucuri de fructe fara pulpa. Acestea ne asigura un aport caloric si ne ajuta sa nu ne fie foarte foame.

Alimente permise: supa fără legume, carne fiartă (pește, pui), brânză de vaci, ouă, orez fiert, pâine albă, unt, ceai verde, băuturi necarbogazoase.

Excludeți: pâinea neagră, legumele și fructele proaspete, verdeața, leguminoasele, ciupercile, fructele de pădure, semințele, nucile, laptele, varza, cerealele.

De asemenea, puteti utiliza medicamente care va curata colonul si ar fi indicat sa faceti clisma.

În ziua colonoscopiei, puteți bea doar ceai verde slab sau apă. Dacă procedura de colonoscopie este efectuată sub anestezie, atunci aceasta trebuie sa se intample exclusiv pe stomacul gol.

Uneori, în ciuda pregătirii serioase din partea pacientului, aceasta poate fi insuficientă și să ducă la abandonarea examinării. Colonoscopia va putea fi reprogramată sau completată prin examen radiologic. Dacă luați medicamente, efectele lor pot fi modificate de către spălarea intestinală. Acest lucru este valabil inclusiv pentru pilula contraceptivă. Prin urmare, vă rugăm să comunicați medicului toate medicamentele pe care le luați.

Distribuie
post-img
Prev post

RESVERATROL, CE BENEFICII ARE PENTRU SĂNĂTATE ȘI ÎN CE ALIMENTE SE GĂSEȘTE

Next post

NAȘTEREA NATURALĂ VS NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ

post-img