Clicky

COACHING-UL IN AUTISM - SUPORTUL PARINTILOR IN CALATORIA CU AUTISMUL

AUTOR: TEODORA POP- PSIHOLOG, COACH SI CONSULTANT CU SPECIALIZARE PE ARIA TULBURARILOR DE DEZVOLTARE

Viata noastra este de fapt o calatorie. O calatorie permanenta in cautarea unui drum mai bun. Cautam cele mai bune metode pentru a ne creste si a ne educa copii, pentru a ii integra in societate, si pentru a ne asigura ca sunt fericiti. Insa, o data cu diagnosticul de autism al copilului, calatoria devine una spre necunoscut.
Atunci cand un parinte primeste diagnosticul de autism pentru copilul sau, pare ca totul se prabuseste. De ce eu? Unde am gresit? Ce trebuie sa fac? In aceasta calatorie cu autismul trebuie sa ne adunam toate resursele necesare. De ce? Deoarece trebuie sa ne ajutam copilul sa isi insuseasca abilitatile necesare pentru a isi atinge potentialul maxim.
Diagnosticul de autism
Un copil este diagnosticat cu autism cand comportamentul acestuia se incadreaza in cateva criterii specifice. Mai exact, copilul cu autismul are deficite majore pe partea de interactiune sociala, comunicare, comportament si interese.
Cateva din semnele timpurii ale tulburarii de spectru autist sunt:
Lipsa contactului vizual adecvat
Copilul nu raspunde atunci cand este strigat
Lipsa atentiei impartasite ( copilul nu arata cu degetul)
Lipsa jocului imaginativ spontan si diversificat
Intarzierea partiala sau totala a limbajului
Miscari stereotipe si repetitive

Aceasta este doar o lista partiala a posibilelor simptome specifice autismului. Diagnosticul se bazeaza exclusiv pe manifestarea unor tipuri specifice de comportament. Iar diagnosticarea si interventia timpurie sunt elemente importante in asigurarea unor rezultate cat mai bune.
Multa lume intelege gresit imaginea unui copil cu autism, crezand ca este vorba de un copil interiorizat, care sta intr-un colt si nu face mai nimic, nu interactioneaza cu nimeni. Insa de cele mai multe ori aceasta imagine este complet falsa. Copiii cu autism pot sa fie veseli, simpatici, hiperactivi si par sa isi doreasca interactiunea cu cei din jur, desi comportamentul lor nu exprima acest lucru.


Care sunt cauzele autismului?
In prezent, nu exista o analiza de sange sau genetica prin care sa poate fi identificata tulburarea de spectru autist. Fara a avea o analiza specifica, cum putem sa stim cu siguranta ca un copil are autism, si in ce zona a spectrului se incadreaza? Nu avem un raspuns clar in momentul de fata.
Dat fiind ca tulburarea de spectru autist este atat de complexa, si nu exista doua persoane autiste la fel, probabil ca exista mai multe cauze posibile. Sau chiar o combinatie de cauze. Oricum, cele mai multe studii sugereaza ca autismul ar avea cauze genetice.
In general, parintii isi pun multe intrebari si depun mult efort pentru a afla motivul pentru care copilul cu autism se comporta intr-un anumit fel. Insa aceasta lupta de aflarea a cauzei exacte poate sa fie de multe ori o pierdere de timp si energie. Nu exista nici un element care sa provoace aparitia autismului la copil si care sa poata fi controlat de parinte.
Ce putem sa facem?
In loc sa cautam cauze si etichetari exacte, cel mai important este sa ne focusam pe interventia potrivita pentru copil, identificand cele mai bune terapii. Cu cat mai repede , cu atat mai bine.
Primul pas este confirmarea diagnosticului de catre un medic psihiatru specializat. Totodata acest medic va urmari periodic evolutia copilului si va prescrie medicatie necesara, daca este cazul.
Apoi, la fel de importanta, este demararea unui plan de actiune. Iar pentru acest lucru, este necesara identificarea terapiei potrivite pentru copil.
Dupa ce identificam tipul de terapie, va trebui sa construim o echipa in jurul copilului. Ce inseamna asta? Sa avem oameni dedicati care sa aplice terapia, si totodata sa invatam si noi ca parinti cum sa ne comportam cu copilul nostru zi de zi.
Pe langa terapia propriu zisa, care va fi parte principala din programul unui copil cu autism, trebuie sa avem in vedere si alte activitati care pot sa contribuie la dezvoltarea optima, cum ar fi: logopedie pentru corectare intarzierilor de limbaj, terapie senzoriala, activitati fizice si de coordonare motrica ( terapie 3C, inot, climbing etc), integrarea sociala in colectivitate(gradinita, scoala, grupuri socializare etc.). Totodata este important sa construim pe orice alte preocupari spre care el pare sa aiba o inclinatie (ex.: muzica, pictura, pian etc).

Coachingul in Autism: sursa de informatii a parintilor de copii speciali
Din pacate, in acest moment informatiile in domeniul autismului sau a altor tulburari de dezvoltare similare nu sunt structurate eficient. Astfel incat parintii pierd un timp extrem de important pentru a aduna cele mai corecte informatii din diverse canale, mai mult sau mai putin oficiale. Si asta intr-o perioada esentiala pentru recuperarea copilului.
Parintii copiilor cu autism se trezesc intr-o mare de informatii, unele contradictorii, din care nu stiu ce sa selecteze. Iar in viata de zi cu zi apar tot mai multe probleme comportamentale ale copiilor: agitatie continua, tantrumuri, nopti nedormite, tulburari de alimentatie etc. Pe care parintele nu stie cum sa le gestioneze si nici la cine sa apeleze pentru ajutor.
Ca mama a unui copil cu autism, am trecut prin toata aceasta calatorie. Si povestea mea, ca a multor altor parintii, a inceput ca o avalansa: indoieli, incertitudini, teama. Era o calatorie spre necunoscut. Lucrurile s-au schimbat abia atunci cand nu am mai luptat cu diagnosticul de autism, ci l-am acceptat ca parte din viata mea, mobilizand insa toate resursele astfel incat sa ii ofer copilului sansa sa isi atinga potentialul maxim.
Avand in vedere toata aceasta experienta, am decis sa ajut si alti parintii de copii cu autism. Atat parintii la inceput de drum cat si parinti care au parcurs etape din aceast drum, si au nevoie de ajutor pentru gestionarea provocarilor emotionale majore care apar o data cu autismul. Avand la baza psihologia, am facut si o scoala de Coaching, si multe cursuri in domeniul autismului, atat in Romania cat si in afara tarii.
Astfel, am devenit Coach pentru parintii copiilor cu autism. Ce inseamna mai exact acest lucru? Ajut parintii sa raspunda la majoritatea intrebarilor pe care le au, si sa stabilieasca cat mai rapid un plan de actiune pentru copilulul lor. Totodata le ofer suport pentru a trece cat mai usor peste socul diagnosticului, si a intelege importanta rolului lor ca parinte in tot acest proces.

Majoritatea parintilor isi vor pune intrebari de tipul:
De unde incep?
Cum aleg terapia potrivita?
Ce investigatii medicale trebuie sa fac?
Cum gestionez provocarile emotionale?
Cum mai implic ca parinte?
Care sunt resursele financiare la care pot sa apelez?
II ajut sa raspunda la toate aceste intrebari, si multe altele, pentru ca drumul parcurs de ei sa fie unul mai usor si mai clar.
Da, calatorie cu autismul este una dificila, care necesita o buna strategie si multe resurse. Dar in care sunt si multe lucruri de care poti sa te bucuri.
Si in toata aceasta calatorie, am realizat ca viata nu e o lupta, si ca trebuie sa ne bucuram de fiecare moment. Fiecare mic pas, fiecare mic progres, reprezinta o reusita. Autismul nu este o condamnare la viata plina de tristete, la fel cum nici o viata fara acest diagnostic nu garanteaza fericirea.

Daca vreti sa-I scrieti sau sa comunicati cu Teodora, o puteti face: teodora.pop@universulmagic.ro

TEODORA POP

PSIHOLOG, COACH SI CONSULTANT CU SPECIALIZARE PE ARIA TULBURARILOR DE DEZVOLTARE
Distribuie
post-img
Prev post

Tatuajul și riscurile pentru sănătate

Next post

DOCTOR LUCRETIA PANA - CE TREBUIE SA STII DESPRE FATETELE DENTARE

post-img