Clicky

COLESTEROLUL BUN SAU RĂU! CUM IL MENȚINE SUB CONTROL?

De mai bine de doua decenii auzim povești despre pericolele colesterolului. Dar, ce trebuie sa stim, e ca nu totul este adevarat, colesterolul este si necesar organismului. Doar excesul lui este periculos si poate duce la formarea de plăci în vase, iar ca urmare un blocaj, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Dar hai să vedem ce este această „substanță misterioasa” și cum să-i menținem nivelul în organism.

De unde vine colesterolul „bun” și „rău”?

Colesterolul este un tip de grăsime, este sintetizat de ficat și provine și din alimentație. Organismul are nevoie de colesterol ca material de construcție pentru membranele celulare și pentru a menține nivelurile hormonale normale. Caracteristica „periculoasă” a substanței este că nu se dizolvă în sânge.

Colesterolul se deplasează prin sistemul circulator cu ajutorul „transportului”, si anume proteinele. Dar, prin legarea lui cu o proteină, poate forma două tipuri de colesterol, cel pe care il numim „rău” și „bun”.

Și colesterolul „rău” hrănește celulele, dar nu „curăță după el”, iar tot excesul rămâne în sânge. Spre deosebire de aceste, colesterolul „bun” livrează ușor toate aceste resturi în ficat, unde sunt neutralizate.

Depășirea standardului de colesterol (în special „rău”) din sânge se numește hipercolesterolemie. Din păcate, este greu să depistați această afecțiune prin semne externe sau simptome specifice. Prin urmare, dacă ești îngrijorat de colesterolul tău si nivelul acestuia, ar trebui sa-ti faci analize de sange.

Niveluri de colesterol recomandate pentru o persoană sănătoasă:

Colesterolul total: sub 200 mg/dl

HDL colesterol: 40 mg/dl sau peste această valoare

LDL colesterol: sub 100 mg/dl

Trigliceride: sub 149 mg/dl

Este mai bine să afli din timp si sa ai grija de nivelurile tale de colesterol, decat sa te trezesti cand totul este prea tarziu. Cu alte cuvinte, menținerea nivelului de colesterol în limite normale iti poate salva viața.

Vom descrie trei moduri simple, banale, dar eficiente pentru a-ti pastra intre limitele normale colesterolul.

Pentru a menține „sănătatea colesterolului” se recomandă:

 1. Sa-ti monitorizezi greutatea corporală;

 2. Sa faci gimnastica cel puțin 30 de minute pe zi;

 3. Sa găsesti un echilibru între muncă și timp liber.

Sportul (mai precis, miscarea) este indispensabil în acest sens. Exercitiile active cresc nivelul de oxigen și lipază, ceea ce stimulează metabolismul și, prin urmare, procesarea colesterolului. Chiar și pentru cei care fac sport, colesterolul „bun” funcționează mai activ ca antioxidant, protejând sistemul cardiovascular.

Recomandări pentru menținerea nivelului de colesterol prin exerciții fizice:

 • o combinație de antrenament aerobic (alergare, ciclism, sărituri, înot) cu antrenament de forță (genuflexiuni, flotări, exerciții cu greutăți);

 • menținerea unei intensități constante a antrenamentului;

 • efectuarea de antrenamente în aer liber;

 • regularitate a cursurilor, dar în același timp moderație (nu vă epuizați cu sarcinile zilnice de putere, mușchii au nevoie de timp pentru a se recupera, sunt suficiente 3-4 antrenamente pe săptămână).

Urmati o dieta banala: renuntati la grasimi trans, in favoarea avocado!

Grasimile saturate si trans care se gasesc in carnea grasa si in produsele lactate grase, sunt foarte daunatoare in ceea ce priveste colesterolul. Consumul lor ar trebui limitat. Ar fi bine să înlocuim aceste produse cu surse de grăsimi polinesaturate. De asemenea, merită să limitați consumul de cofetărie și patiserie și să nu abuzați de gălbenușurile de ou (nu mai mult de 2 pe săptămână).

Alimente recomandate:

 • uleiuri vegetale;

 • pește gras (somon, ton, macrou);

 • avocado și migdale;

 • usturoi proaspăt (2-3 căței cu mâncare);

 • fructe, legume si leguminoase in cantitate de 5 portii pe zi.

Va puteti mentineti nivelul normal de colesterol si cu ​​suplimente. Suplimentele alimentare care îmbunătățesc metabolismul lipidelor ajută, de asemenea, la menținerea nivelului normal de colesterol. În acest sens, vitaminele C, PP și rutina sunt deosebit de valoroase. Complexul pe baza de extract de trifoi rosu si flori de paducel contine tot ce ai nevoie.

Trifoiul roșu este un stimulent imunitar natural, purificator de sânge. Florile de păducel sunt bogate în uleiuri esențiale și sunt renumite pentru eficacitatea lor în combaterea tulburărilor funcționale ale inimii. Taninurile, flavonoidele, potasiul și magneziul conținute în acestea sunt, de asemenea, indispensabile pentru funcționarea normală a sistemului cardiovascular.

Distribuie
post-img
Prev post

PORȚIA DE SĂNĂTATE: CIREȘELE

Next post

CUM DEOSEBIM DUREREA DE APENDICE DE CEA DE OVARE

post-img